There was an error in this gadget

Friday, 29 August 2014

Seorang Gadis dan SEHELAI KEPUTUSAN SPM

Assalamualaikum(wbt)

dua tiga hari ni rajin sangat update..biasalah..kalau mood tuh dah datang..kemain berkobar-kobar lagi..sampai keje pon tah kemana..opps! xdelah..aku dah siapkan kerja..cuma got few tings to before  the Audit come..

mase kecik2 dulu..aku suke sesangat mengelamun...sambil baring plak tu...citer dia kalau aku dah mengelamun..mak aku pggl pon aku xdengar..kekadang aku tertidur waktu siang,bila aku sedar,bleh plak dok mengelamun..mungkin sebab terlalu banyak mengelamun..aku banyak berharap kepada angan-angan..bukannye meletakkan sepenuh usaha di atas bahu senderi..adik-adik..jangan terlalu banyak mengelamun k..not good for your health!bhahaha..ade ke adik-adik yang baca belog ni...suam-suam kuku ja dik..apa pon xleyh!

dulu..aku memang nak sangat jadi doktor..nak sangat-sangat weyh...cuma blajar je malas sikit...!tu jer yang menjadi masalah..aku tak berapa suka nak ulang kaji..ulang alik..memang xberapa suka..salin-salin nota bagai..nota ringkas lah..apa semua ni... aku bukan manusia serajin itu..kadang-kadang aku lupa nak buat homework...kalau malas campur ngan lupa korang sendiri dapat agak aku camana..so,agak-agak lah..orang cam aku dapat ka jadi doktor?..xdapat bak ang...!

pernah sekali aku kena denda dok luaq..malu xyah nak cita!xyahh...usahkan nak cita nak diingatkan balik pon rasa malu sampai skarang...mesti korang tanya..dia ni jantan ke betina..ha..bapak malas budak ni...!
ok...xmau nak kutuk diri sendiri lagi..so at that time aku selalu mengelamun..some day..when i grow up..i wanna be a doctor..ha tu dia..pakai keta,pandai bergaya ada rumah besaq..ha...dah ada bunyi-bunyi fatin liyana tuh..tiap kali mengelamun aku dok senyum sorang-sorang!indah suke nikmat mengelamun..lebih indah dari cita rindu awak 200 peratus tu ..yang dok main kat tibi 3 tuh..

waktu aku muda remaja...perangai aku nauzubillah sikit...!aku cuma nakal..sikit ja..perasaan dan jiwa remaja ni memang sukar nak dikawal...banyak benda kite nak buat..banyak benda kita nak ikot..memberontak la..menag onak duri harus dihadapi lah cita dia..aku sampai sekarang heran sgt napa aku bleh dok kelas pertama masa sekolah menengah dulu..haishhh..

dan lepas ja habis sekolah..dok tunggu result spm tuh..aku keja la sekejap!keja nak suke je pon..tuh dekat ngan stesen bas kota bharu...dekat ngan ambank...bukan keje ambank!kat sebelah ade butik baju...then lepas dapat result..maka bermula la kisah dan kehidupan aku sebagai seorang manusia yang sebenarnya...bukan maksud aku nak cakap sebelum ni aku bukan manusia..tp disitu lah bermulanya jatuh bangun seorang insan yang bergelar "AKU"!Maka selepas mendapat result spm..aku pon meneruskan pengajian aku..ke satu tempat pengajian kat Alor Gajah,Melaka.Aku ambik bisnes study,bukan aku mintak..aku lebih prefer accounting,tu pon sbb derang cakap bisnes study t susah nak dapat kerja..tp sebab aku punye result tak memenuhi syarat..maka aku hanya mampu ambik bisnes..

Oleh sebab nak mak aku bangga dan oleh sebab nak tunjukkan kat sedara mara bahawa..anak mak aku pon dapat meneruskan pengajian ke peringkat seterusnya...aku meneruskan langkah ke melaka..dengan perasaan sedih berpisah dan berjauhan dari keluarga dan adik beradik! Ternyata..kehidupan disana lebih sukar..kalau selama ini aku mengharap segalanya dari pertolongan orang tua aku..sekarang tiada lagi...maka angan-angan bidang kedoktoran..terus aku lupakan..pahit getir sebagai seorang pelajar..xpernah aku lupakan!

oleh kerana tempat study aku hanyalah half uitm..sebarang kos memang agak mahal..malah tempat tinggak aku ngan kawan-kawan adalah  lebih kurang rm 1000/sebulan...sebarang dapur..atau alatan  memasak adalah dilarang dalam tempat tinggal kami..kecuali rice cooker!perkara pertama yang sampai dalam benak aku.."INI BUKAN TEMPAT AKU"...abah seorang aku buruh,dan aku masih ada seorang adik..apa yang aku harapkan..dan bisnes adalah bukan pilihan aku..rasanya dari aku teruskan dengan benda aku tak minat..dan menyusahkan abah dan ma..ada baikknya aku quit..dan xkan aku lupa aku dimarahi oleh beberapa hamba allah kat pejabat tu dulu..waktu aku bagitau aku nak berenti belajar dulu..air mata nyaris menitik!tp nasib baik ade seorang kawan yang ade dengan aku..mengosok belakang aku..aku terkaku!mungkin hamba-hamba allah tu tak tau ape aku sedang hadapi..mereka dibayar gaji ribuan ringgit...

berbekalkan sekeping result spm...aku apply kerja merata-rata..tu la saat aku kenal erti kesusahan...tu lah saat paling aku ingat dalam hidup aku...aku berjuang dalam hidup aku..sebenarnya..bukan kisah aku yang aku giler-giler nak tunjuk..tapi dengan ape yang aku cerita..apa kisah dan moral di sebaliknya...??

1)satu impian yang tanpa usaha dan kerja keras tak akan kemana-mana..aku habiskan banyak masa untuk benda yang tidak berfaedah..aku inginkan taman yang cantik..tapi aku malas nak usahakannya...
aku inginkan masa depan yang indah tp kenapa aku tidak berkerja keras kearahnnya?







2)yakin dengan diri sendiri...dulu aku selalu diherdik oleh salah sorang cikgu aku..aku pon xtau ape masalahnya..mungkin aku ni selow sangat kot..bhaha..sampai satu saat..tiap kali subjet tersebut..aku malas nak masuk..then aku skip jer..ponteng..tak datang sekolah..aku jumpe kaunselor,perempuan..dia cakap "jadikan kata-kata herdikan sebagai dorongan"buktikan aku mampu lakukan..dan yakinkan bahawa kata-kata herdikan tu adalah tidak benar...aku tak pernah salahkan cikgu tu pon..btw...dia seorang guru..dia ada hak..dan aku tahu kenapa dia buat camtu...

3)kejayaan untuk kita..bukan orang lain
eh dulu aku takut sangat..kalau tak dapat sambung belajar..apa kata sedara mara aku...lagipun sedara mara belah abah tu dorang punya anak semua tiptop..pandai-pandai(betol..bkn perli)takot betol aku...dan kenapa waktu tu aku perlu peduli kata-kat dorang...??entahla...maybe aku cube berlagak la kot...(^_^)..sedangkan aku sedang mempertaruhkan masa depan aku..bukan masa depan depa!

4)percaya dengan kata hati..(ceh....ni ayat nocel sikit)
macam aku...aku dah habiskan banyak duit ma...aku pergi sana..belajar..sedangkan aku xtau ape yang aku dok belajar..aku tak minat bisnes..tp kenapa aku still belajar dan habiskan duit mak abah..yer..yang tu aku paling menyesal..kalu dari awl korang dah berbelah bagi..aku sarankan pikir yang kedua kali..its about your life...

walaupon hidup aku ni penuh dengan cabaran dan dugaan..aku percaya semuanya ujian Allah(swt)mungkinkah aku istimewa dimatanya..dan kerana sehingga kini Dia menguji hidupku...ujian dan setiap masalah yang aku hadapi..aku anggap bahawa Allah(swt) cube memperbetulkan langkah yang aku sedang tuju...

sekian,

as.








No comments:

Post a Comment