Sunday, 14 May 2017

SHORT VACAY TO MELAKA

Assalamualaikum(wbt)

curi curi masa untuk update,kalah menteri je gayanya..almaklumlah dekat PRU kan?eh...salah!dekat raya maksud hamba tadi.

GuyS,before this memang aku sempat belajar dekat Melaka satu semester!satu sem je..tadi dalam masa satu sem tu memang tak sempat lagi aku jelajah bandar raya bersejarah tu,kelakar kan??eh...tak eh.Ok.Aku memang teringin je nak cuti and berjalan kat sana. Bagaikan mengantuk disorongkan bantal kata pepatah melayu bila husband aku ajak pi short vacay kat melaka sempena birthday aku..Tahun lepas aku holiday kat genting tapi memang kurang best sebab memang takde pape yang attractive!sorry genting,i have to be honest..uhukkkk!

eh terasa jakun pulak dapat bercuti kat melaka..wuhuuuu.But thanks to dear google sebab aku banyak info dari google and blogger-blogger yang banyak buat review pasal melaka.Dan aku memang spent masa tu dengan berfaedah sekali sesuai dengan pepatah menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan..gitewww!

kiteorang bertolak pagi tapi ke bangi dulu sebab aku kene settlekan few things yag dah lama delay.Dah settle terus gerak ke Melaka dari bangi.First destination aku adalah water theme park  yang berada dalam kawasan Afamosa resort.Waktu tu tiket dia dalam Rm 50++ including lunch.

TICKET:RM 50++(PLUS LUNCH)
LOCKER:RM 6(KECIK PUNYA-UNTUK SIMPAN BARANG)
DOUBELE TUBE:RM 15(+RM 15 UNTUK DEPOSIT)







Dekat water park aku tak banyak ambik gambar,laki bini sebuk duk mandi.huhuhu..macam tak pernah jumpa air pulak kekdahnya.

mandi punya mandi waktu dah petang,kteorang tukar baju and pergi lunch cepat cepat sebab lunch time end on 5pm ke 6 pm dah tapi diorang memang inform waktu korang beli tiket.So no worries.Biasanya bab penginapan aku selalu book online and lebih awal untuk dapat rate yang lebih rendah tapi since ni adalah short vacay yang so suddenly,unplanned!kiteorang menapakla dari satu hotel ke hotel lain and mostly semua hotel adalah fully booked.Sebab kteorang pergi waktu weekend and school holiday.

Aku gagahkan jugak tangan..ceh bunyinya macam dah nazak sangat tu.Aku pun ligat buat online booking,search punya search dapat la satu hotel yang bagi aku sangat selesa.Call hotel tu dan terus book on the spot!kalau tidak tak pasal aku tido kali lima..hahahah
berejam jugak aku cari hotel tu,benda tak pernah pergi.Tempat yang korang tak familiar gitulah jadinya.Cari punya cari nun belakang jonker walk

receiption(ihsan dari google sebab aku sampai malam ni siang)





view malam hari
so far hotel memang selesa dari bed sampai ke toilet aku puas hati.Sampai dalam pukul 9 malam.Check in,mandi and rehat jap terus keluar cari makan dan pusing jonker walk.Ikutkan memang penat tapi alang alang dah dah sampai melaka kan.Jalan sampai lebam


selipar tu yang mahal


dah puas ronda kiteorang balik bilik

the next day...

oh lupa,bilik kami include breakfast untuk dua orang.Dan makanan dia memang sedap.Sambal nasi lemak dorang memang terbaik!Memula aku ambik kuew tiaw goreng je sebab aku ni kalau bab makan nasi lemak sambal nak kena padu.Aku cuba husband punya nasi lemak sikit bila dah rasa aku terus gi ambik sendiri.Antara menu dorang ade nasi lemak,bubur,kuih muoh,kopi,teh,fresh juice and fresh milk and got some more food yang memang menyelerakan ibarat dirumah sendiri gituh








lepas breakfast semua tu.Kiteorang ke muzium kapal selam.

RM 5/PER

RM 3 UNTUK AUDIO SEKALI(SEWA)

after dah pusing and panjat panjat kapal tu kiteorang pergi naik river cruise.Ramai cakap waktu malam lagi seronok..well we got no time la..sobbb..






kiteorang ade pergi menara taming sari jugak..suami beriya nak naik tapi satu je kelemahan hamba.. saya takut tinggi bangggg.

dataran pahlawan pon sempat pergi tapi to end our short vacay tu kiteorang gi makan mee besen oriiiiiii.Ambi, giliran kau..ramai dia tu sampai bukak dua buah khemah depan kedai untuk tunggu giliran.Kteorng pergi sejam sebelum kedai beroperasi dan kiteorang dapat nombor 12.









 

No comments:

Post a Comment