Wednesday, 19 June 2013

we are malaysian

Assalamualaikum(wbt)

minggu ni terlebih rajin plak nak update blogs kesayangan hamba ni..biasenya xcm ni...sebukan sekali blum tntu updated..well blog kite xramai followers so saoe la nak mengadap and buang mase bace entry yang hentah ape-ape nih..kan...(ayat mintak pehatian)

so,hari ni off day gua..so aktiviti pada off day semestinya tido!!gitu....tidoq sampai kua ayaq liuq basiq...amacam,,,terrer x aku cm penang..huh,ko jgn nak cabar..sekali aku cakap utara..pitam korang sebulan xbgn...bila cakap utara ni..teringat lak kat kwn aku mase kat tmpat blajar dulu..die org utara..aku plak suka sgt dengar dorang ckp utara...die dorang plak suke dengar aku ckp klantan...so bile aku cakap utara..semua perkataan aku nak letak "q" kat blakang perkataan tu..nak bg bunyi utara katanyer!!

biasenya kalau kite dengar org utara ckp utara,laju..pastu ade "q" siket kat blah blakng..biasa dak?
contohnya:

air:ayaq
bagitau:habaq(sorry kalau silap noh)

"bak mai ayaq seteko...dahaga ngat aihhh"
"eh budak ni..aku dah habaq kat ang..pasai pa hang degil sgt "

ha..lebih kurang cmtu la kan..so aku n member aku ni..(member aku pon org klntan)kami suke sgt tiru dorg cakap utara..hbs semua pekataan aku letak huruf "q" kat belah blakang..

aku : jom la turun kafe,aku lapaq nasiaq sgt ni..kebuloq dah ni
kawan:(pandang xpuas aty)hoi,kalau ya pon ang nak cakap utara..agak2la..tu over sgt!













sememangnya malaysia kaya dgn pelbagai kaum..etnik and macam-macam bahasa...
satu lagi bahasa yang aku selalu duk guna..sampai budak-budak opis pakat dk guna..terutama sekali kawan opis gua yang name nya bro shuk...tap tang "bah" je yang die pakai....hadoi...

kata stacy,"mengapa bah kau berubah..mengapa bah"

kata aku,a'ko kenapa bah,aku tumbuk muka kau nanti bah,adu bah..bikin hal budak ini bah...adoyai"(xjadi bah,mau cakap sabah ndak jadi bah)
























ni karangan terbaikla....
























so far..aku agak tertarik jgk dgn bahasa sabah sebab bunyi some words tu agak unik and kalo ckp sabah mcm..riangriangraya gituh!

kite start enjin kapal terbang..g blah pantai timor pulak..ok alohhhh!trade mark...huhuhu...

bahasa klantan(bangga jap) and terengganu

beza bahasa kelantan and terengganu bagi aku xbnyak beza...bila org ganu cakap..kelantan bleh paham and bila kelantan cakpa ganu dapat tangkap....tp beza nya "G" la kan..ha yang tu semua org tau..ye dok?

kelantan":mari make nasik denga (bkn dengar)ike..cicoh budu ule petai..."
terengganu:"mari makang nasi denga ikang..cicoh cencalok..."(ape aku mengaru..geng ganu sori kalau aku kelaut yer...)









































as aku cakap..bahasa kat malaysia ni memangvunik...macam-macam ade..kalau nak cerita satu-satu kang lame pulak..

slang nogori sembilan pon ade...hah..macam-macam ado katonyo....aih aku cakap nogori pulak ai...

"ekau nak buek apo tu jang"(ni je aku pandai)


















hah..see...macam bahsa..macam gaya..yang pasti unik and seronok baq ang

perhentian seterusnya..perak..

moh le kite belajar cakap perak..suke bebenor teman..
























hokeyla...banyak bahasa..banyak gaya yang aku ajaq..(ceh,aku ke ngajor?)bkn google ke ngajo...
hari ni aku dah bawak pergi banyak negeri..nanti kite sambung lagi,pasal banyak sgt yang belum aku ajar..ok murid-murid..jom tidoq

~as~

Tuesday, 18 June 2013

kisah dapat adik

Assalamualaikum(wbt)

ape kabar..harap kaurang sihat walafiat....aku pon just sihat and cam biase je la...got nothing interesting happens...besok aku off so mlm ni hureyy..hureey smpi pagi ar kan...lame da xberjaga sampai lebam...

menaip sebuah entry di pagi2 buta sambil mendengar lagu...kedengaran agak cool di situ...kalau dengar lagu jiwang,kedengaran agak jiwang..kalau dengaq lagu clubbing agak "hot setaf" sikit..tp aku??agak2 pa lagu yang aku kalut duk dengaq pagi2 buta..kacau org nak tidoq..ahhh..peduli pa aku..hahahahhha!hangpa yang nak tidoq..bukan aku..(busuk hati)

lagu yang aku duk tgh dengar ni..lagu westlife.."season in the sun"...ala lagu zaman aku kanak-kanak dulu..zaman nokia 3310 tgh up...!xtau pasal ape..lagu ni cam mengembalikan nostalgia lampau...katanyer!!
tp asyik sangkut2 sbb line sini mcm hampagas..(padahal bil berodbeng blom bayar,pandai nak tunding jari kat line..kalau line dengar x ke kecik aty org tua tu)

aku tukaq plak lagu berentak slow jiwang2 gituh..ambik mood katanyer......

untuk pengetahuan korang la..kalo xmo tau pon..kene gak ambik tau gak..aku ta peduli...
aku ni anak yang ke -3..aku ade 4 org adk beradik...so kirenya aku ade sorang adik ar..pompuan...
skang darjah nam...nak upsr...antara sedar dan tidak...cpat betol die membesar....sgt cepat mase berlalu...!ye betul..demi masa..sesungguhnya manusia kerugian...

bukan pasal adik pompuan aku yang aku nak story kat sini..cume nak flashback jer.....
kisah aku adik beradik time kecik2....perbezaan aku ngan adik aku..jauhnye not bad lah..tp kalau hangpa tgk kami duaorg still bleh dianggap adik n kakak..bkn mak and anak yer....

menjadi anak bongsu sememangnya mendapat lebih perhatian...betulkah?anak bongsu sekalian..apa kata anda?bg aku...lebih kurang betul la kate aku td..semestinya kakak n abg aku akan mengalah dgn aku..n ma ngan abah aku plak..sikit-sikit.."adikkkkk..."terasa diri ni penting pulak!

menjadi anak manja for 9 years....ku sangka panas sampai ke petang..rupanya aku nak dapat adik!
waktu aku tahu aku nak dpt adik..sema org macam perli-perli aku..dorang cakap..lepas ni dah xboleh manje2..sbb da nak dpt adik...(asal xley manja..die pon mak aku gak)

makin besar perut mak aku..makin aku takut...stress..ceh,kecik2 gua da pndai menyetresskan diri,ni kalau dah besar..ape nak jadi...and perkara pertama aku terfikir.."lepas ni mak aku dah xsayangkan aku"...mungkin time aku nak kuar..tu la kut yang akak aku pikir...then aku pon pergi tanye mak aku...

"ma,kalau adik dah keluar,ma xsyg la kat org"(sambil buat sore xpaus hati ngan muncung itik panjang sedepa...)

"semua anak ma..semua ma sayang"tu je jawapan mak aku yang boleh buat aku yakin...

wktu mak aku masuk wad..huh..terasa susahnye lahai..duk ngan abah kakak and abg...rindu giler sbb xpenah jauh dr mak aku...

and bile dah lahir...aku still xpuas hati...asyik nak perhatian mak aku jer...asyik nak abah aku peduli kat aku jer...terase tak disayangi..cewahhhhh....and tuk taun pertama kehadiran adik..abah still xdapat henti panggil aku "adik" sbb dah terbiasa....

and semestinya normal bile kite terpaksa mengalah dgn yang lebih mude..itu satu lumrah...tp benda tu kind of sweet memories in my life lah..mcm mane aku bertengkar..gaduh ngan adik aku..seriusly aku ngan adik aku memang xsebulu...


macam -macam benda boleh buat kteorg gaduh...dr bab baju,and all kind of things!mcm mane aku gaduh sekalipun...tp syg tu tetap ade..adik kut...love her too much..sbb adik beradik yg len sume dah kje...ade adik aku kat umah at least buat ma aku rase ade teman..

and ape-ape pun terjadi..adik beradik tetap adik beradik..xkan berubah walau ape pun terjadi....
kalau ade kat depan aku..aku gaduh..bertengkar..bertumbok..macam-macam..but bile nerjauhan cmni..hanya allah jer yang tau betapa rindunye ngan keletah and perangai blurr adik aku tuh...

->sayang insan-insan yang selalu berada dismping saya..selalu support sewaktu jatuh n bangun saya...thanks
sebab selalu tolong saya..selalu dengar keluhan n masalah saya...and paling penting thanks to ALLAH(SWT)
sbb bg sy kekuatan tuk survive and face all the problems...

syg ma,abah..apit(big bro)akak aku..adik and my love...

DEDICATED TO AIZATUL SHAHIRA(LIL SIS)
->xsabar nak balik gaduh ngan hang!!

~as~