Sunday, 27 January 2013

kelebihan diri sendiri...

Assalamualaikum(w.b.t)

sesungguhnya............


"Tiada insan  suci tanpa dosa masa lalu"
"Tiada insan yg berdosa gelap masa depannya"
 
 
 
hahahha...aku dah kenapa kan....?!!tetibe jer setia hujung nyawa terus....gile ke ape kan...kot ye pun bawak2 la bersabar...ni gelojoh sgt...!tau la semua pakat dok tgk setia hujung nyawa..tgh demam ersalina ngan si zain tu hah....
 
kali ni entry pasal "setia hujung nyawa ke?eh...tak,tak,tak....bukan pasal setia hujung nyawa..pasal ramai sgt duk citer pasal "shn" so aku xnak la citer lagi...lgpun aku pon bnyak kali terlepas nk nengok citer tu..pasal skang dah masuk malam kan.

pung,pang,pung pang..dah dua perenggang aku meraban!kak senah oi..bile nak benti membebel....!!so rasenya..aku dah patut teruskan aku punye criter tuk entry kali ni....


1999

tahun ni lah..di mana aku kenal erti persekolahan..aku kenal ape tu lencana and baju sekolah..serta di mana ku kenal..kantin sekolah..dan..koperasi sekolah serta....eh,eh..cukup2..dah bnyak sgt contohnye...aku ni tergolong dalam pelajar miskin..dulu kan adenya rmt and bg susu cokelat tuh...
and ade la satu golongan dlm kelas aku ni..anak2 cikgu..anak2 dokter dan anak mak bapak dorg...kirenya mase darjah satu tu..ank2 cikhgu ni sgt diberi perhatian and ramai sgt kanak2 yg mendekati mereka semata-mata nak jadik kwn dorang.....manakala kami..anak2 cleaner..anak tukang kebun..anak2 pakguard sekolah hanya menyepi disudut dinding..(ceh....ayat zaman jepun,emosi bersamamu kejap) dulu aku rase mcm....boleh kate mcm jeles ar sbb dorg ade macam2...aku plak...!ishhhk....biaselah...dorg mampu..aku plak xdek cm dog ade...dorg ade getah rambut kaler2..ade pemadam corak kartun..ade pembaris besi...ade pensel warna luna...aku sibuk nak ade ape yg org ade..sedangkan aku xtau ape yg aku ade lebih bernilai dr ape yg org ade!

 2004

tahun ni..di mane aku baru taw ape maksud sebenar "upsr"
tahun ni jgklah aku rase aku paling jakun and paling bangap dlm kelas tuh...homaigad!aku rase jeles sgt bile org lebih dr aku..tp xdekla smpai nak sabotaj org tuh...xde...xde..!then pas dapat result upsr..semua bdk kelas sebok duk cakap pasal sekolah asrama penuh... ni nak g sane..yg ni nak g sini...aku?????aku tnye mak..mak ckp.."alah,mane2 same jer...!skolah je dkt skolah abg ngan kakak engko"!"kalau dah rajin belajar..xkisah la sekolah asrama penuh ke asrama kurang ke asrama separuh ke,tetap berjaya..."
then hati ini akur..walaupon jeles ngan kekawan duk bercerita pasal sekolah asrama penuh dr start masuk kelas sampai loceng waktu rehat bunyik..!padehal aku xtau yg bnyak faedah kalau aku belajar kt sekolah yg same ngan kakak n abg aku...

2009 

tahun ni...hah!!..thn ni aku dah tau ape tu maksud spm...sbb thn ni lah aku ambik spm....thn ni jgklah aku tahu ape tu ponteng kelas..aku tau lepak di bilik kauselor dan aku tahu mengular ke bilik kesihatan..mase form 5..dah pakai handset,tu pon nokia 3310..pastu mule msj ngan laki n cintan cintun..kuar dating dan sewaktu dgnnya..and thn ni jgk aku rase sgt rendah diri kerana pernah dihina...aku rase aku lah makhluk pg xcun kat skulah tu...jalan pon pandang simen jer..bie tgk org cun...dlm hati..'WAH,CANTINKNYE BDK NI..KALAU LAH AKU SECUN DIE".........
mase tu aku xsedar..aku jgk ade kecantikan sendirri(ayat nak sedapkan hati je nih)so kenapa aku xsedar dgn ape yg aku ade....


dan..........................................

kite sering teruja ngan kelebihan org...tp kite xsedar dgn kelebihan diri sendiri... kite sering ckp...."kalaulah aku ade ape yg die ade..mesti!"
cube kite cakap"die ade......(klebihan seseorang tu)....,tp aku pulak ade ..(kelebihan diri sendiri)....!!

bile dah matang sikit baru aku sedar.......setiap org,punyai kelebihan tersendiri...bezanya,antara sedar dan tidak jer dan cara kite tonjolkan kelebihan tu...



"kan best kalau hensem macam aaron aziz"
                                            
                                (salaman musalman)
                                 -bkn name sebenar-
  
sepatutnya......

"eh hensem jgk aaron aziz nih....tp hidung die xleh lawan hidung mancung aku ni....aset terpenting nihhh!" 


 

"eemm....kan best kalau aku cun..mesti ramai duk minta no talipon..aku i hidung xmancung..kulit pon dah mcm arang terlebih bakar..."

                                                                 (kasmon talib)
                                                              -xtau la name sebenar ke x-

jika dipandang dari sudut yg logik akal....

kalaulah anda ke kedai kain......nak beli kain untuk dijadikan baju kurung raya taon depan....tetibe,anda tgk sume kain kat situ semuanya cantik2 belaka..molek2 belaka2 anda pon konpius nak pilih yg mane satu....bolehkah ande beli kesemuanya kain kat kedai tu????jawapannya.... "BOLEH"  itupon kalau hang jutawan...kalau kawan atau jiran kepada jutawan itu tidak dikira...

semua makhluk dicipta dgn kelebihan dan keunikan tersendiri.....
cuma kite jer xsedar dgn kelebihan yg kite ade....so xperlu jeles dgn kelebihan org lain....




-_-
a_s