Tuesday, 20 November 2012

jgn mcm ni....baca!

Assalamualaikum (w.b.t)

bosan rasenye menunggu nak balik kul 7 jap lg....so buke blog balik..bace entri2 lepas...xtau nak buat ape...sebenarnye bnyak jgk yg nak diluahkan...tp sebaik ke jari jemari aku menyentuh keyboard ni..semua idea2 tu terbang tah kemana....ade sayap rupenye..!

tetibe muncul satu bnde yg aku nak share kan kat sini...dah lame terpendam..dah basi dah pon...kalau besi..dah tahap karat wane oren dah..tp sebenarnye memang karat tu wane oren kan...oren ke?entah..nanti aku kaji balik..itulah..xbuat research dulu...main hentam je...xde fakta..memang sahla aku xlayak jd peguam...!

sebenarnya dah lame aku perhatikan.....(ceh..perhatikan tu!bile tah aku perhatikan...)aku xde niat nak tuduh or mengata sesape...tp kebanyakannye..mungkin juga aku sendiri...wallahualam!aku perhatikan masih ade lagi org2 kita yg ade sifat2 kurang elok atau lebih sopan lagi....sifat negatif...aku bknnye ape..kat sini kene guna bahase sopan ye..di rumah lain cerita!kekadang sikap negetif ni bkn je boleh meruntuhkan hubungan sesama manusia..tp jgk...boleh menyakitkan hati org lain..oklah aku xmau nak kupas atau kopek lebih panjang lagi....antara sikap2 negetip yg aku nak gtau kat sini adelah...:-

1)sibuk jaga tepi kain org...tepi kain sendiri...?
mule2..kite kene bezakan antara jaga tepi kain org dgn tepi kain kite..ehhh...salah pulak...dgn NASIHAT!nasihat tu memang xsalah kalau kene pada gayanya....serta pada waktunya....maksud aku..ko jgn la pg bg nasihat time org tu tgh gaduh ngan laki atau bini die..maksud aku time org tu tgh hotla...jaga tepi kain org ni..yg baik pon die cerita tp yg buruk lg lah die nak bercerita...org ni cmtu,org ni lak cmni...

"-alah....si senah tu beli sofa baru lagi..duit dari mane tah...entah2 duit...ish malas lah nak bercerita..aku ni xmau menuduh"
-padahal die xtau makcik senah tu sebenarnya beli sofa guna duit kwsp laki die....

"aku dgr anak si samad tu..kawin dgn laki org...ish..sanggup pulak tu..laki org..dah ler tua gayut"
-sebenarnya menantu pakcik samad tu bukan laki org tp duda...tua atau muda..itu dah namenya jodoh..


2)sibuk nak menentukan sape yg masuk neraka...dan sape pula masuk syurga
yang ni lah aku tgk slalu terjadi....cepat benar menentukan sape yg patot masuk neraka..sape pulak yg pantas ke syurga....sebenarnya..hakim2 yg xbertauliah ni..bkn saje dpt dosa..mls dah buat naya dekat org yg die tuduh...xpyh nak pertikaikan bnde yg kite belum pasti..Allah (SWT)tahu tu semua...

"ish....si markonah tu...xgheti2 ke nak makai tudungnye...org mcm tu..dah sah2 ler masuk neraka"
-mane taw die masuk neraka...entah2 die sempat taubat..kan dapat dosa jer menuduh...

"koriman tu..aku nengok..kuat benor melepak dkt kdai si jande tu...entah2 dorg buat bnde xelok..zina tu dosa besar...neraka jawabnye"
-mane la tw si koriman tu pg sbb nak buat bnde tak senonoh...kdg2 cepat benor menuduh tanpe bukti yg kukuh...lalu terus nak tentukan org tu masuk neraka...menuduh tanpa bukti itu fitnah..fitnah itu dosanya lebih besar dr membunuh....

3)menuduh tanpe ade bukti dan saksi
menuduh....tanpe bukti dan saksi..mcm aku ckp td..itu dah dikira fitnah...
menuduh org ni memang best lah kan..lg2 kalau menuduh demi nak lepaskan diri sendiri..well..manusia kan...
takde bukti pon boleh nak salahkan org lain...p pnh x pikiaq kalo org menuduh tu berada kat tempat si tertuduh!nangis wo...silap2 ai bulan..maki hamun org xtentu pasal sbb mnuduh dia

"si meon ngan si toin tu rapat benor aku nengok...ish,bdk2 skang ni..cinta sejenis la tu"
-padahal..si toin dan si meon tu berkawan dr kecik lg..

4)mempertikaikan kerja org dan membangga2 dgn kerja kite.
ni pnah tjadi pd diri aku..dan mgkin jgk pnh terjadi pd diri korg...sikap mempertikaikan kerja yg dibuat org lain...ade jgak yg merendah2kan kerja org lain..bahkan ade juga yg ckp org lain xbuat keje..keje die jer yg elok...apo nak dikato...!!

"alah si labu tu..bajet jer lebih..padehal duk goyang kaki jer kat opis..."
-ckp org goyang kaki kat opis...goyang kepala..goyang tangan jgk xdibenarkan!HARAP MAKLUM....

"Eh, sally..u taw x..sebenarnya bos suke sgt ngan keje i....bkn cm tijah tu..keje tah cm pape"
-even keje ko bgus dan keje org xbagus..ko xpatut kutuk org tu..cube bg nasihat or dorongan..ade baiknye...

5)membodek atau melaga2kan org demi kepentingan diri sendiri

melaga2kan org memang xelok...kdg2 kite tgk org tu baik..xsemestinya dlm pon baik...ape2 pon mak aku ckp xelok kite bersikap prejudis tehadap org..so itulah gunanya utuk kite berkenalan serta mengenal hati budi org...xkenal maka xtau apa...!

"bos tau dak...si zoriman tu..selalu mengata bos..sy pikiaq la bos..die xlayak nak sandang jawatan ketua projek kat putrajaya tu"
-kdg2 manusia menjatuhkan manusia lain...(ceh..manusia...rasa cm kat zaman batu pulak!)demi mencapai cita2 sendiri..kiranya mcm ada udang disebalik batu lah...

"zoriman..hang tau dak..bos ckp hang xlayak nak sandang jawatan ketua projek kat pj tu..aku rasa hang la paling layak...kau memang pekeja terbaik kat company ni"
-ish2.....

sebenarnya banyak lagi sikap2 yg negetip yg aku xsempat nak kupas serta kopek kat sini..
sebenarnya semua org ade sikap negetif..cuma sapalah yg nak mengaku kan...aku xckp org lain..aku sendiri pon ada sikap yg kuang baik....cuma bila kita dah sedr..kita patot usaha la..untuk ubah semua tu...



No comments:

Post a Comment