There was an error in this gadget

Saturday, 27 December 2014

DOAKAN PANTAI TIMUR

Assalamualaikum(wbt)

setelah sekian lama mendiamkan diri..cuba mencari sedikit waktu untuk menghasilkan sebuah entry yang bermakna buat semua,kita sudah sedia maklum yang pantai timur sedang dilanda banjir yang teruk..sebagai rakyat pantai timur,dan masih mempunyai ahli keluarga yang menetap disana..diri sendiri juga tidak terkecuali dari merasa sedih dan bimbang...

last aku hubungi family aku pada 27/12/2014(sabtu/5pm)lepas tu dah tak dapat...bukan sebab takda line tp sebab handphone takda bateri,bekalan eletrik dah 4 hari diputuskan..langkah tu diambil demi keselamatan semua penduduk di situ...

Dekat fb dah macam2 gambar diupload..semalam sewaktu chat dengan seorang kawan(izana),kawan zaman sekolah..rumah pon dekat jer..dia hantar gambar2 kawasan bunut susu..dah mencecah paras pinggan.. malah si suami yang berada di ciku 3 pula tak dapat dihubungi...last dia menghubungi si suami..sehari yang lepas..itu pon ade kat atas bukit..dah 5 hari...

lagi sedih bila sewenang2nya insan yang tak bertanggungjawab..post macam2 terhadap mangsa banjir..tak perlu ditunjukkan di sini mungkin,dah viral di fb...

mereka(merujuk kepada mangsa banjir)bukan tidak sabar mahupun mengeluh, tapi mereka lebih kepada bimbang,risau,takut dan macam lagi..cubalah fahami keadaan mangsa...kalau kita sendiri tak da ditempat mereka..macam mana kita nak tau ape dorang rasa?macam mana rasanya hilang tempat berteduh,hilang harta benda,malah hilang keluarga..dalam keadaan sedih hilang semua tu..tidur pula kat bukit berlantaikan tanah..berbumbungkan langit...bertemankan nyamuk..macam mana pula dengan keadaan bayi yang menyusu,kanank-kanak yang tak mengerti dan tak memahami ape yg tengah terjadi..kekurangan makanan..dengan letih dan sebagainya..tidakkah kau mengerti wahai "si polan"

keadaan hospital yang yang kelam kabut...semua keperluan terhad...letrik takda..makanan xcukup?adakah kau boleh bertenang kalau di situasi yang sama?ini melibatkan nyawa..kalau tak tau apa maknanya nyawa atau kehidupan..mohon buka kamus dewan ataupon google jer

tidakkah kau punyai ibu,ayah,adik abang dan saudara mara...macam mane agaknya kalau mereka dalam keadaan yang sama??senangkah keadaan kau..boleh kah kau bertenang?

adekah kau senang dan relax bila adik kau sendiri msj dan bagitau dia takut,tak dapat memejamkan mata...adakah kau bisa lelap?adakah kau rase hebat di saat tidak dapat membantu...

mereka tak pernah menafikan ape yang diberi kerajaan,malah berterima kasih dengan ape yang diberikan..

aku bukan beremosi tapi mencurahkan isi hati..bukan membenci tp menasihati..bukan mengajak untuk berdebat tp meminta sekelumit belas kasihan..di saat orang sedang berduka..bertarung nyawa..ade juga insan menghina dan mencerca..

untuk yang dah banyak membantu,memberi info,menyumbang keperluan,hanya Allah saja yang mampu membalas jasa..dan yang dah bertarung nyawa utk menyelamatkan..

pinjmankan 5 minit tuk berdoa...pemikiran negetif tolak ketepi..

tq



 



Saturday, 29 November 2014

Masak lemak jantung pisang...

Asssalamualaikum(wbt)

Lately busy sampai xdan nak update..dah bersawang da pon blog ni..sebenarnya ada jer cerita yang nak dikongsikan,melambak kat draft tunggu nak dipublish..tp mungkin belom ade kesempatan lagi..baru je sihat,dapat mc 3 hari..wah indahnye berehat tanpa gangguan..hahaha…

Doctor da pesan suh jaga makan..no oily food…seafood xboley..ikan yang gatal-gatal tak boleh..huh,banyak sunggoh pantang larangnye..tp terbedal jangan kadang-kadang..huhu..eye infection punya angkara…
So bila jer mata dah makin ok…kak timah memang tak boleh nak tunggu dah..teringin sangat makan makanan favourite kite..da lama da mengidam ni…sampai terjejeh2 ayaq liur kawe..

Aku memang suka sangat dengan masak jantung pisang lemak …asalnya,aku tak makan jantung pisang ni..aku agak cerewet bab makanan..itu kata mak aku sendiri..kalo ayam tu..nak yang belah dada jer..tanpa kulit walaupon seinci..tiap kali kalo mak masak ayam..aku da tak payah nak berebut ngan sesape..sebab adik beradik yang lain dorang kurang bahagian dada..and tiap kali mak masak..mak akan asingkan aku punye..wah..terasa special plak...

Berbalik pada kisah jantung pisang ni..mak aku suka masak lemak jantung pisang,and aku memang jantung pisang..yela mase budak-budak dulu..aku agak musykil sikit dengan jantung pisang ni..haha..boleh ke makan??satu hari tu..mak masak jantung pisang..mak ckp..”Cubela rase dulu,sdap ni”..aku terlintas nak rasa..amikla sikit..kata aku..bila dah try,baru aku tau menda tu sdap..since situ la aku jadi pengemar jantung pisang masak lemak.biasanya mak campur ngan udang atau ikan bilis..
Bila dah duduk bujang..tambah-tambah duk kl..susah jgk nak cari masakan kampong camni..ada..tp xsamala cam mak masak..so aku prefer masak sendiri la kalau jenis masakan camni..tapi nak cari jantung pisang..aduhai..punyala susah..biasanya aku pergi kat pasar greenwood aria had.tak pon dekat segi fresh..ade pon cenonet jer..at least dapat jgk aku masak…so today..aku nak share resepi masak lemak jantung pisang..ni aku punya cara la..

1)jantung pisang…semestinya
2)bawang merah..(kalo yang kecik..amekla tiga pat bijik,kalo besar..sebijik cukup..tgk pada jumlah yang korang nak buat)
3)kunyit(aku pakai kunyit hidup..nak pakai yang mati pon boleh..eh..maksud aku yang sebuk)
4)halia (potong sikit jer..)
5)santan
6)cili padi(amikla seploh bijik ke..nak pedas tambah lagi..tp aku xsuke pedas sangat)
7)cili besar-hijau.
8)serai..
9)garam,gula dan perasa
And aku ada tambah udang kecik..kalau nak letak ikan bilis pon okey jer..atas selera korang sendiri..kalau sesetengah orang,ade jugak tambal ubi kentang..so terpulang pada citarasa uolllllls..

Ok…mula-mula..korang potongkan jantung pisang,tau kan..helaian(ceh helaian..dah macam buku sekolah)yang mula-mula..biasanya orang tak ambik..so aku kopek-kopek kan..da Nampak-nampak jantung pisang tu dah putih kat bahagian atas..korang hirislah ikut saiz yang korang suka..aku hiris bulat-bulat cam hiris bawang jer..senang nak ngap…then cuci betol-betol sebab bergetah sikit..then korang masukkan dalam periuk..rebus dulu ok..dah agak kelayuan..aku toskan…aku campak tepi dulu..macam bawah
jantung pisang lepas dah rebus..


Kendian…korang blender,bawang merah..bawang aku potong-potongkan dulu..senang nak blend..campur ngan kunyit sikit,halia,cili padi,cili hijau yang besar dan serai..jangan lupa..masukkan sedikit air..opss..bawang putih pon aku pakai Cuma gambar je tak snap
bawang..aku guna duit bijik..tp besar2

kunyit hidup..

serai 2 batang...


halia sikit jer



cili...as much as u want...

cili besor..


Dah blend semua tu..ni lah hasilnya


Letakkan periuk atas dapur,amik santan..masukkan dalam periuk,amik bahan-bahan yang dah di blender..masukkan..kacau  perlahan-lahan,pas dah agak mendidih..aku masukkan udang,garam gula….dah akhir sekali..jantung bisang..biarkan kejap…xperlu lama sangat..udang memang cepat masak,manakala jantung pisang pon dah direbuskan..dah lebih kurang 10-15 minit…dah siap

aku letak santan  dulu dalam periuk..baru masukkan bahan yang blend td



                                                                                 
jadi camni


                                                                            
masukkan udang

                                                                               
and jantung pisang..












Friday, 19 September 2014

exam spa online

Assalamualaikum(wbt)

harap semua dalam keadaan sihat walafiat...
hari tu aku dapat sms dr spa...unrtuk menghadiri peperiksaan online latihan separa perubatan bertaraf diploma..first aku cam tak percaya,eh.. ade exam online ker??biar betik..

pastu aku balik ofis and check kat laman web spa...















peperiksaan online tu bertarikh 20/sept which is today..aku sampai cc kul 930..yela kalau dah ramai yang dapat msj dr spa..dah sah2 busy nanti..memang tekun lah aku menjawab bagai tadi...
ade 2 section..section mula tu gak susah...no..tp memang susah sangat...pengetahuan am kan..so memang random la soklan dia tp banyak mengenai kesihatan and berkaitan kementerian lah...

kalau soklan tuk section b...sangat senag..sebab berkaitan minat and jawapan dia ya..tidak ..itu jelah...















frankly speaking.aku xyakin sebenarnya aku akan dapat..tp mak aku cakap..pergi jer..dapat atau tak belakang cita...at least try..so aku pon pergi lah..tp memang tak mengharap..sebab calonnya ramai yer.dan kekosongan brape jer...tp alang2 mengisi borang ye dak?dah dapat peluang truskan je lah apa yang patut..

so skrang tunggu keputusan..just wait and pray to allah(swt)

Friday, 29 August 2014

Seorang Gadis dan SEHELAI KEPUTUSAN SPM

Assalamualaikum(wbt)

dua tiga hari ni rajin sangat update..biasalah..kalau mood tuh dah datang..kemain berkobar-kobar lagi..sampai keje pon tah kemana..opps! xdelah..aku dah siapkan kerja..cuma got few tings to before  the Audit come..

mase kecik2 dulu..aku suke sesangat mengelamun...sambil baring plak tu...citer dia kalau aku dah mengelamun..mak aku pggl pon aku xdengar..kekadang aku tertidur waktu siang,bila aku sedar,bleh plak dok mengelamun..mungkin sebab terlalu banyak mengelamun..aku banyak berharap kepada angan-angan..bukannye meletakkan sepenuh usaha di atas bahu senderi..adik-adik..jangan terlalu banyak mengelamun k..not good for your health!bhahaha..ade ke adik-adik yang baca belog ni...suam-suam kuku ja dik..apa pon xleyh!

dulu..aku memang nak sangat jadi doktor..nak sangat-sangat weyh...cuma blajar je malas sikit...!tu jer yang menjadi masalah..aku tak berapa suka nak ulang kaji..ulang alik..memang xberapa suka..salin-salin nota bagai..nota ringkas lah..apa semua ni... aku bukan manusia serajin itu..kadang-kadang aku lupa nak buat homework...kalau malas campur ngan lupa korang sendiri dapat agak aku camana..so,agak-agak lah..orang cam aku dapat ka jadi doktor?..xdapat bak ang...!

pernah sekali aku kena denda dok luaq..malu xyah nak cita!xyahh...usahkan nak cita nak diingatkan balik pon rasa malu sampai skarang...mesti korang tanya..dia ni jantan ke betina..ha..bapak malas budak ni...!
ok...xmau nak kutuk diri sendiri lagi..so at that time aku selalu mengelamun..some day..when i grow up..i wanna be a doctor..ha tu dia..pakai keta,pandai bergaya ada rumah besaq..ha...dah ada bunyi-bunyi fatin liyana tuh..tiap kali mengelamun aku dok senyum sorang-sorang!indah suke nikmat mengelamun..lebih indah dari cita rindu awak 200 peratus tu ..yang dok main kat tibi 3 tuh..

waktu aku muda remaja...perangai aku nauzubillah sikit...!aku cuma nakal..sikit ja..perasaan dan jiwa remaja ni memang sukar nak dikawal...banyak benda kite nak buat..banyak benda kita nak ikot..memberontak la..menag onak duri harus dihadapi lah cita dia..aku sampai sekarang heran sgt napa aku bleh dok kelas pertama masa sekolah menengah dulu..haishhh..

dan lepas ja habis sekolah..dok tunggu result spm tuh..aku keja la sekejap!keja nak suke je pon..tuh dekat ngan stesen bas kota bharu...dekat ngan ambank...bukan keje ambank!kat sebelah ade butik baju...then lepas dapat result..maka bermula la kisah dan kehidupan aku sebagai seorang manusia yang sebenarnya...bukan maksud aku nak cakap sebelum ni aku bukan manusia..tp disitu lah bermulanya jatuh bangun seorang insan yang bergelar "AKU"!Maka selepas mendapat result spm..aku pon meneruskan pengajian aku..ke satu tempat pengajian kat Alor Gajah,Melaka.Aku ambik bisnes study,bukan aku mintak..aku lebih prefer accounting,tu pon sbb derang cakap bisnes study t susah nak dapat kerja..tp sebab aku punye result tak memenuhi syarat..maka aku hanya mampu ambik bisnes..

Oleh sebab nak mak aku bangga dan oleh sebab nak tunjukkan kat sedara mara bahawa..anak mak aku pon dapat meneruskan pengajian ke peringkat seterusnya...aku meneruskan langkah ke melaka..dengan perasaan sedih berpisah dan berjauhan dari keluarga dan adik beradik! Ternyata..kehidupan disana lebih sukar..kalau selama ini aku mengharap segalanya dari pertolongan orang tua aku..sekarang tiada lagi...maka angan-angan bidang kedoktoran..terus aku lupakan..pahit getir sebagai seorang pelajar..xpernah aku lupakan!

oleh kerana tempat study aku hanyalah half uitm..sebarang kos memang agak mahal..malah tempat tinggak aku ngan kawan-kawan adalah  lebih kurang rm 1000/sebulan...sebarang dapur..atau alatan  memasak adalah dilarang dalam tempat tinggal kami..kecuali rice cooker!perkara pertama yang sampai dalam benak aku.."INI BUKAN TEMPAT AKU"...abah seorang aku buruh,dan aku masih ada seorang adik..apa yang aku harapkan..dan bisnes adalah bukan pilihan aku..rasanya dari aku teruskan dengan benda aku tak minat..dan menyusahkan abah dan ma..ada baikknya aku quit..dan xkan aku lupa aku dimarahi oleh beberapa hamba allah kat pejabat tu dulu..waktu aku bagitau aku nak berenti belajar dulu..air mata nyaris menitik!tp nasib baik ade seorang kawan yang ade dengan aku..mengosok belakang aku..aku terkaku!mungkin hamba-hamba allah tu tak tau ape aku sedang hadapi..mereka dibayar gaji ribuan ringgit...

berbekalkan sekeping result spm...aku apply kerja merata-rata..tu la saat aku kenal erti kesusahan...tu lah saat paling aku ingat dalam hidup aku...aku berjuang dalam hidup aku..sebenarnya..bukan kisah aku yang aku giler-giler nak tunjuk..tapi dengan ape yang aku cerita..apa kisah dan moral di sebaliknya...??

1)satu impian yang tanpa usaha dan kerja keras tak akan kemana-mana..aku habiskan banyak masa untuk benda yang tidak berfaedah..aku inginkan taman yang cantik..tapi aku malas nak usahakannya...
aku inginkan masa depan yang indah tp kenapa aku tidak berkerja keras kearahnnya?







2)yakin dengan diri sendiri...dulu aku selalu diherdik oleh salah sorang cikgu aku..aku pon xtau ape masalahnya..mungkin aku ni selow sangat kot..bhaha..sampai satu saat..tiap kali subjet tersebut..aku malas nak masuk..then aku skip jer..ponteng..tak datang sekolah..aku jumpe kaunselor,perempuan..dia cakap "jadikan kata-kata herdikan sebagai dorongan"buktikan aku mampu lakukan..dan yakinkan bahawa kata-kata herdikan tu adalah tidak benar...aku tak pernah salahkan cikgu tu pon..btw...dia seorang guru..dia ada hak..dan aku tahu kenapa dia buat camtu...

3)kejayaan untuk kita..bukan orang lain
eh dulu aku takut sangat..kalau tak dapat sambung belajar..apa kata sedara mara aku...lagipun sedara mara belah abah tu dorang punya anak semua tiptop..pandai-pandai(betol..bkn perli)takot betol aku...dan kenapa waktu tu aku perlu peduli kata-kat dorang...??entahla...maybe aku cube berlagak la kot...(^_^)..sedangkan aku sedang mempertaruhkan masa depan aku..bukan masa depan depa!

4)percaya dengan kata hati..(ceh....ni ayat nocel sikit)
macam aku...aku dah habiskan banyak duit ma...aku pergi sana..belajar..sedangkan aku xtau ape yang aku dok belajar..aku tak minat bisnes..tp kenapa aku still belajar dan habiskan duit mak abah..yer..yang tu aku paling menyesal..kalu dari awl korang dah berbelah bagi..aku sarankan pikir yang kedua kali..its about your life...

walaupon hidup aku ni penuh dengan cabaran dan dugaan..aku percaya semuanya ujian Allah(swt)mungkinkah aku istimewa dimatanya..dan kerana sehingga kini Dia menguji hidupku...ujian dan setiap masalah yang aku hadapi..aku anggap bahawa Allah(swt) cube memperbetulkan langkah yang aku sedang tuju...

sekian,

as.








Tuesday, 26 August 2014

salam hari raya...(entry terlambat sampai)

Assalamualaikum(wbt)

bila lihat orang lain upadated blog sendiri..memang terasa sgt nak kembali berblogging setelah lama menyepi..ceh..lame tak la lame pon kan..entry2 lame masih tersimpan kemas kat draft..cume tggal untuk di publishkan...tp masalah sgt bila...gambar2 semua ade dekat handphone...and xboleh nak transfer ke pc..tp bila guna lappy aku tu boleh lew pulak kan..emmm....sabow je lah...

rasenya mood raya masih belom tamat..biasanya undangan rumah terbuka masih lg ada...alhamdulilah..tahun ni dapat balik kelantan,beraya dengan family..walaupun banyak dugaan dan rintangan yang terpaksa dilalui..demi menyambut hari bermakna bersama insan2 aku sayangi....of coz la dugaan pertama,tiket..tiket memang sold out ..macam pisang goreng panas...gituh!

tp alhamdulillah..ade gak insan yang sudi membantu dalam keadaan susah macam..hanya allah bisa balas jasa baik beliau..balik dengan seorang kenalan jugak satu tempat kerja...kami balik ikot ipoh,sebab..memang jam kaw2..dari karak lagi dah cantik tersusun kereta2 tu semua..kami bertolak selepas waktu berbuka..around 830pm lah waktu tu...and safely arrived at pasir mas around 0830 am on the next day..just imaging!huh..what a long journey...tapi tu pon kteorang 3 kali berhenti...aku rase,memang dah betullah tu..penat kot drive,masalahnnye kalo aku bleh drive da lame aku drivekan kete tu waktu die tido..kalau aku yang drive kang xpasal2 ke lainnnnn...well my sister plak balik hari aku sampai tu..tp belah malam...so beza sehari la ngan aku...xpe..janji dua2 anak dara ma,ade kat umah....

untuk pengetahuan korang,my big brother dah jadi suami orang..and will be a father..maknenya aku kan jadi aunty lah kan..awww...so suwettt..i love kids..tak sabor sgt!promise akan update those wedding pic soon..insyallah k..menerima seorang ahli baru dirumah xde lah terasa janggal..sebab my sister in law..lebih kurang baya aku jer,and friendly giler..senang diajak berbual..easy going! well..i just got a pic from my lil sis fb...

abang,adik(shira)and aminah(cousin dr thailand)



































ok...yang ini mase kat umah jiran kakak ipar aku...masa nak belarak la nih..duk susun hantaran bagai kan..huuhu..yang tengah adik bongsu aku..cuma ade sorang adik je,umur 13..just look at her..yang baju kuning tu dah 15..tp lebih kurang sama je kan..

malam raya yang best sangat bila dapat berkumpul..walaupun not the whole family...kami anak beranak..aku sangat bersyukur...pagi tuh,abah p beli ayam...kami buat sate...macam mane potong ayam..cucuk kat lidi..awwh...rindu sesangat...the happiest moment selalunya berlalu dengan pantas...

colek perut


















aku seriusly xtau ape menda orang panggil benda ni kat key ell..tp ni colek perot...menu wajib bulan pose..kalau dok kg..memang macam2 ada..kalo belah malam..kuar je kedai..abah belo rojak buah,colek perot..somtam la..kerang la...yang kat atas tu..abang yg tolong belikan....tasty!dalam tu ade keropok ikan,ulam cam timun...taugeh,perot lembu and sos dia lah...mase bulan pose kat sini..area batu caves..jenuh aku mencari kat kedai2 area sini..tp xde...

berebut ngan shira

































ni lah aktiviti malam raya walaupon dah besor panjang yer...abah pasang pelitakat tepi2...yang menyala2 kiri kanan tu tugas..abah and apit(aku biase paggil apit jer kat abang aku..xde berabang bagai..cool katenya)
curik mercun and bunga api shira..jadi bebudak balik....gambar msa bakar sate semua ade kat handphone..so share yang mane ade...

 yang paling syahdu...pagi raya..bila takbir raya...yang tu yang sebak tu....betapa indahnye beraya di desa(cam tajuk lagu jer....)beraya dengan kedua orang tua..bersalam dan memohon kemaafan dari ibu dan bapa,adik beradik..sahabat handai..bukankah itu yang terindah?ceh..ade gaya sorang penulis ni...

abah melaram























this is my best man..everrrr!ini abah aku...merangkap best friend..merangkap pelawak kat rumah..merangkap kauseling and merangkap true love kepada ma aku...cewahhh..pewwit!
mase ni spontan jer..dia g amek spek..pakai and pandang aku..sambil cakap.."ambik gambar abah"..bila dah amik gambar..i showed him..dia cakap.."abah ni semak(hensem) lagi.."...ma aku gelak je la...

jantung hati saya!























abah siap dok pejam mata lagi..anak dah tangkap..aduhai...huhu..ngatuk kot...baju plak xsama..xpa..baju xmelambangkan apa2 pon..yang penting together-gether!they said i look like my mom...i guess yes!Ma ngan abah ni spoting sesangat...well dorang kawin bukan dasar cinta...buat abah ia cinta pertama..tp ma plak..dia kenal abah pada hari dia kawen ngan abah..alhamdulilah..cinta lepas kahwin lagi manis..tanpa hubungan cinta 4-5 taun pon masih lagi kekal..aku doakan sampai ke jannah...abah ngan ma ni...berlawanan character..abah aku jenis yang lawak..kurang serius..tp abah memang tersangat-sangat suke buat org gelak..ma plak..serius,bila die tgh buat sesuatu keje..just dont disturb!please dont...and kalau abah bg nasihat..more like a friend..dia just ikut rentak kita..mom...well u know them!ibu ni lebih berhati-hati dalam ape jua dorang buat...agree?so..if ma say no..it means no...abah still berkompromi..ceh...tp sikap tu buat dua2 kekal ke hari ni..they complete each others..giler tak bangga..bangga and syukur sgt2 sbb allah(swt)bagi aku dua insan yang tersangat istimewa dalam hdup...kalau ade kehidupan kedua..ketiga..keempat..atau keseploh...aku tetap nak jadi anak dorang!u will d the same...bila korang tgk ape ibu&bapa korang korbankan demi anak2..korang xkan sesekali..malah sesaat pon lupakan dorang...sebab aku lihat and aku rasai setiap pengorbanan dorang la aku jadi mcm ni..

akhir sekali...aku ucapkan..selamat hari raya..maaf zahir batin..andai ade entry2 sebelom ni buat korang sakit hati...buat xsenang duduk..buat korang terasa...maafkan aku...aku manusia biasa yang melakukan kesilapan..

wasalam,

as

Saturday, 17 May 2014

Kisah Spek...




Assamualaikum(wbt)

syukur ke hadrat ilahi sebab masih lagi diberi peluang untuk bernafas dibumi Allah(SWT)...cewah,asal tetibe aku bersopan sangat neh....baru hari ni aku berkesempatan nak update blog walaupon dah berlambak kat draft..tunggu nak publish,tp then..terasa macam..ah,malas ah!ah,macam tak best ah!ah,macam nak kene pelempang ah...kekadang terasa macam menyampah jgk kat diri sendiri..wakakakak....

lately macam2 plak jadi kat aku...ade yang buat aku happy sampi macam nak terbang ke langit,ade yang buat aku sedih macam nak melalak bg sume orang dengar,ade macam buat aku bengang smpi nak tumbok muke diri sendiri..(bole ke cmtuh?).

kire-kire 3-4  bulan,aku g beli contact lens kat focus point,before aku beli..salegirl yang pompuan tu ade tanye..:adik taknak cube cek mata ker"(adik tu,xnak ngaku tua)Then aku cakap la.."boleh jugak".S0 aku pon cek la mate guna menda alah yang aku xtau lagi ape name dia...seriously tak tau...(tolong jangan cakap aku bangang..hahaha walaupon aku sendiri terasa bangang)dah cek dalam 10 minit die bagi la result kat ketas kecik..mate aku memang ade poblem rabun jauh lah..belah kanan lebih kurang 100.Tp aku decided xnak pakai spek dulu..pasal memang aku xnak,and aku xbese...lagipon aku punye contact lens mmg xde power.

tak lama lepas tu,aku perasan mata aku makin kabur,aku xdapat nak  signboard la,memo2 kat opis ni..aku pon pergi la buat spek tu..tp kat c4 wangsa maju..em,sekarang macam dah almost sebulan la..tu pon kadang2 pakai and kadang tak..sebab aku macam msih tak biasa nak pakai..kalau aku pakai aku ase rimas.bila aku bukak aku xnampak clear....eish aku ni dah kenapa kan!

mase zaman aku sekolah rendah,pakai spek ni dah macam trend..ramai yg mate ok,tp gedik nak pakai..and budak gedik tu including aku la kan...sebab bdk kelas aku memang ramai berkaca mata..then dorang bijak..most of them memang bijaklah...and entah kenapa aku nak pakai spek time sebab nak bijak..ok,macam pelik jugak la bila aku ingat balik...macam la ko pakai spek trus bleh jadi albert einstein...memang phathetic giler kot time tu... (BETOL X AKU EJA PHETHETIC TU??)

then,ade satu hari tu..mase tgh giler-giler nak spek la nih..aku ni memang suke menyepahkan rumah mase bebudak dulu..tu lebih kurang hobi sampingan la..pastu mak aku membebel bila balik umah,aku wat taktau..buat dek ngan muka yang innocent habis..dari gincu mak aku,pencuci muka la handbag mak aku..sumenya aku try lah kan..then mase aku dok selongkar beg abah aku,aku terjumpa..guess what??spek mata dowh...
punye gembira tak kepalang...walaupon sebelah kaca tu dah rosak and hancus..pastu aku pon tnye la abah,aku cakap aku nak..abah pon bg la..nak buat ape lg kan dengan spek yang dah macam....emmmm
















oleh sebab terover excited pasal spek ni...aku pon bawak g skolah dengan kaca yang dah macam ape..
ni kire nak join budak2 skema kat skolah la ni.siap tunjuk2 lg kat kawan..eh,dah besar ni tetibe terase bengap ape yg aku buat dulu..pakai spek dengan tangan ko letak dekat belah yang rosak tu...aduhai,tetibe..bila dah btol2 kene pakai spek..baru terasa tak best..hilang nikmat mata kate kawan opis aku..tp memang betul lah..anyway aku ttap bersyukur..aku rabun jer...kalau aku terus tak nampak??ha..so,bersyukur la..

the point cuma..just be yourself je la..pemikiran aku time tu,bila pakai spek..pandai!actually nampak pandai...tp belum tentu..nampak lawa!dah budak tu cantik..ko tempek tauhu busuk pon tetap nampak menawan..ha...gitu citer dia...


ok la...nak sambong keje..sebagai sorang pekerja yang sangat berdedikaki dan sangat menitik beratkan kualiti kerja..rasenya baik aku teruskan kerja dgn hati nan murni..melentur buluh biarlah dari rebungnya..


sekian,

assalamualaikum ^_^


Friday, 28 March 2014

MH370...

Assalamualaikum(wbt)

huh,satu perkataan tu je mampu aku luah setelah berabad xupdate..sangat kasihan!ok..tujuan update ni bukan nak membebel benda yang xverapa nak penting tu..but truly!i feel "LEGA"...By the way,by the road///happy to blogging again...dapat gak aku release tension,bersemak kepala ni ha..macam semak kat blakang umah dah..

untuk menjimat masa yang xberapa nak ade ni...so aku stret to de point,

well baru-baru ni dunia memang dikejutkan dengan kehilangan pesawat mas Mh370 yang sepatutnya mendarat di beijing..so,kite memang berharap mereka selamat,kite juga xputus berdoa..mengharapkan sedikit keajaiban terjadi..tetapi,allah (swt) mempunyai perancangan yang lebih baik..akhirnya Pm membuat pc yang mh370 berakhir di lautan hindi.."berakhir" kita juga dapat simpulkan ayat dari pm..hanya doa yang mampu kite SEDEKAHKAN....

dan ape yang diharapkan semoga orang di luar sana tidak membawa berita-berita tidak sahih demi menjaga perasaan serta emosi keluarga mangsa..

this entry memang khas untuk keluarga serta sahabat handai mangsa mh370,diharapkan semoga tabah menghadapi dugaan,mulut tempayan memang boleh ditutup rapi,tetapi mulut manusia memang susah nak ditutup..Ape yang penting doa yang tidak putus-putus..walaupun tiada antara mangsa adalah ahli keluarga ataupun sahabat aku,tetapi sebagai seorang manusia sifat sedih,sifat perikemanusian masih lagi ada.Sewaktu hari pertama lagi aku mendengar berita ni,aku pun xtidur,sebab masih belum percaya dengan apa yang terjadi...