Sunday, 25 December 2016

HARAPAN

Assalamualaikum(wbt)

Menulis bukan satu hobi aku tapi menulis menjadi luahan rasa yang aku zahirkan dari hati.
sebab itu,aku bukan selalu menulis..menulis dengan idea akan jadi satu karya dan menulis dengan paksa cuma satu kerja..yang hasilnya mungkin menyenangkan hati orang lain tapi tak memuaskan hati kita..

Tinggal hanya beberapa hari sahaja lagi untuk kita tempuhi tahun yang baru,hari ini tepat 26.12.2016 yang juga ulangtahun kelahiran kakak aku..happy birthday to her...anyway aku ade suprise untuk dia.Aku bagi dia jambangan coklat..anyway dia bukan peminat coklat sebenarnya tapi perempuan mana tak suke suprise..


HARAPAN...

hari ni aku bukan nak cakap pasal kakak aku punya birthday pon...tapi more pada satu perkataan iaitu Harapan..dasar kepercayaan terhadap sesuatu keinginan..

aku?aku cuma berharap penyakit aku sembuh,harapan aku agar aku dikurnia cahaya mata..dan smoga Allah terus menjaga hati aku dan merahmati perkhawinan aku.

sebab kita percaya pada ALLAH,MAKA KITA PERCAYA ADENYA HARAPAN..



Saturday, 10 September 2016

Bangkit!

Assalamualaikum...

Berapa lama agaknya Aku tak update blog..sedar tak sedar masa terlalu macam tu jer..Demi masa sesungguhnya manusia kerugiaan..!ayat tu seakan menerjah Kotak fikiran aku bila mana Aku flashback balik kehidupan aku be berapa bulan lepas...

Aku terasa ibarat kembali bernyawa..bernyawa dlm erti kata sebenar..Sebagai seorang manusia juga muslimah..rasanya macam tak ingin Aku ingt kembali..Aku menulis agar aku tak lupa apa yg terjadi..lagipun..blog ni di stalk!

Aku cuma manusia biasa yang punya had Marah..Aku manusia yang tak lari Dari masalah..sbb aku hanya insan Dan manusia yang sedang bertarung dengan ujian Allah..Dan adakalanya emosi aku teruji..Bila Kita tgh Marah..Kita tak expect kata kata kasar Dari seseorang..kata kata kasar Dan tajam ibarat minyak tanah..kalau dicurah Kat api...ia bukan memadamkan tapi memarakkan lg api..

Aku menghidap anxiety disorder Dan panic attack..yang mungkin aku dah ceritakn sebelumnya..betol kata mereka..org luar takkan memahami penghidap ad..bg org luar mungkin pikir ia disengajakan..hakikatnya ad adalah penyakitkan yang diiktiraf oleh WHO

Simptomnya..??ibarat menunggu ajal..dan aku tak main2..Waktu aku harapkan sedikit pemahaman
..sedikit belas...bukan herdikan 😢
Mertua pula tgh nazak..terasa macam kosong..tido pon tak cukup..

5 bulan aku rasa hilang kehidupan..rasanya macam aku hilang segalanya..Bagi orang biasa..kecewa dia mungkin kejap jer..tapi bukan aku!aku seakan tak boleh terima kenyataan..aku bnci segalanya..aku rasa kosong..jiwa aku kering..bangun pagi aku menangis..Petang aku meratap..kau taukah?

Suami sendiri aku abaikan..tugas aku menjaga makan minum dia sudah berubah..dia pula menjaga aku bagaikan aku anak Kecik..makan disuap..air mata disapu..dia marahkan aku kerana terlalu mudah aku menyerah kalah..untuk apa aku Bangkit??aku dah tiada apa2..manusia itu dah rampas segalanya!

Aku berkerja disebuah ofis kecil berdekatan tempat Kerja lamaku ...mulanya semua elok..seterusnya aku Masuk tandas dan nangis semahunya..aku rindu pada Kerja Lama..teman lama!aku rindu..Tuhan yang tau!teman semuanya menyepi..Dan aku hnyala sendiri..

Aku Cuba mendekati insan2 positive..dengan harapan aku juga menjadi lebih positive..mulanya sukar!Dan tiap Hari aku menulis kata kata semangat buat aku sendiri..ku simpan didalam botol bersama nama nama insan yang sudah menghancurkan masa depan aku..maaf..aku terlalu jauh berdendam..dengan ketidakadilan..dengan kata2 hinaan..mana mungkin aku bisa melupakan!

Dan Hari Ini..aku Masih berdiri dengan sisa yang mereka berikan..dengan hinaan yang dia tinggalkan..malah mesej itu masih berlegar2 diotak..tak merancang  tuk aku padam..5 bulan aku rasa kosong..menangis..hidup dalan Dunia yang aku rekakan..terima Kasih untuk segalanya..dengan segala semangat suami dan kakak yang Banyak membantu..aku sedar aku tersasar terlalu jauh..

Puan..berbahagiala dengan apa puan lakukan...Hari ni saya..esok org lain..mungkin giliran puan bukan disini..

Thursday, 21 July 2016

mee kari sedap!resepi

Assalamualaikum(wbt)

Tetamu baru sahaja balik..harini cerita dia hakak masak mee kari..untuk kawan2 dr opis lama hakak..so hakak pepagi buta pikir nak masak apa..yang simple dan sedap..
Sejak hakak jd anak didik chef wan ni..semua bnde hakak ase nk makan..akak masak sendiri..adik2 perempuan ti..belajar masak awal2 senang nak tackel hati mak mertua...akak dlu pon xpandai masak jgk..setakat rebus air..curah dalam cup maggi segera tu akak tau la..tp bila dah jd bini org..semua benda akak trai masak..nak2 dok bkawan ngan mak2 org..tiap ari dok post makanan sedap..meleleh dik..
So xnak ckp bnyak..senang sgt resepi ni..sambil basuh baju pon boleh masak..


Bahan blend


Bawang merah 5-6 biji
Bawang putih 4 biji
Bawang besar(separuh-bg pekat kuah kata mak akak)
Cili kering

Bahan potong

Bawang merah 3 biji
Bawang putih 2 biji

Bahan mentah

Serbuk kari-5 sudu(gaul ngan air jadi pes)
 Kayu manis,bunga lawang
Ayam potong kecik..rebus dan simoan stok dia
Kerang rebus
Santan 4 cawan
Fish ball
Ubi kentang
Tahu pok(akak panggil tahu span)
Fish cake
Garam,gula,perasa,gula melaka
Asam keping

Bahan hiasan

Kacang panjang(potong n celur)
Taugeh(celur)
Cili besar(potong)
Limau kasturi
Bawang goreng
Mee celur

Cara penyediaan

1)masukkan bahan potong,bawang putih n merah serta bunga lawang n kayu manis..dah perang,masuk bahan blend..dah nampak pecah minyak..masuk kari pes td..kacau lg..bagi kering..tujuannya bg pes kari n bahan2 td masak dengan sempurna..
2)dah nampak masak elok..masuk ayam n kerang rebus..gaul2..dah nampak ayam n kerang berkawan baik masukkan santan dengan berhemah..kacau dengan lemah lembut..untung2 makcik tepi umah nampak..terus dtg pinang ko untuk anak dia..
3)masuk stok ayam..kalau rase stok ayam ko sikit..kari ko pekat..ko letak air..letak asam keping..akak letak gula melaka..garam..n perasa..kalo umah ko xde gula melaka..gula pon jd jugaakkk!dah rase sedap..ckup semua..ko letakla ubi kentang..ko biarla jap..bg masak..dah ase kentang empok sume..ko campak tahu pok ngan fish ball..dorang lambat pon xpe!
3)ambik mangkuk..letak mee..kacang panjang,taugeh.
Masukkan kuah karinya,baru letak cili besar,bawang goreng,perah limau..hadapla korang



Wednesday, 13 July 2016

resepi Quaker oat sedap!

Assalamualaikum semua..

Susah  betul nak diet..betul tak?bila aje nak start diet disogok pulak dengan makanan yg sedap Dan kolestrol tinggi..KFC la ..MCD la..pizza la! Sungguh diri ini tak kuad menghadapi dugaan..planning nk diet tu bermula Dr beberapa  tahun yang lepas..tp biasala bila jmpe makanan sedap lepas esok,esok...Dan akhirnya 2016!

Oleh sebab sy pon menghadapi masalah gastrik melampau smpi warded..mmg asyik lapar and rase pedih perut,sebu dan macam2 lagi lah...doc pon Ade syorkan makan makanan yg sihat..ambik sayur,Buah kurangkan oily food!bersantan Dan seangkatan dengannya!
Kalau mkn oat lagi bagus..

So sy gigih la pergi cari oat!quaker oat yg plastik merah tu..yg original punya..tapi when it comes about oat ni.. Satu jer masalah dia kat sini..rasa dia!entahla ramai mana org kat mesia ni  boleh mkn oat mcm makan feveret food dia...mcm mkn KFC..mungkin! Hadapi masalah yg sama kan?nah!ni mass dia sy bertukar jadi anak didik chef wan...

Terus ke resepi OK!!

Bahan2

Quaker oat(4 sudu)
Susu Segar(me use hl kotak hijo)
Ape2 Buah yg korang Ade DLM peti ais(me use kurma,anggur and banana)

Masukkan 4 sudu oat td dlm periuk/kuali jgn tempurung sudah!




Sambil tggu oat masak jgn goyang kaki jer!potong buah2 yg Ade kat peti tu..sauk sekli kurma balance pose haritu







Ttp api..masuk dalam pinggan..sejuk sikit Baru tabur Buah ..segar2 barulah fresh Katanya..







Dah siap maka boleh on tibi Dan makanan dengan jayanya!Dan amalkan selalu..makanan dlu ya!




Sunday, 20 March 2016

Almost a year....life update

Assalamualaikum(wbt)

Membawa status baru dalam sebuah kehidupan..satu gelaran berat..seoramh isteri pada usia 23...
alhamdulilah akhirnya bersatu setelah hampir 6 tahun berkenalan..6 tahun memang cepat berlalu..
beberapa bulan lagi jer cukup 1 thn kami bergelar suami isteri...masa memang pantas berlalu...
terlupa pulak masih ade blog yang perlu diuruskan...

baru sedar dah jadi isteri ni memang banyak yang perlu diuruskan...sebelum ni nak menonggeng ke terlentang ke tak apa sebab solo..sekarang berdua..sekarang baru terasa betul2 serius nak aktif blogging...walaupon tak ramai followers..





sekarang aku dah cuba berjinak dengan bisnes..ye..tinggalkan kerja yang takkan pernah habis tu..sakit kepala dan stress...dengan segalanya..sekarang nak menikmati hidup sebagai isteri...bisnes woman..dengan harapan agar bisnes menjadi..so korang follow la page bawah ni kalau rasa nak beli kosmetik termurah ok

https://www.facebook.com/Asm-cosmetic-234429653560164/?ref=hl