There was an error in this gadget

Saturday, 14 March 2015

maaf dan memaafkan


Assalamualaikum(wbt)

terasa rindu nak berblogging..tapi masa dah terlalu limited..macam-macam benda nak settle..especially bila dah tinggal beberapa bulan nak bermajlis besar...


lately ade macam-macam masalah yang jadi..yang memang betol-betol buat aku hilang semangat dan keyakinan..ya allah..dalam hati ni,ujian apa lagi..!ade ke org yang cakap..eleh,dah ade masalah nak kecoh kat blog..tak2..janganlah salah faham..xde orang baca pon sebelom ni..
btw dengan cara meluah tenang sikit...rase macam buang semua tu pergi jauh....

secara jujurnya lah...kalau orang dah baling batu dekat korang...ape korang buat..even korang xbalas balik..sedikit sebanyak korang sakit hati dan tanye kenapa buat mcm tu..even kalau pernah sakitkan hati dia secara sengaja atau tak sengaja..layak ke kalau korang di perlakukan macam tu...tambah-tambah dilakukan oleh korang kenal dan tersangat baik dengan korang..terasa kan???

sejujurnya...aku xkan melenting kalau tidak disentuh...sekeras-keras korang..sedegil-degil korang...korang kene pikir..orang lain pon same ade perangai macam tu..cuma setengah orang xtunjuk..dia simpan sebab dia boleh fikir baik dan buruk...

aku paling pantang bila di sentuh soal maruah dan keluarga...!tambah-tambah bila dah lama menahan perasaan..bila dah terlalu lama sabar...dah terlalu lama aku sabar..sebenarnya yang lama dah tertanam..tp bila orang semai balik..benda tu akan tumbuh...

kalau kau buat salah sekalipon...perlu ke dicanang kepada semua??Kenapa tak nak berhadapan dan bagitau secara baik..dengan cara lebih matang dan baik...bukan menuduh secara membabi buta tanpa mengetahui kejadian sebenar....

perlukah orang mempertikaikan ape yang engkau balas..?pertikaikanlah siapa yang memulakan..andai sesuatu di buat dengan mengunakan akal yang masih waras..mungkin kejadian tak diigini boleh dielak..

kalau korang dah tau seseorang dah memang xsuka..dengki dengan kau..salah kau atau salah orang yg dengki?

ya tak salah mane2 pihak menutur maaf..yang tua atau yang muda..tetapi..ambikkan segala yang terjadi sebagai iktibar

terima kasih!
nukilan dari hati.

No comments:

Post a Comment