There was an error in this gadget

Saturday, 23 May 2015

Al Fatihah..Izzat Muzakkir

Assalamualikum(wbt)

terkedu dan terkelu..itulah diibaratkan diri aku sekarang..tanpa sebarang tanda..sepupu yang tersayang terlah pergi mengadap Maha Pencipta pada 24 may 2015 lebih kurang pukul 5.30 pagi..

Izzat Muzakkir..seorang anak yang baik..bekas pelajar Sekolah Menengah Tengku Faris petra dan sedang menuntut di UPM..cepa mesra..masih ingat lagi kata-kata bapa saudara aku..ayah kepada Izzat,setiap kali balik ke rumah..mesti dia yang akan mengimamkan solat..merupakan anak sulung..dari 4 orang adik beradik

betullah kata orang,tugas berat dan saat yang paling sedih dalam kehidupan seorang bapa apabila terpaksa menangkat jenazah anak sendiri..tidak terlintas dia akan pergi secepat ini...anak kebangan keluarga..permata hati ayah dan umi..

ya allah(swt)kau tempatkan beliu bersama sama dengan penghuni-penghuni syurga..ya allah limpahkanlah rahmat ke atas rohnya..mari bersama-sama sedekahkan al fatihah kepada arwah Izzat Muzakkir..moga tenang di alam sana..

sama-sama kita ambil iktibar ke atas pemergian beliau..ianya satu tanda kebesaran Allah..walaupun muda..ajal tak pernah mengenal umur..walaupun sihat..kesihatan juga tidak mengenal mautnya..


assalamualaikum

Tuesday, 19 May 2015

Assalamualakum(wbt)

Syukur ke hadrat ilahi..allah(swt)masih lagi memberi kita peluang dan ruang untuk bernafas di bumi milikNYA...pertama sekali mari ke sedekahkan al fatihh buat saudara isam kite yang telah pergi meninggalkan kita semua..

satu bulan lebih..strugling..seeking for the answer...seperti yang telah sy bagitau pada entry sebelumnya..masalah yang sedang sy hadapi yang dinamakan panic disorder..dan juga seperti yang saya bgtau..panic disorder yg terbahagi kepada beberapa jenis..yang mungkin akan sy ulas pada next entry insyallah..moga Allah(swt)permudahkan..

so on monday 18th may 2015..aku telah ke kpj tawakkal..buat kali kedua..sepatutnya appt aku pada hari sabtu..tp sebab doktor ade emergency..date itu aku tukarkan pada hari isnin..lawatan pertama aku..aku lupa tarikhnya..maaflah..terlau banyak perkara yang aku fikirkan..aku telah diperkenalkan dengan pakar jantung hospital tawakkal..iaitu Dr.Zul hilmi yaakub..walaupon ramai doktor private yg aku jmpe mengatakan aku tiada masalah jantung..tapi cuma masalah panic..aku tetap tak puas hati..akhirnya..aku berani tuk pegi kekpj tawakkal..for the first time i talkd to him..explaining about what i've been through..he just smiled and said.."for the first time u spoke to me..i tau u bkn de mslg jantung"
aku mcm ternganga...okey....!macam ape yg Dr zazali ckp..ape yg aku alami adalah satu anxiety..satu jenis ketakutan yg teramat sgt..aku macam xpuas hati..u never checked me doc!mungkin melihat aku xpuas hati..dia cakap lg "u boleh buat ecg and echo..i suggest u buat bkn untuk ape..tp untuk buat u felt better..untuk yakinkan u yang u ni xde heart problem..bg aku..mmg itu yg aku nak dgr!no charges for the day...baikkan dia..tp aku masih ingt lg ape yg dia ckp..u jd mc ni sbb u xdapt ape yg u cari..

then on monday..aku pon pergi balik kpj tawakkal untuk buat ecg and echo...aku sampai kul 10.30..aku daftar kat bilik 17 mc hr tu..then kak tina suruh aku g buat ecg and echo dekat satu special lab..agak lame jgk..ecg just few minutes tp echo yg lame..echo macam but ultrasound baby..letak gel2 yg sejuk dan guna alat dia kt dada..u can see the image..dgr heartbeat...takot..bunyi seram..

the aku trus dpt result..bawak jumpe Dr Zul balik..






Ni result aku...then bila masuk..doktor pelawa aku duduk..dia senyum...dia ckp ecg and echo both normal..nothing to be worry..just relax..buag ape yg bersarang di kepala..
jangan terlalu banyak fikir..chest pain is norma for someone yang suffer anxiety..


So that all for now..next week aku akan bt satu entry khas berkaitan penyakit ini...




Saturday, 9 May 2015

My Age Of Anxiety...Anxiety??

Assalamualaikum(wbt)/salam sejahtera

Mari kita bersyukur kepada Allah(swt)yang telah memberikan kita peluang untuk masih bernafas di buminya..

Alhamdulilah nampaknya aku punya wedding preparation agak smooth..cuma baju akad nikah masih belum siap..but relax and calm dulu...dah tanye orangnya(cakap end of april)tanye minggu lepas(awal bulan may)tp untll now tak dengar khabar..nak aje sy cancel..tp depo dah bagi kan...

minggu lepas saya (petang)saya rase tak sedap badan..jantung ni terasa terlalu slow,berdebar-debar..nafas saya sukar dikawal..trauma rasenya,kalau mengingatkan kembali kejadian sebelum ni...makin teruk nafas saya turun naik,terasa sengal-sengal,dada pula mencucuk-cucuk..Ya allah..panjangkan lah umur saya..banyak lagi yang belum saya capai dalam hidup ni..dengan majlis kawen yang dah tak sampai sebulan lagi..dengan niat saya untuk menghantar mak dan abah ke tanah suci mekah..banyak belum tertunai..berikan peluang saya berbakti dan membahagiakan mak abah saya...En.Tunang pon drivr mencari klinik terdekat area danau kota..kebanyakannya tutup(1 may)

alhamdulilah..dalam kami mencari,kami terjumpa satu klinik yang dibuka pada 1 may..Allah nak bantu saya..POLIKLINIK ZAZALI,DANAU KOTA!tak ramai orang waktu itu..saya register dulu kerana tu kali pertama saya dapatkan rawatan kat situ,tak sampai 5 minit,nama saya sudah dipanggil..saya masuk,dan duduk tanpa dipelawa!eh..hahaha..Doktor lelaki dalam umur 50-an.

yes,u sakit ape?tanya dia dengan nada lembut and senyuman yang saya rindu(ya abah saya..waktu tu saya ingatkan abah)
saya cerita dari A sampai z..dan kes saya kene tahan hkl serta pasal ecg yang abnormal tu..panjang lebar saya bercerita..doktor tu dengar tanpa mencelah..selesa!sy yakin dia dengar ape yang saya sampaikan..

"u ade masalah kerisauan tak"soalnya
"kerisauan???aku angguk"ya memang banyak hal yang buat aku runsing!
"well i can see from your face"jawabnya dengan senyuman penuh makna

then doktor mula menerangkan aku pasal penyakit kerisauan whichis anxiety or in other words they call it Panic disorder(ni part yang agak teruk)

tapi HKL suspected i ade heart problem...

doktor angguk..simptom heart attack and anxiety memang banyak persamaan..(sambungnya lagi)

aku ingatkan anxiety hanya semata-mata risau..tapi anxiety can cause palpitation,short of breath..heart beat slow or fast,berpeluh,sejuk/panas secara tiba-tiba,perasaan akan mati,takut and macam-macam lagi..

oh i see..lama jugak aku aku ditemuramah doktor tpalhamdulilah..aku selesa ngan doktor...first time doktor yg aku jumpe..betul-betul ambik tau..and dengar ape patient cakap..macam2doktor bagi nasihat dari segi pemakanan,handle sesak nafas aku..relax..doktor cakap dia belajar kardiologi,and he dont thinks i have the heart attacks problem tp selagi aku tak jalani ujian stress test kat hkl..aku tak akan ok..doktor tu jgk cakap ECG takda makna apepon..when u nervous of course ecg u tak normal..i also have abnormal ecg(he said again)since he saw i worry about the ecg result!

sekarang klinik tu dah jadi klinik tetap aku and aku tak bercadang nak tukar ke klinik lain lagi...
2-3 hari lepas..aku merewang ke festival city..niat kau cuma nak cari buku kat popular..tunang tau aku memang suka baca buku..aku bleh baca komik lawak kampus ulang-ulang!sedih...

then aku jumpe ape yang aku nak..





buku ni aku rekemen pada semua pesakit yang ade masalah anxiety ni..buku ni bagus,mungkin sestengah fikir,,penyakit ni biase je..tapi kat us..penyakit ni making meningkat dari tahun ke tahun..dalam buku ni jgk terangkan banyak jenis anxiety..maknanya anxiety ni banyak jenis,sampai muntah..cara untuk kita tahu kite menghidap anxiety jenis macam mana..
and paling penting cara untuk mengurangkan anxiety..

satu kajian jugak mengatakan dengan bertafakur dapat mengurangkan anxiety..kan?kekuasaan Allah(swt)dariNYA sakit tu datang..Dan..kerana DIA jgk sakit tu hilang.
Kenapa saya menulis pasal ni??tujuan tak lain tk bukan untuk menolong serta berkongsi dengan orang-orang yang mengalami benda sama dengan saya..

assalamualaikum(wbt)

as






Saturday, 25 April 2015

Doakan Kesihatan aku..doakan hidup aku...

Assalamualaikum(wbt)/salam sejahtera...


syukur masih dipanjangkan usia untuk menempuh liku hidup dibumi Allah...


tiada ungkapan atau kata yang mampu aku luahkan buat masa ni..semuanya cukup gelap..

ya Allah..beratnya ujian kali ini...


seminggu selepas majlis perkhawinan kakak aku,aku telah dikejutkan dengan berita kematian nenek kesayangan ku..yang berada di narathiwat thailand..al-fatihah buat nenek,moga Allah(swt)menempatkan nenek dikalangan mereka beriman...


seminggu selepas kematian nenek...sewaktu dalam perjalanan ke tempat makan..waktu tu dalam kereta,dengan tunangku..aku mengalami sesak nafas..serta berdebar-debar..aku panik..aku segera meminta tunangku membawa aku ke klinik,paling hampir..setibanya kat klinik tu(area batu caves),tak sampai10 minit..nombor aku dah di panggil...


doktor:Ya,sakit ape?

aku:menerangkan segala kejadian yang berlaku..dari a smpi z

doktor :mula cek nadi,jantung dan tekanan darah...diam kejap,kemudian..saya rasa awk ok,takde masalah..jantung semua ok..nadi ok..darah agak tinggi..mungkin sebab terkejut,u ada asma?

aku:takde

doktor:ok..i cuma bagi gas..dos paling low untuk u...


selepas kejadian tu...aku mule bimbang takot kejadian berlaku lagi..lemah seluruh tubuhku..


kejadian kedua bila aku menaiki motosikal dengan tunangku,selesai kami menempah kad kawen di petama..menyusuri area setapak..sekali lagi aku terasa berdebar-debar,nafas terlalu banyak..sehingga aku tidak dapat kontrol..kebetulan ada satu klinik area setapak..kami terus berhenti...


dekat klinik tu..doktor terus melakukan ecg..15 minit kemudian..aku berjumpa balik dgn doktor tu..mukanya agak serius..dia menulis surat..dia minta aku refer ke HKL kerana terdapat detak abnormal pada bacaan ecg..dia sempat meminta aku bertenang...kerana kemungkinan besar aku kekurangan pottasium


malam tu juga..usai aku mandi..kami terus ke HKL,


lama juga aku tunggu...setelah nombor aku di panggil..doktor sekali lagi membuat ecg..dan bacaan sama seperti td..aku terus dimasukkan ke ward...sepanjang aku berada di ward..seribu persoalan bermain kat minda aku..aku menangis..sebab bayangkan sesuatu yang teruk bakal terjadi sepanjang kat hospital..xpelu aku bgtau ape terjadi..pengalaman paling takkan aku lupakan..


kesesokan hari..4/4/15..aku telah dibenarkan keluar wad..tp dengan tarikh appt yang bertimbun-timbun...stress test dan macam-macam lagi...


sekarang berat aku turun...5kg..aku cube sedaya upaya untuk putus asa..tp bila aku terdengar sahaja berita kematian aku mula sedih..menangis,gelisah,macam-macam..sejuk tanpa sebab..rase stress melampau..tak dapat tidur..even worse terasa tidak berharga..nak bunuh diri(nauzibillah)mak abah la selalu kol bagi pendorong..sebab selagi tak jalani semua appt..aku tak dapat tahu ape punca aku mengalami kejadian seperti ini..


ujian ini datang disaat aku hampir mendirikan rumah tangga..kekadang aku bertanya sempatkah aku membina masjid..bersama insan tercinta..dan aku selalu merasa sedih..tp tunang xpernah pon jauh disaat aku memerlukan dia..dia tahan segala amarah aku dan tangis aku..syukur!cuma aku tak dapat bahagiakan dia..



bukan aku tidak dapat menerima ketentuan Allah..cuma aku terlalu terkejut..dengan keadaan ini..terlalu terkejut!sehingga aku tidak dapat menerima ujian ini..terlalu berat bagi aku...


kehidupan aku kini terlalu berbeza,tiada lagi aku yang dulu....izinkan aku menjadi hambamu yang solehah..


cuma doakan kalian yg aku harapkan..

Saturday, 14 March 2015

maaf dan memaafkan


Assalamualaikum(wbt)

terasa rindu nak berblogging..tapi masa dah terlalu limited..macam-macam benda nak settle..especially bila dah tinggal beberapa bulan nak bermajlis besar...


lately ade macam-macam masalah yang jadi..yang memang betol-betol buat aku hilang semangat dan keyakinan..ya allah..dalam hati ni,ujian apa lagi..!ade ke org yang cakap..eleh,dah ade masalah nak kecoh kat blog..tak2..janganlah salah faham..xde orang baca pon sebelom ni..
btw dengan cara meluah tenang sikit...rase macam buang semua tu pergi jauh....

secara jujurnya lah...kalau orang dah baling batu dekat korang...ape korang buat..even korang xbalas balik..sedikit sebanyak korang sakit hati dan tanye kenapa buat mcm tu..even kalau pernah sakitkan hati dia secara sengaja atau tak sengaja..layak ke kalau korang di perlakukan macam tu...tambah-tambah dilakukan oleh korang kenal dan tersangat baik dengan korang..terasa kan???

sejujurnya...aku xkan melenting kalau tidak disentuh...sekeras-keras korang..sedegil-degil korang...korang kene pikir..orang lain pon same ade perangai macam tu..cuma setengah orang xtunjuk..dia simpan sebab dia boleh fikir baik dan buruk...

aku paling pantang bila di sentuh soal maruah dan keluarga...!tambah-tambah bila dah lama menahan perasaan..bila dah terlalu lama sabar...dah terlalu lama aku sabar..sebenarnya yang lama dah tertanam..tp bila orang semai balik..benda tu akan tumbuh...

kalau kau buat salah sekalipon...perlu ke dicanang kepada semua??Kenapa tak nak berhadapan dan bagitau secara baik..dengan cara lebih matang dan baik...bukan menuduh secara membabi buta tanpa mengetahui kejadian sebenar....

perlukah orang mempertikaikan ape yang engkau balas..?pertikaikanlah siapa yang memulakan..andai sesuatu di buat dengan mengunakan akal yang masih waras..mungkin kejadian tak diigini boleh dielak..

kalau korang dah tau seseorang dah memang xsuka..dengki dengan kau..salah kau atau salah orang yg dengki?

ya tak salah mane2 pihak menutur maaf..yang tua atau yang muda..tetapi..ambikkan segala yang terjadi sebagai iktibar

terima kasih!
nukilan dari hati.