There was an error in this gadget

Friday, 28 December 2012

encik dan cik sempurna............

Assalamualaikum.....(swt)

tetibe rase bersemangat nak hapdate blog walaopon jam dah menginjak ke arah pukul lima pat puloh...
aku kalau ade point..laju jer nak apdate..walaopon xdek org bace...aku xkisa pon...janji apdate kan..heh..lantak kau la za....

walaopon perut aku dah memulas.aku tetap cekalkan hati nak menaip sampai settle baru aku pg ke tandas tuk membuang ape yg patut..mungkin sbb makan nasi lemak semalam agaknye,..entahlah..xpe..yg tu sepatutunya xperlu nak dipikirkan untuk waktu nih....

hari ni nak story pasal org yg selalu rasa die betul..dia yg perfect..die xpernah buat salah..and semua yg die buat adalah sgt perfect..ape aku patot panggil kat org camgini..mr or mrs perfect kotttt....

alah,semua org kat dunia ni pernah buat silap...!ye..betul...aku setuju....sgt2 setuju..semua pernah buat silap,and adalah bagus kite mengaku kesilapan kita and perbaiki ape yang kurang...but mr andf mrs perfect ni memang xkan mengaku salah yg dorang buat...even dah terbukti salah..still xmo admit..susahkan kalo berkejasama ngan org cmni..boleh buat kita jadi gila and bengang and sewaktu dgnnya.


**bab nasihat..kalaulah korg pernah kenal org cmni..dorg ni suke sgt bagi nasihat...memang bagus sgt..tp biasanya dgn cara pedas....tanpa usul periksa kadang2 terus nak baham...ishh2..kalau ye pun...beragaklah sikit....then die akan sibuk2 nak perli org..sedangkan diri sendiri masih belum di  perbaiki...ingat-mengingati sesamA kita..memang xsalah tp harus dibuAt ngan cara yg betul...rase2nya kalau seorang perokok tegar...menasihati perokok lain supaya jgn isap rokok..agak2nye org tu dgr xnasihat perokok tegar td...
-x..sbb ...............engkau pon isap rokok ape!!KO BENTI LU BARU AKU FOLLOW....
























**selalu nak menang dalam ape jua situasi...pandangan or  pendapat org lain xnak di ambil pakai...
























**die cube cari kesilapan org lain......






















then ade lak yg buat salah tp xmo ngaku..kirenye lempar batu sorok tangan..betul ke pepatah aku tuh....?







Monday, 24 December 2012

pengalaman dgr suara kak pon mengilai....(real)

Assalamualaikum....wbt

hari ni mcm seram sikit...kenapa?td tgk citer han......tu......(sape suh tgk?)aku ni memang cmni..kalau ade citer seram..aku la org pertama yg beria-ria nak tgk..then aku jgk la org pertama yg beria-ria menjerit mcm kene pukul....aku lupe plak ape tajuk citer tu..tp citer hantu siam....memang kaw2 seram lah...
bila dngar je musik seram......atau mendebarkan..tu tandenya hantu nak kuar...laju je aku tutup mate aku...!

tp bkn cerita hantu siam yg aku nak story....tetibe bila aku tgk citer tu...terimbau balik kisah seram aku pernah alami....harap2 itu kali terakhir..."dan xingin lagi aku..mengenang kisah lalu...."(ikot nada lagu tragedi oktober..)dan aku harap cerita ni...xkan membuat korang takot ke tandas...atau takot nak pergi minum air kat dapur....

tahun:2010
pukul:sekitar 12.00 tgh malam

di suatu tgh malam yg hening......tgh malam tu xde bunyik cengkerik atau burung hantu yg duk bernyanyi kat atas pokok doriyan blakang umah..maybe hewan2 tu sume dah tido...letih agaknya buat konsert malam semalam...

mase tu..aku n abg aku(apit-aku pggl die apit)tgh tinguk tb kat ruang tamu ghumah....mcm biasela..abg aku selalu tidur ruang tamu sambil tgk citer...n malam tu..mak and adik aku dah belayar(tido)..maka tinggalah aku and abg aku jer tinguk citer csi miami...mase tu die baring kat ats tilam..aku plak baring kat ats sopa...sambil pengang nset nokia 3310 aku....tgh msj ngan hencik jantung hati...(awal2 kenal ngan mr .j)...

pastuh..da hbs citer tu..abg aku pon ckp...

"ko xnak tido lagi ke"(ayat nak halau aku masuk tido)
"nak tido lah ni" sambil berjalan menuju ke kamar tidurku..dekat je ngan ruang tamu tuh...
so abg aku pon tutup lampu sbb die nak tido..die xmau silau2...then aku plak masuk bilik terus bergayut kat atap rumah...ehhh...silap..bergayut kat teponlah...pas 5 minit..aku pon mintak izin untuk tidur..memandangkan waktu pon dah makin mencemburui kami..ceh!aku pon baringkan badan aku...baru je nak pejam mata..tetibe...

heeeeeeeeeeheheheheheh..hahahahhhhhhhaaaaaaaaaaaa...(panjang and sgt seram bunyik die sumpah xtipu..)

aku terdiam.........aku ingt mungkin aku salah dengar....pastu suara tu kedengaran lagi...aku bgn...memang aku rase seram sgt...suara tu lain dr yg lain...xmacam suara hantu yang aku pernah duk dgr dalam citer hantu kat cd tuh..lain sesangat....aku terus bukak pintu bilik..meluru kat abg aku...

"pit....ko dgr tak tu" time tu aku dah pucat giler dah...rase nak terkencing tp aku tahan
"dengar ape pulak" jawab apit slamber...
"tu..ade suara org duk mengilai" aku bgtau die....
a'xde..xde..dah aku nak tido nihh" jawab apit...mustahilah kalau si apit xdgr..kuat kot!

aku pon curi2 masuk bilik mak aku and tido ngan dorang..(time tu abah aku xde..keje malam)

keesokan pagi....

pas abah balik dr keje..kteorg tgh makan nasi ni..aku pon citer kat abah aku...

"abah...semalam kan..blalalalalalablablabalablablablabla.............(250 patah perkataan)
 "alah...bunyik burung hantu je tu...." abah jawab..aku memang xpuas hati...
"xmungkin........!org dengar lah...huhuhuhahahahaa...." aku citer ngan mmuke paling serius...
tetibe abg aku menyampuk.....

"betullah bah....org pon dgr jgk....."

cis semalam xmengaku!!

cerita tu xterkubur kat situ je..lantas kami mendapat pandangan org yg pakar...
dan aku dah tau suara tu dr mane......harap2 die xganggu kami lagi!

seram pulak aku pagi2 nih.....



Sunday, 16 December 2012

mcm mane nak puaskan hati org?

Assalamualaikum....(wbt)

harap semua dlm keadaan baik dan aku sentiasa doakan kalian sihat...

firstly aku rase nak tergelak bila kawan kakak aku ckp aku ni kurang bercakap...actually kami duk serumah...tp akak aku lbh rapat dgn die n aku ngan just ok..bertegur sapa and die pon baik..ok la bg aku..

"adik ko memang kurang berckap ek...?die tnye kakak aku..n kakak aku bgtau aku balik....

actually bkn aku kurang bercakap...tp aku kurang bersuara dgn someone yg aku xberapa kenal...and aku xberapa pandai nak bergaul sebenarnye...sbb tu aku create aku punye own blog..then aku boleh luahkan everything yg aku rase aku nak luahkan...then mak aku jgk pernah ckp...sometimes kite kene bercakap bila perlu...then i asked,why bila perlu?sbb...bila kite bnyak ckp...sometimes kite bleh buat org kecil ati..maksud aku..bila kite dah bla...bla..bla..bla.. n secara tidak sedar kite dah tersalah ckp....so org tu pon secara automatically akan terasa ngan kite...thats y aku kurang bersuara...and aku xminat bercakap sbb...entah..maybe aku ni memboringkan kot..hahahah..tp pelik..bile aku jmpe org yg bleh masuk ngan aku punye perangai..xmau benti plak aku potpetpotpet tuh....

okla bkn pasal kurang ckp or terlebih ckp yg aku nak citer hari ni..tp pasal...how to control kite pubye temper..maksud aku..cara nak kontrol kite punye amarah...as semua org taw...marah,panas baran tu bkn sesuatu yg baik...ia bkn seperti choki-choki atau burger ayam sprcial..tp ia more like..cili api atau air yg tgh mengelegak....tp aku tak tau la kalau ade org rase marah or panas baran tu sesuatu yg baik..itu aku xtau nak ckp mcm mane...

aku?aku jenis cpt marah n cepat cool down....and bile aku mrh..i need someone to talk....and bila aku mrh...aku xnak or xsuke or kalau boleh...org yg buat aku hot tu jgn ade dpn aku at that time...
so cara aku handle senang jer...aku akan pergi tmpat yg xramai org....kalau kat opis..bile tgh bgang aku suke "bertapa kat tandas"....

and aku jgk someone yg suke pendam dlm hati...tp percayalah...xelok pendam perasaan marah dlm hati...
ibrat satu penyakit...selagi xluah..selagi tu xsenang duduk...seriously...and bile aku pendam and pendam...one day bile dah xtahan...meletopppppppp....mcm2 yg aku hambur...mcm2 yg aku ckp...

actually aku nak taip enty sal a group of manusia yg xreti nak cermin diri sendiri..yg tak tahu nak cari slah sendiri..tp bile die tgk je org yg die xsuke..mcm2 citer die buat....tujuan asal nak mrh-mrh n luah kat sini...tp aku ni..mrh kejap jer..then bile enjin dah sejuk..i'm slowly melt..hmmmm.....

aku just rase terkilan and rase sedih bile ade aku xmasuk campur hal org..tp org sibuk mgate..aku xphm and aku xtau ape motifnye....aku pelik and heran...aku xbnyak ckap..tp ade gak org xpaus hati...aku pelik and aku wondering..ape yg aku patut lakukan tuk puaskan hati semua org....aku ingtkan die baik....tp bile org dah bgtau dia duk citer mcm2 pasal aku...panas jgk hati ni...nak melulu tampar xboleh...then kalau xpuas hati ngan aku..ckp depan2..bg aku puas hati.....


Sunday, 9 December 2012

karma and bla..bla..bla....


Assalamualaikum.....wbt

baru ade mase nak updated blog...biasenya slalu sibuk dgn keje dan sebuk melukis peta kat bantal busuk aku...tah peta mane dah aku lukis kat bantal tu..rase-rasenya kalau mengikut perkiraan aku..dah nak sampai ke kota london..london pon london lah...ade mak kesah!

hari sabtu aku cuti..so daripada sambung peta kat bantal tu...ade lebih baik aku menghirup udara segar di luar..nak jgk  melihat keindahan alam ciptaan tuhan... betul tak....?mule-mulenye decide nak pg bermandi manda kat ulu yam..tp tak tercapai sbb kwn-kwn lain masing-masing ade hal...tak kan nk pergi berdua jer(wif mr j)..bkn namenya berkelah kalau dah berdua...so..impian tu cuma sekadar impian...mr.j bwk g jln klcc..sambil tgk wyg...

tp memang crowded giler khinzir lah hari tu....ape-ape pon smpat jgk tinguk wayang..citer dracula..ntah pape jer citer tu..next!...

goyang2....

shomellll..cm real

ade jer yg interprame

sempat snap pic..tp sb  org ramai and aku rase sgt tak selesa..aku pon blah dr situ....

ok..sebenarnya aku bkn nak citer sal cuti aku!tp dah tercerita pown...saje je nak gedik...boleh kan...
tujuan utama..aku just nak share some story pasal karma..karma ok,not kurma...what goes around comes around!ok x bahasa inggeris tahap phd aku tu...ala kalo xpaham korg buat2 phm je..settle...hehehe

kirenya mcm ko buat kat org nanti ko dpat balasannye...lebih kurang cmtu lah...
even aku sendiri penah buat org..then aku dpt balsan yg lagi teruk dr ape yg aku pnah buat kat org...
iskk..jahat jgk aku nih..ok mase kecik-kecik penah la buat...bile dah besar xmo buat lg....da insap!

cerita satu......
selalu terjadi,xkire laki or pempuan..aku pon penah..korang pon mesti cakap pernah kene...



lepas tu...


cerita dua.....

pernah terjadi kat aku..jugak!!(asyik jadi kat aku jer..)kauorang aku xpasti..tp kes buli dan dibuli kat temaot keje adalah kebiasaan....

saje nak pedajal!

tibe-tibe

nah!!sekali bakal menantu bos

cerita 3
mungkin pernah terjadi pada kucing-kucing di luar sane...



then

rasekan!
so,bg aku..jgnlah buat jahat atau kenekan org sbb lambat laun akan dapat balasanye jgk...and pade sape yg dok ckp..

"ala,aku selalu buat naya kat org..xjadi pape pn!"

ye,mungkin masih belum jadi pape..tp ALLAH(SWT) itu Maha Adil...lambat laun akan dapat jgk balsan atas ape yg dah kite buat...kalau x kat dunia mungkin di akhirat nanti...

same2 lah kite beringat-ingat..hidup kat dunia..kite tak slalunya di atas..kadang2 kite kite tersungkur ke bawah jgk....even.layang-layang pun xkan selalunye bebas kat ats bila korg dah naikkan..bile angin xde layang2 tu jatuh jgk ke tanah...

----------------------------------------------------------------------------------------------

semalam sempat pergi giant..tgk2 chef riz tgh buat demo masakan prego tu..alah..prego semudah 1,2,3 tu..
tp sebenarnya xde lah semudah 1,2,3...kalau semudah 1,2,3..sebut jer 1,2,3..jeng..dah ade spegheti bolognese depan mate.... terus aku beli prego...4 lori..aku beli ngan lori2 sekali...dua kali pon boleh..!
aku pon sempat tgk die masak..tp sbb ramai makcik2 tgh pulun nak tgk..so aku blahkan diri ke tepi...(merajuk)..........cari2 mr.j tp xdek..rupenye2 die dah ade kat depan..aihhhhh!kalah aku pulak die ni...
depan dah depan..kalau balik xbleh masak tuk aku...siap ko!hehe...mcm terbalik je...kdg-kdg aku konpius..sape balak sape yang awek...(mengong)...xkisah lah...

1,2,3.......




and lastly.......(huh ade lagi...)

nak wish thanks for mr.j for the awsome and super duper cute hadiah u gave me...
love it damn much....diam x diam..bising x bising dah 2 taon kite kenal....







Wednesday, 5 December 2012

expired date

Assalamualaukum...wbt

aku harap korang semua dalam keadaan sihat walfiat......

aku nak tanye..agak-agak..berapa ramai org  tgk expired dated sebelum beli satu-satu makanan tu...?
jawapan.....tak ramai betul x..?.tetibe rase terpanggil nak citer sal expired date sebelum aku ke tajuk utama..
memang ade yg tgk expired date sebelum beli makanan..tp lagi ramai yg xtgk..betul x cakap aku...salah sorang manusia yg xbersalah tu......aku!sape lagi kan....

aku ingat lagi kejadian waktu aku masih budak2 dulu(umor aku mase tu dlm 6 taon)....waktu tu dah petang..mase tu angin sepoi-sepoi bahasa...burung-burung berkicauan ria...anak-anak kecil berlari-lari di halaman rumah....sedang syok main batu seremban ngan jiran sebelah rumah..tetibe....

mak:adik!(panggilan untuk aku mase adik bongsu belum kuar)
aku:ape ma......
mak:tolong belikan roti kat kedai pak dollah(bukan name sebenar)
aku:alah...baru nak main..ishkkkkk
mak:aish..melawan...kalau cmtu adk xpayah mknlah roti cicah gulai ayam....
aku:yelah...yelahhhh....org pegi

aku pon pergi lah kedai yg dekat umah aku tu...pegi ngan beskal...dah beli  roti yg mak aku nak..aku pun kayuh beskal..balik umah...

aku masuk umah..pastu buka plastik roti tuh..ingat nak pow sekeping...nak buat bekal pg main batu seremban...

aku pon makin pelik bila tgk roti tu..mak aku yg baru siap sembahyang..turun ke dapur pastu tanye...

mak:ape yg adik duk tgk kat roti tu..kalau nak mkn je lah
aku:mak sekarang ade roti pesen baru ke....
mak:roti pesen baru...?
aku:ni(sambil menunjukkan roti yg bertompok2 hijau kat roti tuh)
mak:ni roti berkulat...kenapa adik amik yg ni...
aku:mane lah adik tau....(aku pon terus pg kompalin kat kedai tu..pastu dapat roti free..hehehe)


semalam pulak..aku pergi giant..aku beli susu hl....cam biase lah..aku xtgk expired date...
bila dah habis baru terlintas nak tgk expired date dia....bulan ni....tp bukan lah hari ni..aku  rase kalaulah aku tgk expired date die..aku xkan amik..memang lah bukan hari ni..tp bulan ni..dah dekat tu kan..26 dec!



ok stop pasal expired date....expired date tu hanya lah mukadimah..okey...
sebenarnya aku nak cakap pasal peribahasa.............

mase balik kampung hari tu..adik aku tanye soalan yg sgt mencabar minda....

"kak..ape maksud peribahasa....."
"emm....maksud ek.....hah.....bagai anjing dgn kucing"
"tu contoh..adik nak taw maksud peribahsa....."

adu si adik pon..bg soklan terlampau mudah..segan si akak  nak jawab..
tu lah..mase skolah dulu aku xsempat nak cari ape maksud peribahasa............................
sekarang dengan pertolongan hencik google..si akak yg mengong dah dapat jawapannye...yipp,yipp horreyyy!

peribahasa bermaksud: 
bidalan, pepatah, ayat atau kelompok kata yg tetap susunannya dan mempunyai maksud tertentu

lalu..si akak yg mengog terus telepon adiknye...

"adik maksud peribhasa adalah..blablablabla........ "
kak....adik da lame taw..keje sekolah tu pon da lame siap...."
"ok time kasih.."teeett aku terus matikan talian..huh!







Saturday, 1 December 2012

ME AND MISS ZURA KUAR JENJALAN...

Assalamualaikum(w.b.t)

harap semua readers dalam keadan sihat walafiat.....aminnnnnnnnnn

hari jumaat bersamaan 30/11/2012..aku cuti..so memang xde ape yg nak dibuat...
mr.j plak bz keje..so aku pon ajak kawan tempat kerja tuk kuar jalan-jalan cari pasal kat kl festival city mall...heheheh..tempat tu je plg dekat ngan umah aku..mls nak g jauh-jauh sbb mase tak mengizinkan..(alasan semata-mate.padehal xlarat nak jalan)


cik zura n me....i bulat cam tembikai!




pastu dah jalan-jalan kat situh..jmpe la tempat games bebanyak tu..dlm situ ade mesin gambar..ing nak hambik gambar ngan cik zura..kononnye sebagai kenang-kenangan..padahal satu opis jer kan..kalau kentut pon boleh dengar..tp tetap nak jgk hambik gambar..kami dapatkan 16 token untuk hambik gambar sbb lat situ tulis nak nam belas token kan...dah tukarkan duit jadi token..kami pon start la bergambar..tp aku n cik zura da buat mcm2 cara...tp mesin tu xmau kuar pape..adu.."terase" jakun dgn tibe2...kami panggil uncle cina yg jaga tempat tu..rupannya mesin tu rosak..so..aku xdelah jakun sgt..hahahah!

lebih kurang camni!

so token kami masih tak terusik sikit pon...so alang2 da bnyak menan kat kt dalam situ..hape lagi!
semua menan kami test....tapi xbnyak gambr sebab da syok sgt main...xhengat dunia...

ala..kalah! 


aik..xpuas hati nampak!nak lagi...

perasan cun!



pas main game..kak zura belanje mamam sam laksa kat "ah cheng laksa"
yummy..sdap...thank you akak...

sedap....


asam laksa terbaik..
sedap..secukup rasa...tp masam sikit..dah name asam laksa....mestilah masam..kalu masin laksa..yg tu lain..rase masin..haha


tujuan asal nak tengok wayang citer cintan-cintun sbb kawan aku cik zura nih suke sgt layan jiwang berkarat die  tuh....katenye nak tgk istanbul aku dtg..last tgk "instanbul aku tak jadi datang"..hahahah..gurau jer...last2 kami tgk jer citer wreck it-ralph..ye..betul..citer bebudak tu....!

citer untuk kanak2 ribena cam kami


 mungkin aku terlambat sbb iter ni dah lame dah kat panggng...heheh tp baru ade pluang nak tengok...
biase lah..kuli mcm i ni sentiasa dlm keadaan sebok....walaupon citer ni agak kanak2 ribena tp say bg 4.5 star sbb citer ni buat sy gelak dlm panggung..bkn sy sorg..tp kawan sy and ramai lg kat dlm tuh....

aku suke bila part si ralph ajar bdk kecik tu drive kereta...pastu bila bdk pompuan tu dah pandai drive si ralph boleh plak dok kat blakang ..kete da la besar kuman..si ralph yg besar tu booleh pulak duk belah blakang ..xterangkat pulak belah depan tu...memang best..ade gelak-gelak..ade campur part-part touching sikit...

dah puas melanggang kt sane..pukul lima lebih kami gerak..sbb cik zura kene keje...

 mlm tu pulak mr,j bwk g plaza idaman..plaza idaman kan bnyak jual tepon...aku pon ternampak satu objek merah..bnde tu memang aku da lame nak sbb nak aku kaki games...suke sgt men game,murah jer..berkenan sbb kawan aku dah beli...nak jugak!!!!

tp mr.j ckp xboleh..die suh simpan duit...and jgn cube nak membazir..amaran keras!
aku terus masam..xmo kawan awk..p main jauh-jauh...

and 1/12/2012 he suprise me with....







 thanks mr j...................................................