Sunday, 25 November 2012

inilah kehidupan...




Assalamualaikum(w.b.t)

harap semua reader dlm keadaan sihat walafiat...kalau ade yg xsihat tu jgn lupe makan ubat...tp jgn lak korg makan ubat nyamuk ye....yg tu aku xjamin boleh sembuh..tp aku jamin korang akan ke hospital...!hahah..
cakap pasal ubt..mase aku kecik2 dulu..aku cukup takot mkn ubt...tiap kali ke klinik kerajaan..die akn tnye
"adik nak obat yg biji2(kapsul) ke obat yg air"
mase dulu aku lbh prefer yg cecair tu...sbb bau die sdap..pastu kalau yg biji cm penadol tu..memang xlepas....

punyelah meriah kaler die...
 atau
ade yg bau strawberri

ade satu hari tu..aku demam..pastu time tu da lewat...bdn aku start panas..ma ckp nak pg klinik keesokan pg..pastu die suruh la abg aku pg beli panadol..panadol yg sebesar duit seploh sen tu kalau boleh aku nak pthkn smpi 4..baru telan...heh..pas mak aku belah dua..aku pon telan..tp die kuar balik..cannot go!hahaha
pastu..ma aku pg dapur..ambik pisang yg balance buat cengkodok smlm..masukkan panadol td dlm pisang...
pastu die bg aku mkn pisang tu..hohoho..clever my mom!!

oklah..tanpe membuang mase mahupun membuang angin...aku rase aku patut proceed akunye citer kali ni...
hari ni nak story pasal kehidupan yg biasenye kite dpt lihat dlm kehidupan seharian kita...errkk..mcm xkene ayat ni..."pasal kehidupan yg biasanye terjadi dlm seharian"...emm..mcm same jer..bolelah..janji korg phm..

pernah x korg rase mcm.......xpenah cukup dgn ape korg ade...contohnye mcm..
"wah bestnye kalo aku ni jutawan.."

awal nye..(bkn awal asaari laki si scha tu ok!)aku pon pikir mcm tu..nak lebih dgn ape yg aku dah dah ade skarang ni..tp aku mule sedar...xsemuanya kelebihan itu menguntungkan kite..kdg2 kekurangan tu boleh jd satu kelebihan...iye dok?


contohnya.................



 dulu mase keciq2..mase bdk dulu..bila tgk jer org dewasa..aku slalu terpikir..alangkah bestnye jd sorg dewasa..bleh keje..pgang duit sendiri..nak beli tu..nak beli ni..pastu bleh g jenjalan...enjoy2...tp aku xpikir pulak..bila jd org dewasa..aku kne keje..byr mcm2...ade tanggungjawab nak kene pikul..wah..susah jgk rupanya...



dulu bdn aku slim river jer...xdela sesihat sekarang ni...hohoho...pastu bile tgk org slim jer..berkobar2 semangat nak slim cm org lain,tp tu mule2 jer...lame2 semua stok ubat2 kurus aku jd perhiasn kat kt bilik..nak dibuang syg....tp bila aku pikirkan balik..untuk ape aku slim sebenarnya...takot mr j carik lain ker...??hmm...kalau syg..saiz dan rupa bkn ukuran... so..aku nak kurus sebenarnya untuk kesihatan..aku xmau bila dah besar..mcm2 penyakit yg dtg..huh



pastu bile dah start keje,aku terfikir pulak..kan best kalo aku ceo(besar sungguh impian tu..) kat company ni..rumah dapat..kete pon dpt..elaun dpt..tu dpt ni dapat!....dr situlah baru aku trase susah jgk keje nih..kalau nak duit kena lah berusaha sbb duit tu xkan dtg bergolek...bile awl bulan memang rase cm jutawan kejap..bila dah hujung bulan..memang sedih..tp xpelah..susah2 dahulu..senang2 kemudian...


dan penah x korg terfikir pulak nak jd sekor hewan..contohnya...burung..yelah..burungkan bebas kat langit...
ataupon kucing sbb kucing berak xyah basuh...uii pengotoq la dia ni!!!
buat mase ni aku xdak tepikiaq la nak jd hewan...hmmm


and penah jgk terpikir nak jd artis..sbb artis asyk org ambik gambar jer..jadik perhatianla katakan..pastu kalo kua jer..ade la sekor dua yg menempel nak mintak tandatangan...tandatgn jer pon....lain kali mintakla blanjer ke..mtk duit ka...


ape yg aku dapat conclusikan..guna ayat sains sikit....walau sapa pon kita..walau mcm mana pon kita..kite kene bersykur apa yg allah(swt) dah bg kat kita...kadang2 Allah(swt)bg kesusahan kat kita supaya kita selalu ingt kat die..supaya kita selalu berdoa kat dia..tu tandanya kita insan terpilih sbb dpt ujian dr dia....
kadang2 jgk Allah(swt) bg kita kesenangn...yg tu Dia nak uji kita..samaada kita akan ingt x kat Dia bila kite senang...and yakinlah bahawa setiap yg diatur oleh-Nya adalah sebaik2 rancangan....aku bkn berlagak pandai..aku jgk bknnya ustazah pilihan...insyallah satu hari nanti kalo ade rezeki nak jgk..hahahah..berangan..!setakat nak nasihat kat diri sendiri tu bolehlah....

assalamualaikum.....

6 comments:

  1. Haha...betul la tu... ayat "alangkah bagusnya" tu tak sepatutnya menjadi trademark kan?

    Bersyukur jelah dengan apa yang ada... :)

    ReplyDelete
  2. Hehe
    lumrah hidup manusia
    xpenah berpuas hati apa yg ada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu lyaa...mcm bg betis nak peha..dapat peha nak bdn..dpt bdn..nak pelempang...hehehe

      Delete
  3. biasalah tu...
    tapi, OE ada dengar orang cakap, lebih baik kalau kita ada, kita tengok pula pada orang yang tak ada...
    in sha Allah kita akan jadi orang yang lebih bersyukur... ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..bile kite tgk pade org yg xde..automatik jd lebih bersyukur...

      Delete