There was an error in this gadget

Thursday, 22 November 2012

bila saya rase malang..rupanye....

Assalmualaikum......(w.b.t)

aku harapkan semua blogger and semua readers(kalo ade)berada dlm keadaan sihat n gembira..
bersyukur betul kite dpt bernafas kat bumi allah(swt)....bersyukur jgk kat malaysia ni aman n harmoni...
so sayangi lah negara kite..jaga keamanan..jgn lah kite berpecah belah...sesama kita...

ok berbalik pada tajuk kat ats tu....bile sy rase malang..ok..pnah x korg rase korang lah insan paling malang kat dunia ni....aku?pnah..zaman2 dulu lah..skang x lagi...dulu ade sesetengah bnde yg buat aku rase aku ni org plg malang....contohnye,dule mase skolah rendah..time darjah 2-3..aku selalu bwk singgit jer..mase darjah satu PULAK bawak 50 sen..bile dah naik darjah dua..mak kasi up sikit blanjer harian...singgit tu kire cukup bnyakla bg budak hingusn mcm aku waktu tu...kirenya dgn singgit mase tu bole beli mcm2 tp plg best gule2 lah kan...pnah sekali duit blanjer aku hilang..maksud gua..maybe tercicir...time tu aku mcm..sedih n duk dlm kelas xkua rehat..memang aku rase mlg sesangat...!


kedua...bile naik sekolah..biaselah...time tu tgh nak membesar n mengalami satu proses ke arah kedewasaan....(time tgh mengedik)..mule lah kenal ngan satu istilah yg dipanggil cinta..mase tgh mude0mudi ape sgtlah kite bole pikir...cinta punye cinta..dah syg sgt2..pastu putus..mule la ngs cm org hilang laki...pastu aku rase aku insan plg malang sbb bile aku start syg org...cinta tu xkesampaian...


sejak aku hbs belajar aku rase aku lah insan plg loser...kengkawan sume dah berjaya..tp aku...
aku rase mcm xde mood nak bls msj kwn2 zaman skolah dulu..yelah..semuanye terror2..tp aku..ape yg ade..

dan skang aku makin sedar...aku terlalu bnyak merunggut...merunggut pasal semua hal...itu tak kene..ini tak kene...yg ni xperfect yang tu xbagus..even dlm bab makan pon aku merunggut..itu xsedap..ni xsedap..yg tu masin yang ni masam...pastu merunggut lagi bab cuaca..sedangkan itu pemberian allah (swt)...
hujan pon susah...panas sgt pon susah...ya allah..jauhilah aku dari sikap2 yg xreti nak bersyukur nih....

sepatotnye aku bersyukur..sbb..aku ade negara yg aman...mknan yg mencukupi...sedangkan..ade lg org yg xbernasib baik dr aku... aku sedar bila aku tgk berita2 pasal....

1)gaza-palestin selatan






di sana..ramai org yg xbersalah dijadikan mangsa....yg plg sedih wanita dan kanak yg tgh nak membesar..jadikan sasaran...padahal dorg xbuat salah pon...makanan yg xmencukupi...bahan2 ubatan yg disekat..tu dah jelas menunjukkan betapa deritanya mereka di sana....tp aku kagum sbb mereka ade semangat juang yg tinggi walaupon dlm keadaan yg sgt berbahaya...mereka tetap bertahan bahkan semangat mereka makin membuak2....kite sama2 doakan keselamatan mereka di sana...

2)rohingya-wilayah arakan








air mata aku mengalir bila mengenangkan terhadap kaum muslim rohingya..mereka dibunuh dgn kejam..xkire usia..kanak pon dorg bunuh..malah gadis2 pula dirogol...aku xtau mane letaknya sifat kemanusiaan kaum rakhine....mgkin sifat kemanusiaan tu dah bertukar kesifat kesetanan...rumah mereka dibakar..masjid jgk dimusnahkan..mknan yg dihantar pula xsampai kepada mereka..menyebabkan ramai yg mati kebuluran...



bile aku rase malang....aku rase ade ramai lg yg xbernasib baik..sepatutnya aku bersyukur pada allh(swt)sbb dah kurniakan kesempurnaan pd kehidupan aku..walupon xmewah tp semua dah mencukupi..xde yg kurang...
bersalahnya kau sbb berfikiran negetif sebelum ni....sebenarnya malang yg selalu aku rasekan tu...sebenarnya bukanlah malang tp lebih kepada ujian yg ALLAH(swt ) berikan pada insan2 terpilih...untuk menguji mereka...

1 comment:

  1. Kita manusia ni memang banyak merungut. Tapi, bila kita bukak mata kita luas-luas, barulah kita sedar yang kita sangat beruntung. Kan? :)

    ReplyDelete