There was an error in this gadget

Saturday, 9 May 2015

My Age Of Anxiety...Anxiety??

Assalamualaikum(wbt)/salam sejahtera

Mari kita bersyukur kepada Allah(swt)yang telah memberikan kita peluang untuk masih bernafas di buminya..

Alhamdulilah nampaknya aku punya wedding preparation agak smooth..cuma baju akad nikah masih belum siap..but relax and calm dulu...dah tanye orangnya(cakap end of april)tanye minggu lepas(awal bulan may)tp untll now tak dengar khabar..nak aje sy cancel..tp depo dah bagi kan...

minggu lepas saya (petang)saya rase tak sedap badan..jantung ni terasa terlalu slow,berdebar-debar..nafas saya sukar dikawal..trauma rasenya,kalau mengingatkan kembali kejadian sebelum ni...makin teruk nafas saya turun naik,terasa sengal-sengal,dada pula mencucuk-cucuk..Ya allah..panjangkan lah umur saya..banyak lagi yang belum saya capai dalam hidup ni..dengan majlis kawen yang dah tak sampai sebulan lagi..dengan niat saya untuk menghantar mak dan abah ke tanah suci mekah..banyak belum tertunai..berikan peluang saya berbakti dan membahagiakan mak abah saya...En.Tunang pon drivr mencari klinik terdekat area danau kota..kebanyakannya tutup(1 may)

alhamdulilah..dalam kami mencari,kami terjumpa satu klinik yang dibuka pada 1 may..Allah nak bantu saya..POLIKLINIK ZAZALI,DANAU KOTA!tak ramai orang waktu itu..saya register dulu kerana tu kali pertama saya dapatkan rawatan kat situ,tak sampai 5 minit,nama saya sudah dipanggil..saya masuk,dan duduk tanpa dipelawa!eh..hahaha..Doktor lelaki dalam umur 50-an.

yes,u sakit ape?tanya dia dengan nada lembut and senyuman yang saya rindu(ya abah saya..waktu tu saya ingatkan abah)
saya cerita dari A sampai z..dan kes saya kene tahan hkl serta pasal ecg yang abnormal tu..panjang lebar saya bercerita..doktor tu dengar tanpa mencelah..selesa!sy yakin dia dengar ape yang saya sampaikan..

"u ade masalah kerisauan tak"soalnya
"kerisauan???aku angguk"ya memang banyak hal yang buat aku runsing!
"well i can see from your face"jawabnya dengan senyuman penuh makna

then doktor mula menerangkan aku pasal penyakit kerisauan whichis anxiety or in other words they call it Panic disorder(ni part yang agak teruk)

tapi HKL suspected i ade heart problem...

doktor angguk..simptom heart attack and anxiety memang banyak persamaan..(sambungnya lagi)

aku ingatkan anxiety hanya semata-mata risau..tapi anxiety can cause palpitation,short of breath..heart beat slow or fast,berpeluh,sejuk/panas secara tiba-tiba,perasaan akan mati,takut and macam-macam lagi..

oh i see..lama jugak aku aku ditemuramah doktor tpalhamdulilah..aku selesa ngan doktor...first time doktor yg aku jumpe..betul-betul ambik tau..and dengar ape patient cakap..macam2doktor bagi nasihat dari segi pemakanan,handle sesak nafas aku..relax..doktor cakap dia belajar kardiologi,and he dont thinks i have the heart attacks problem tp selagi aku tak jalani ujian stress test kat hkl..aku tak akan ok..doktor tu jgk cakap ECG takda makna apepon..when u nervous of course ecg u tak normal..i also have abnormal ecg(he said again)since he saw i worry about the ecg result!

sekarang klinik tu dah jadi klinik tetap aku and aku tak bercadang nak tukar ke klinik lain lagi...
2-3 hari lepas..aku merewang ke festival city..niat kau cuma nak cari buku kat popular..tunang tau aku memang suka baca buku..aku bleh baca komik lawak kampus ulang-ulang!sedih...

then aku jumpe ape yang aku nak..





buku ni aku rekemen pada semua pesakit yang ade masalah anxiety ni..buku ni bagus,mungkin sestengah fikir,,penyakit ni biase je..tapi kat us..penyakit ni making meningkat dari tahun ke tahun..dalam buku ni jgk terangkan banyak jenis anxiety..maknanya anxiety ni banyak jenis,sampai muntah..cara untuk kita tahu kite menghidap anxiety jenis macam mana..
and paling penting cara untuk mengurangkan anxiety..

satu kajian jugak mengatakan dengan bertafakur dapat mengurangkan anxiety..kan?kekuasaan Allah(swt)dariNYA sakit tu datang..Dan..kerana DIA jgk sakit tu hilang.
Kenapa saya menulis pasal ni??tujuan tak lain tk bukan untuk menolong serta berkongsi dengan orang-orang yang mengalami benda sama dengan saya..

assalamualaikum(wbt)

as






No comments:

Post a Comment