Tuesday, 26 August 2014

salam hari raya...(entry terlambat sampai)

Assalamualaikum(wbt)

bila lihat orang lain upadated blog sendiri..memang terasa sgt nak kembali berblogging setelah lama menyepi..ceh..lame tak la lame pon kan..entry2 lame masih tersimpan kemas kat draft..cume tggal untuk di publishkan...tp masalah sgt bila...gambar2 semua ade dekat handphone...and xboleh nak transfer ke pc..tp bila guna lappy aku tu boleh lew pulak kan..emmm....sabow je lah...

rasenya mood raya masih belom tamat..biasanya undangan rumah terbuka masih lg ada...alhamdulilah..tahun ni dapat balik kelantan,beraya dengan family..walaupun banyak dugaan dan rintangan yang terpaksa dilalui..demi menyambut hari bermakna bersama insan2 aku sayangi....of coz la dugaan pertama,tiket..tiket memang sold out ..macam pisang goreng panas...gituh!

tp alhamdulillah..ade gak insan yang sudi membantu dalam keadaan susah macam..hanya allah bisa balas jasa baik beliau..balik dengan seorang kenalan jugak satu tempat kerja...kami balik ikot ipoh,sebab..memang jam kaw2..dari karak lagi dah cantik tersusun kereta2 tu semua..kami bertolak selepas waktu berbuka..around 830pm lah waktu tu...and safely arrived at pasir mas around 0830 am on the next day..just imaging!huh..what a long journey...tapi tu pon kteorang 3 kali berhenti...aku rase,memang dah betullah tu..penat kot drive,masalahnnye kalo aku bleh drive da lame aku drivekan kete tu waktu die tido..kalau aku yang drive kang xpasal2 ke lainnnnn...well my sister plak balik hari aku sampai tu..tp belah malam...so beza sehari la ngan aku...xpe..janji dua2 anak dara ma,ade kat umah....

untuk pengetahuan korang,my big brother dah jadi suami orang..and will be a father..maknenya aku kan jadi aunty lah kan..awww...so suwettt..i love kids..tak sabor sgt!promise akan update those wedding pic soon..insyallah k..menerima seorang ahli baru dirumah xde lah terasa janggal..sebab my sister in law..lebih kurang baya aku jer,and friendly giler..senang diajak berbual..easy going! well..i just got a pic from my lil sis fb...

abang,adik(shira)and aminah(cousin dr thailand)



































ok...yang ini mase kat umah jiran kakak ipar aku...masa nak belarak la nih..duk susun hantaran bagai kan..huuhu..yang tengah adik bongsu aku..cuma ade sorang adik je,umur 13..just look at her..yang baju kuning tu dah 15..tp lebih kurang sama je kan..

malam raya yang best sangat bila dapat berkumpul..walaupun not the whole family...kami anak beranak..aku sangat bersyukur...pagi tuh,abah p beli ayam...kami buat sate...macam mane potong ayam..cucuk kat lidi..awwh...rindu sesangat...the happiest moment selalunya berlalu dengan pantas...

colek perut


















aku seriusly xtau ape menda orang panggil benda ni kat key ell..tp ni colek perot...menu wajib bulan pose..kalau dok kg..memang macam2 ada..kalo belah malam..kuar je kedai..abah belo rojak buah,colek perot..somtam la..kerang la...yang kat atas tu..abang yg tolong belikan....tasty!dalam tu ade keropok ikan,ulam cam timun...taugeh,perot lembu and sos dia lah...mase bulan pose kat sini..area batu caves..jenuh aku mencari kat kedai2 area sini..tp xde...

berebut ngan shira

































ni lah aktiviti malam raya walaupon dah besor panjang yer...abah pasang pelitakat tepi2...yang menyala2 kiri kanan tu tugas..abah and apit(aku biase paggil apit jer kat abang aku..xde berabang bagai..cool katenya)
curik mercun and bunga api shira..jadi bebudak balik....gambar msa bakar sate semua ade kat handphone..so share yang mane ade...

 yang paling syahdu...pagi raya..bila takbir raya...yang tu yang sebak tu....betapa indahnye beraya di desa(cam tajuk lagu jer....)beraya dengan kedua orang tua..bersalam dan memohon kemaafan dari ibu dan bapa,adik beradik..sahabat handai..bukankah itu yang terindah?ceh..ade gaya sorang penulis ni...

abah melaram























this is my best man..everrrr!ini abah aku...merangkap best friend..merangkap pelawak kat rumah..merangkap kauseling and merangkap true love kepada ma aku...cewahhh..pewwit!
mase ni spontan jer..dia g amek spek..pakai and pandang aku..sambil cakap.."ambik gambar abah"..bila dah amik gambar..i showed him..dia cakap.."abah ni semak(hensem) lagi.."...ma aku gelak je la...

jantung hati saya!























abah siap dok pejam mata lagi..anak dah tangkap..aduhai...huhu..ngatuk kot...baju plak xsama..xpa..baju xmelambangkan apa2 pon..yang penting together-gether!they said i look like my mom...i guess yes!Ma ngan abah ni spoting sesangat...well dorang kawin bukan dasar cinta...buat abah ia cinta pertama..tp ma plak..dia kenal abah pada hari dia kawen ngan abah..alhamdulilah..cinta lepas kahwin lagi manis..tanpa hubungan cinta 4-5 taun pon masih lagi kekal..aku doakan sampai ke jannah...abah ngan ma ni...berlawanan character..abah aku jenis yang lawak..kurang serius..tp abah memang tersangat-sangat suke buat org gelak..ma plak..serius,bila die tgh buat sesuatu keje..just dont disturb!please dont...and kalau abah bg nasihat..more like a friend..dia just ikut rentak kita..mom...well u know them!ibu ni lebih berhati-hati dalam ape jua dorang buat...agree?so..if ma say no..it means no...abah still berkompromi..ceh...tp sikap tu buat dua2 kekal ke hari ni..they complete each others..giler tak bangga..bangga and syukur sgt2 sbb allah(swt)bagi aku dua insan yang tersangat istimewa dalam hdup...kalau ade kehidupan kedua..ketiga..keempat..atau keseploh...aku tetap nak jadi anak dorang!u will d the same...bila korang tgk ape ibu&bapa korang korbankan demi anak2..korang xkan sesekali..malah sesaat pon lupakan dorang...sebab aku lihat and aku rasai setiap pengorbanan dorang la aku jadi mcm ni..

akhir sekali...aku ucapkan..selamat hari raya..maaf zahir batin..andai ade entry2 sebelom ni buat korang sakit hati...buat xsenang duduk..buat korang terasa...maafkan aku...aku manusia biasa yang melakukan kesilapan..

wasalam,

as

No comments:

Post a Comment