Saturday, 29 November 2014

Masak lemak jantung pisang...

Asssalamualaikum(wbt)

Lately busy sampai xdan nak update..dah bersawang da pon blog ni..sebenarnya ada jer cerita yang nak dikongsikan,melambak kat draft tunggu nak dipublish..tp mungkin belom ade kesempatan lagi..baru je sihat,dapat mc 3 hari..wah indahnye berehat tanpa gangguan..hahaha…

Doctor da pesan suh jaga makan..no oily food…seafood xboley..ikan yang gatal-gatal tak boleh..huh,banyak sunggoh pantang larangnye..tp terbedal jangan kadang-kadang..huhu..eye infection punya angkara…
So bila jer mata dah makin ok…kak timah memang tak boleh nak tunggu dah..teringin sangat makan makanan favourite kite..da lama da mengidam ni…sampai terjejeh2 ayaq liur kawe..

Aku memang suka sangat dengan masak jantung pisang lemak …asalnya,aku tak makan jantung pisang ni..aku agak cerewet bab makanan..itu kata mak aku sendiri..kalo ayam tu..nak yang belah dada jer..tanpa kulit walaupon seinci..tiap kali kalo mak masak ayam..aku da tak payah nak berebut ngan sesape..sebab adik beradik yang lain dorang kurang bahagian dada..and tiap kali mak masak..mak akan asingkan aku punye..wah..terasa special plak...

Berbalik pada kisah jantung pisang ni..mak aku suka masak lemak jantung pisang,and aku memang jantung pisang..yela mase budak-budak dulu..aku agak musykil sikit dengan jantung pisang ni..haha..boleh ke makan??satu hari tu..mak masak jantung pisang..mak ckp..”Cubela rase dulu,sdap ni”..aku terlintas nak rasa..amikla sikit..kata aku..bila dah try,baru aku tau menda tu sdap..since situ la aku jadi pengemar jantung pisang masak lemak.biasanya mak campur ngan udang atau ikan bilis..
Bila dah duduk bujang..tambah-tambah duk kl..susah jgk nak cari masakan kampong camni..ada..tp xsamala cam mak masak..so aku prefer masak sendiri la kalau jenis masakan camni..tapi nak cari jantung pisang..aduhai..punyala susah..biasanya aku pergi kat pasar greenwood aria had.tak pon dekat segi fresh..ade pon cenonet jer..at least dapat jgk aku masak…so today..aku nak share resepi masak lemak jantung pisang..ni aku punya cara la..

1)jantung pisang…semestinya
2)bawang merah..(kalo yang kecik..amekla tiga pat bijik,kalo besar..sebijik cukup..tgk pada jumlah yang korang nak buat)
3)kunyit(aku pakai kunyit hidup..nak pakai yang mati pon boleh..eh..maksud aku yang sebuk)
4)halia (potong sikit jer..)
5)santan
6)cili padi(amikla seploh bijik ke..nak pedas tambah lagi..tp aku xsuke pedas sangat)
7)cili besar-hijau.
8)serai..
9)garam,gula dan perasa
And aku ada tambah udang kecik..kalau nak letak ikan bilis pon okey jer..atas selera korang sendiri..kalau sesetengah orang,ade jugak tambal ubi kentang..so terpulang pada citarasa uolllllls..

Ok…mula-mula..korang potongkan jantung pisang,tau kan..helaian(ceh helaian..dah macam buku sekolah)yang mula-mula..biasanya orang tak ambik..so aku kopek-kopek kan..da Nampak-nampak jantung pisang tu dah putih kat bahagian atas..korang hirislah ikut saiz yang korang suka..aku hiris bulat-bulat cam hiris bawang jer..senang nak ngap…then cuci betol-betol sebab bergetah sikit..then korang masukkan dalam periuk..rebus dulu ok..dah agak kelayuan..aku toskan…aku campak tepi dulu..macam bawah
jantung pisang lepas dah rebus..


Kendian…korang blender,bawang merah..bawang aku potong-potongkan dulu..senang nak blend..campur ngan kunyit sikit,halia,cili padi,cili hijau yang besar dan serai..jangan lupa..masukkan sedikit air..opss..bawang putih pon aku pakai Cuma gambar je tak snap
bawang..aku guna duit bijik..tp besar2

kunyit hidup..

serai 2 batang...


halia sikit jer



cili...as much as u want...

cili besor..


Dah blend semua tu..ni lah hasilnya


Letakkan periuk atas dapur,amik santan..masukkan dalam periuk,amik bahan-bahan yang dah di blender..masukkan..kacau  perlahan-lahan,pas dah agak mendidih..aku masukkan udang,garam gula….dah akhir sekali..jantung bisang..biarkan kejap…xperlu lama sangat..udang memang cepat masak,manakala jantung pisang pon dah direbuskan..dah lebih kurang 10-15 minit…dah siap

aku letak santan  dulu dalam periuk..baru masukkan bahan yang blend td



                                                                                 
jadi camni


                                                                            
masukkan udang

                                                                               
and jantung pisang..












No comments:

Post a Comment