There was an error in this gadget

Sunday, 14 April 2013

ADA APA DGN 11.4.1965??

Assalamulaikum....(w .b.t)

ADA APA DGN 11/04/1965??????

11/04/1965 hari paling bermakna buat aku ....juga hari bermakna buat tersayang,tercinta,terhoney,ter...and "ter" semua yg special..hari di mana kalau tak da 11/04/1965..mungkin aku pun tiada kat dunia nih...


11.04.2013....genaplah usia insan yang paling istimewa dlm hidup aku 48 tahun,insan  dapat tempat teratas dalam carta hati aku...insan yang aku panggil "ma"...tp malang sbb hari yang istimewa tu aku tak dapat bersama dgn dia untuk meraikan ulang tahun kelahiran insan tercinta...mungkin kalau ade aku n kakak aku..suasana mungkin jadi lebih meriah...tp apakan daya..aku pon xmintak berjauhan...

hanya telefon menghubungkan kami..kadang2 sampai 3-4 kali sehari die kol..kalau x die yang kol..aku yang kol..so  on 11/04/2013 hanya wish melalui phone..hadiah akan menyusul bila aku pulang kampong nanti....hadiah biase2 jer..sbb ape yang penting,doa anak terhadap kat ibu bapa dorg...itu yang paling utama!

"Aku mampu doakan ma akan bahagia dengan abah hingga ke jannah..and semoga ma sihat..sentiasa cergas mcm selalu..semoga ma dipanjangkan usia....sbb aku tak puas lagi berbakti kat ma...!aku nak ma tgk aku berjaya..nak ma bangga sesangat ngan anak2 die.."

ma aku ni tersangatlah rajin...semua keje die nak buat...and ma ngan abah..abah lebih sporting,bkn ma xsporting..tp biase lah pompuan..die nak yang terbaik..bile die berfikir..die akan terus berfikir tentang mase dpan and sebagainya...tp walaupon abah sporting,tolonglah jgn buat die marah!jgn sesekali...hahahah

kalau bercerita pasal abah and ma mesti buat aku emo!tetibe teringat dorang...da lame xpelok ma..missed her sesangat!

mmang xleh nak taip entry panjang2 pasal sebak xmenentu.....

and buat PUAN NORIAH....

thanks sbb lahirkan saya...thanks sebab besarkan saya and didik sy dgn didikan paling sempurna bagi saya..kadang2 saya buat silap..dan anda xpernah ajar saya buat yang tak elok..tp kadang2 sy khilaf..bkn kurang didikan tp salah tu semuannya dari sikap saya sendiri...thanks sbb selalu mrh saya..tanpa marah anda sy xjadi manusia yang tabah..manusia yang berguna..sy syg anda sgt2..and sy nak anda jadi org paling bahagia sbb ade anak mcm saya...sy janji xkan buat air mata anda jatuh lepas ni...sy janji xbuat bnde yang menyakitkan hati anda..janji(buat muke comel jap)!..


~as~
 

Friday, 12 April 2013

syiling

Assalamualaikum(wbt)

berapa ramai antara kite yang tahu menhargai duit syiling...mungkin ade tp rasenya xramai..betul tak?
mungkin duit syiling kurang nilai berbanding duit kertas....pasal duit syiling,biasalah kan...10 sen,20 sen 50 sen...manakala..duit kertas lak singgit,5 hinggit,10 hingget...so mcm..ahhh,,duit syiling je pun..apalah sgt...!hah,cm gitu lah lebih kurang die...

dulu,aku sendiri pon mcm endah tak endah jugak dekat duit syiling...pasal?kalau aku kuar bli barang ke hape ke..memang tak akan la aku angkut syiling tu..so kekadang bersepah kat lantaI...CIS,KEJAM SGT...!
pastu sometimes kalau kuar mkn..pas byr pe sume..dpt duit syiling...aku akan ambik duit kertas jer..syiling aku suh MR.J ambik...pasal xmau wallet aku berat..sangatlah poyo nak mampus aku time tu...over sgt cik tijah ni kannnnnm??????kalah diva...

tp pada suatu ptg nan nyaman.....kringggg..kringg...kring...tepon aku bunyik..kelasss sgt ringtone die...!nokia 3310 wei..jgn cube nak hina...!MR.J called aku..die cakap baru balik dr bank...g tukar syiling pasal banyak sangat syiling dalam tabung die..dah tak boleh nak masukkan dah... 

MR.J:abg baru balik bank ni,tukar duit syiling...tabung tu dah penuhla..
AKU:oooo..yeke..dpt bape puloh hangget..(ngan suara yang tak brape berminat)
MR.J:okla..dapat RM 510.00
AKU:(mate aku terbeliak)hah.....asal banyak sgt....(nada xpuas hati-jeles yang amat sgt)

lepas dari kejadian tu...aku rase betul-betul tercabar....ni tak boleh jadi ni..kena sahut cabaran ni....malu caMNi....!

berikutan dari kejadian terbabit(macam bace berita ade gak).......aku pon..ape lagi..mintak Mr.J belikan tabung..i tak kire...nak jgk..i nak kalahkan u...



ni yg Mr.J belikan..tabung tu tinggi tp slim jer...skang aku ade habit baru..aku pantang tgk syiling....asyik nak masukkan je dlm tabung..kalau sehari tak bank in (ceh,ayattt)tak sah...smpi aku sanggup turun bawah pecahkan duit semata2 nak dapatkan syiling..ha...


~AS~

Monday, 8 April 2013

"jangan asyik fikir mase silam,takut nanti mase yang depan akan terlepas"

Assalamualaikum....(wbt)

ok,jangan tanye aku update katne sbb jawapan die opis..as usual lah kan..ckp je dah xnak guna kemudahan opis..at the end of story..janji tu hanya tinggal janji...

back to the topic

bila aku ade masalah,aku pikir,aku lah manusi paling malang!manusia paling loser and aku rase semua ni tak adil....nape semua org happy tp asyik aku jer yang ade masalah..nape ek..aku jadik heran sesangat...smpi aku terfikir aku ni memang bawak bad luck kat semua org..ya allah...bile marah and nafsu menguasai akal...mcm yg timbul kat pale hotak nih...agak bodoh bagi aku....tp nak buat cmne,itulah aku...

betul kate org..time korang tgh marah..jgn sesekali buat keputusan...sbb time tu..korg punye mind tak boleh berfikir secara warasnya..i'm not saying crazy la..tp bnde tu mcm korang decide while hati tgh panas..so mase tu bukanlah korang yg tgh buat keputusan..tp nafsu..amarah and campur ngan sikit hasutan syaiton..

mase aku tgh kanak2 ribena..aku selalu mrh,aku selalu protes bile aku tak dapat sesuatu yang aku nak...and kalau aku still xdapat aku akan nangis..uhhh!annoying giler...sumpah!and bile aku besar,aku mule berfikir secara matang...xsemua bnde yang aku nak aku akan dpat..yup,betul...!tp...!!abah said,tak salah berusaha dapatkan ape yang aku nak...abah!orangnye sempoi..tp satu perkataan die boleh bawa seribu maksud...my favourite man!aku mule paham maksud abah...dulu aku jenis yang....kalau xdapat aku tau merunggut,menangis and blaming myself!






tp now aku dah boleh paham maksud abah..cube usahakan ape yang aku nak....xsalah...kalau aku nak something,aku harus dapat bnde tu melainkan hati orang..cause aku tak boleh pakse hati org tuk menyukai or mencintai aku...so dr meraung,meratap,melalak and mendengus...banyak benda lagi aku boleh buat..hati aku ni rapuh and aku someone yang susah terima hakikat..so abah said,kalau nak dapatkan sesuatu kene lah sungguh-sungguh....jangan dengar kate org,kalau asyik dengar cakap org bila kite nak pandang ke depan?

part yang paling buat aku kecewa..waktu aku benti belajar...betapa aku rase kecewa..sedih..and mase tu perasaan aku keliru..aku tak tahu ape yang perlu aku buat!dgn result spm yang sekadar biase 2 tu...aku nekad tuk ambik keputusan yang akhirnya dah ubah banyak  benda dalam hidup aku...!keputusan yang aku ambil tanpa berfikir panjang...

sampai sekarang aku masih rase menyesal...."andai"mase mampu aku putar,aku nak ubah semua benda,!tp andai itu hanya satu perkataan yang xmungkin terjadi untuk aku...hakikatnye mase depan memang aku tak dapat nak ramal....



tp.....sekali lagi aku tersilap..aku menyesal sbb benda yang dah terjadi....!kalau nak berjaya,aku perlu pikir positif and pandang ke depan,bukan termenung and memikirkan bnde yang dah terjadi dalam hdup aku...jatuh dan bangun asam garam kehidupan...tak senang tuk jadi senang!

aku asyik fikir aku org paling malang,sedangkan ramai insan yang lagi sedih dari aku...

"jangan asyik fikir bande silam,takut nanti mase yang depan akan terlepas"

thanks to abah sebab selalu sedarkan aku dgn kate-kate die................and aku nak sgt buat abah and ma jadi parents yang paling happy kat atas dunia ni...love u more than everything in this world!

**nampaknye kene keje keras and pekak kan telinga ngan kate-kate org yang suka nak patahkan semangat aku**

salam,
~as~

Wednesday, 3 April 2013

pengalaman..MENGAJAR kita

assalamualaikum(wbt)..............

mulenya rase nak updated kat umah pasal baru bayar si berodbeng tuh...DI ULANGI,BERODBeNG BARU DIBAYAR...!! so takde la aku duk guna kemudahan ofis nih lagi...haishh...da la org bagi guna tuk buat keje..bkn untuk hal peribadi...tak baik..katenya!!baik tak baik,dah dua entry aku duk taip kat opis...hahah..ade aku kesah...tak baik kau!

sebenarnya banyak idea untuk update,tp jari jemari yang so montok ni tersangatlah malas nak bersenam,sebijik cam tuan die lah tu!tp bile dah taip...punye lah tekun sampai kawan sebelah panggil pun aku buat2 tak dengar...tetibe aku simpan kat draft buat pekasam...pastu ulam skit,budu sikit..makan nasi panas2..pergh sedap siott!ok...otak aku ni memang tak leh lari dari memikirkan makanan...sebab tu lah badan gini rupa....redooooo!

pengalaman mematangkan kite...kesilapan pula mengajar kite...sape setuju angkat kaki sekarang!kalau pakai kain sarung ke pelikat ke...tolong lupakan niat korang tuk menyokong aku...tak sanggup aku nak tgk...!
PENGALAMAN.....semua orang ade pengalaman....(kedengaran mcm karangan mase darjah 6 jer... !)
semua org ade pengalaman cuma kadang-kadang situasi jer berlainan....contoh,pengalaman kene kejar anjing,pengalaman putus cinta,pengalaman terberak didalam suar(mase tadika,kau penah kan??)
pengalaman kene denda ngan cikgu..and bla,bla,bla.......

kenapa aku cakap pengalaman mematangkan kite...KENAPA?WHY?KIU HEI?

-contoh kau kene kejar anjing la kan....dari giant batu caves ke perumahan sri batu caves...jauh gak tuh,kalau jalan menitis gak peluh satu baldi habaq hang,jgn main2 woi..pengalaman aku tuh..punye banyak anjing area tuh...dah kene kejar2 confirm2 tak nak lalu dah situ...SERIK WOI..silap ai bulan sebesar aku bleh jadi kurus macam ziana zain..xperlu slim world bagai....sape nak try bleh ar..!


 












- cerita bab pengalaman putuihhhh tuiiih tuiihh cinta xyah nak cerita la kan...aku rase semua orrg penah lalui..masuk bab cinta ni aku tak boleh nak konterol emosi aku...luka lame berdarah kembali lah pulak!tragedi oktober tahu tak...!sesalanku hanyalah untukmu sayam...takde org yg xambik iktibar dari ape yg pernah lalui..bukan ape..tapi tak mau lah banana fruit two times kate omputih..!




















kite belajar dari pengalam dan kesilapan kite...dgn harapan kite tak kan ulangi benda tu untuk kali kedua,tiga,empat lima,enam,tujuh dan lapan...