Thursday, 29 November 2012

hutang.................errr!

Assalamualaikum (w.b.t)

aku harap semua readers dalam keadaan sihat walafiat..amin......................

kenyang sungguh pekena burger kat samudera td..sdap sgt..perot pon dah memboyot..tggu mase nak buang sisa2 tuh..hahahah,adu..cik puan tauke belog..awl2 lg ckp sal najis...hilang selera org nak mkn..ololo..sori yer.."ter ober pulak"

sebenarnya cik puan tauke belog tgh boring..yela,daripada haku buang mase memproses taik2 mate...baik aku hapdate belog..dapat gak pekdah..iye dok?salah satu pekdahnye..dpt gak bg jari jemari aku ni bersenam...
lg???..dapat gak share story kat kengkawan..walaupon masih baru n xramai visitor.lagipon.daripada aku biarkan belog ni berkulat..baik haku hapdate kisah baru...iye dok?

baiklah..daripada aku terus merapu dan meraban lebih jauh....berkenaan ngan tajuk entry aku kali ni...
hutang....ini hutang ye..bkn hutan simpan mahupun hutan rimba


"hah,awk yg tgh bace ni...penah berhutang x???atau penah  x org berhutang dgn awk...???"

ye..awaklah..awk yg tgh bace ni.....ya Allah, awklah..sape lg!ha..awk yg ade 2 mate,2 telinga n 2 hidung tu..eh..hidong satu jer....kalau ade dua hidong sesak napas nanti..hahaha

penah?

ade x mcm bawah ni.....

waktu nak dtg pinjam..dgn muke yg penuh dgn kesayuan...kesedihan..kelemahan dan mcm2 ke  lagi..
kera pon ade....

kite sebagai kwn..mestilah kesian kan..







lepas tu..dpt gaji..die bagi alasan mcm2..maybe awlnye kite boleh lah phm...xsampai ati jgk nak mendesak..
ok..bulan ni xpelah...bln depan nanti bayar...

ok lagi....


lepas tu bile jmpe kite jer terus cabut cepat2...




lepas tu buat lupa..aihhhhhh


xpatot...


ok kire halal lah kalau dah tak hingat...nak buat mcm mane..lepas i tekad dlm hati kalau org tu nak pinjam balik..da xmau bg..betul x?rase menyesal bg pinjam hari tu...



hah..penah tak terkena ?aku harap tak penah kene dan tak akan kene...
.
situasi mcm ni same dgn cerita mase zaman aku kanak2 dulu..cerita serigala dan pengembala kambing...penah tak korg bace buku tu..??

citer die lebih kurang mcm ni.......................





keesokan harinye....



tp sape nak percaya biladah tertipu..betol tak..sbb tu kejujuran tu penting..kalo da buat org hilang percaya
susah nak dpt kepercayaannye balik..okeh!


 so jgn buat org hilang percaya kat kite...sbb bila kite dah hilangkan kepercayaan org..susah balik nak dapatkan kepercayaan tu...

assalamulaikum....pikir2kan...

Wednesday, 28 November 2012

cinta yg menyakitkan hati...

Assalamualikum(w.b.t)

aku harap semua readers dalam keadaan sihat walafiat..aminnnnnnnnnnnnnnnnnn!

keje cepat pulak hbs mlm ni....nak balik takot pulak rasenye...2-3 pagi..kalo 2-3 petang aku boleh pertimbangkan..oleh tu..aku lepak je kat opis sambil mkn gaji buta .........amboi cik kak!..statement cari pasal nampak!!hahaha..xdelah..astarfirullah..xbaik ckp cmtu..adik2 tlg jgn contohi akak ye...xde la mkn makan gaji buta ye...aku sentiasa mkn gaji celik...(mintak2 dijauhkan)

walaupon kurang visitor kat belog ni..sy sebagai tauke belog ni tetap nak menghapdet...xkisah...kite unye belog an.. pade yg sudi singgah n follow..sy amat terharu(hidong kembang 9cm persegi..)....
belog kite xde la best cgt..kite xpandai susun ayat..berterabur..da la citer la xbest..kite xpro lg lah(asal "kite " tetibe....) tp kalo sape suke belog ni..tolong hangkat kaki......................ok xde!!


back to my story...
sape pnh alami situasi cam kat bawah ni....

waktu awal2 si dia  nak tackle...ayat..fuh!!

aku pernah gak...maksudnye ade pengalaman (ceh..ko ingt ko cun!)

mase tu aku balik keje(mase kat kampong)aku tunggu bas...nak balik..pastu ade lah sekor mamat ni..
die senyum2..usha aku lain mcm jer,aku perasan la kejap....aku pon terus bajet yg cun sedaya upaya...dlm hati..mintak2lah abg ni tegur..mintak nom ker..(gatal!)pastu die pon dtg tempat aku..aku bedebar2 siot...
pastu...

abg ensem:"kak,boleh pinjam tepon x..tepon sy hbs bateri..sy ade hal urgent ni..tlgla kak"
aku: ok..tolong gelakkan aku sekarang!!



pastu....


yg buat aku kelakar..baru kenal 2-3 hari dah boleh ajak kapel....padehal name pon xsempat tanye..da sebok pasal kapel....

dan seterusnye....


mase dating lak...



  part gaduh.....

.
alasan untuk memutuskan hubungan




 tetibe...











Sunday, 25 November 2012

inilah kehidupan...




Assalamualaikum(w.b.t)

harap semua reader dlm keadaan sihat walafiat...kalau ade yg xsihat tu jgn lupe makan ubat...tp jgn lak korg makan ubat nyamuk ye....yg tu aku xjamin boleh sembuh..tp aku jamin korang akan ke hospital...!hahah..
cakap pasal ubt..mase aku kecik2 dulu..aku cukup takot mkn ubt...tiap kali ke klinik kerajaan..die akn tnye
"adik nak obat yg biji2(kapsul) ke obat yg air"
mase dulu aku lbh prefer yg cecair tu...sbb bau die sdap..pastu kalau yg biji cm penadol tu..memang xlepas....

punyelah meriah kaler die...
 atau
ade yg bau strawberri

ade satu hari tu..aku demam..pastu time tu da lewat...bdn aku start panas..ma ckp nak pg klinik keesokan pg..pastu die suruh la abg aku pg beli panadol..panadol yg sebesar duit seploh sen tu kalau boleh aku nak pthkn smpi 4..baru telan...heh..pas mak aku belah dua..aku pon telan..tp die kuar balik..cannot go!hahaha
pastu..ma aku pg dapur..ambik pisang yg balance buat cengkodok smlm..masukkan panadol td dlm pisang...
pastu die bg aku mkn pisang tu..hohoho..clever my mom!!

oklah..tanpe membuang mase mahupun membuang angin...aku rase aku patut proceed akunye citer kali ni...
hari ni nak story pasal kehidupan yg biasenye kite dpt lihat dlm kehidupan seharian kita...errkk..mcm xkene ayat ni..."pasal kehidupan yg biasanye terjadi dlm seharian"...emm..mcm same jer..bolelah..janji korg phm..

pernah x korg rase mcm.......xpenah cukup dgn ape korg ade...contohnye mcm..
"wah bestnye kalo aku ni jutawan.."

awal nye..(bkn awal asaari laki si scha tu ok!)aku pon pikir mcm tu..nak lebih dgn ape yg aku dah dah ade skarang ni..tp aku mule sedar...xsemuanya kelebihan itu menguntungkan kite..kdg2 kekurangan tu boleh jd satu kelebihan...iye dok?


contohnya.................



 dulu mase keciq2..mase bdk dulu..bila tgk jer org dewasa..aku slalu terpikir..alangkah bestnye jd sorg dewasa..bleh keje..pgang duit sendiri..nak beli tu..nak beli ni..pastu bleh g jenjalan...enjoy2...tp aku xpikir pulak..bila jd org dewasa..aku kne keje..byr mcm2...ade tanggungjawab nak kene pikul..wah..susah jgk rupanya...



dulu bdn aku slim river jer...xdela sesihat sekarang ni...hohoho...pastu bile tgk org slim jer..berkobar2 semangat nak slim cm org lain,tp tu mule2 jer...lame2 semua stok ubat2 kurus aku jd perhiasn kat kt bilik..nak dibuang syg....tp bila aku pikirkan balik..untuk ape aku slim sebenarnya...takot mr j carik lain ker...??hmm...kalau syg..saiz dan rupa bkn ukuran... so..aku nak kurus sebenarnya untuk kesihatan..aku xmau bila dah besar..mcm2 penyakit yg dtg..huh



pastu bile dah start keje,aku terfikir pulak..kan best kalo aku ceo(besar sungguh impian tu..) kat company ni..rumah dapat..kete pon dpt..elaun dpt..tu dpt ni dapat!....dr situlah baru aku trase susah jgk keje nih..kalau nak duit kena lah berusaha sbb duit tu xkan dtg bergolek...bile awl bulan memang rase cm jutawan kejap..bila dah hujung bulan..memang sedih..tp xpelah..susah2 dahulu..senang2 kemudian...


dan penah x korg terfikir pulak nak jd sekor hewan..contohnya...burung..yelah..burungkan bebas kat langit...
ataupon kucing sbb kucing berak xyah basuh...uii pengotoq la dia ni!!!
buat mase ni aku xdak tepikiaq la nak jd hewan...hmmm


and penah jgk terpikir nak jd artis..sbb artis asyk org ambik gambar jer..jadik perhatianla katakan..pastu kalo kua jer..ade la sekor dua yg menempel nak mintak tandatangan...tandatgn jer pon....lain kali mintakla blanjer ke..mtk duit ka...


ape yg aku dapat conclusikan..guna ayat sains sikit....walau sapa pon kita..walau mcm mana pon kita..kite kene bersykur apa yg allah(swt) dah bg kat kita...kadang2 Allah(swt)bg kesusahan kat kita supaya kita selalu ingt kat die..supaya kita selalu berdoa kat dia..tu tandanya kita insan terpilih sbb dpt ujian dr dia....
kadang2 jgk Allah(swt) bg kita kesenangn...yg tu Dia nak uji kita..samaada kita akan ingt x kat Dia bila kite senang...and yakinlah bahawa setiap yg diatur oleh-Nya adalah sebaik2 rancangan....aku bkn berlagak pandai..aku jgk bknnya ustazah pilihan...insyallah satu hari nanti kalo ade rezeki nak jgk..hahahah..berangan..!setakat nak nasihat kat diri sendiri tu bolehlah....

assalamualaikum.....

Thursday, 22 November 2012

bila saya rase malang..rupanye....

Assalmualaikum......(w.b.t)

aku harapkan semua blogger and semua readers(kalo ade)berada dlm keadaan sihat n gembira..
bersyukur betul kite dpt bernafas kat bumi allah(swt)....bersyukur jgk kat malaysia ni aman n harmoni...
so sayangi lah negara kite..jaga keamanan..jgn lah kite berpecah belah...sesama kita...

ok berbalik pada tajuk kat ats tu....bile sy rase malang..ok..pnah x korg rase korang lah insan paling malang kat dunia ni....aku?pnah..zaman2 dulu lah..skang x lagi...dulu ade sesetengah bnde yg buat aku rase aku ni org plg malang....contohnye,dule mase skolah rendah..time darjah 2-3..aku selalu bwk singgit jer..mase darjah satu PULAK bawak 50 sen..bile dah naik darjah dua..mak kasi up sikit blanjer harian...singgit tu kire cukup bnyakla bg budak hingusn mcm aku waktu tu...kirenya dgn singgit mase tu bole beli mcm2 tp plg best gule2 lah kan...pnah sekali duit blanjer aku hilang..maksud gua..maybe tercicir...time tu aku mcm..sedih n duk dlm kelas xkua rehat..memang aku rase mlg sesangat...!


kedua...bile naik sekolah..biaselah...time tu tgh nak membesar n mengalami satu proses ke arah kedewasaan....(time tgh mengedik)..mule lah kenal ngan satu istilah yg dipanggil cinta..mase tgh mude0mudi ape sgtlah kite bole pikir...cinta punye cinta..dah syg sgt2..pastu putus..mule la ngs cm org hilang laki...pastu aku rase aku insan plg malang sbb bile aku start syg org...cinta tu xkesampaian...


sejak aku hbs belajar aku rase aku lah insan plg loser...kengkawan sume dah berjaya..tp aku...
aku rase mcm xde mood nak bls msj kwn2 zaman skolah dulu..yelah..semuanye terror2..tp aku..ape yg ade..

dan skang aku makin sedar...aku terlalu bnyak merunggut...merunggut pasal semua hal...itu tak kene..ini tak kene...yg ni xperfect yang tu xbagus..even dlm bab makan pon aku merunggut..itu xsedap..ni xsedap..yg tu masin yang ni masam...pastu merunggut lagi bab cuaca..sedangkan itu pemberian allah (swt)...
hujan pon susah...panas sgt pon susah...ya allah..jauhilah aku dari sikap2 yg xreti nak bersyukur nih....

sepatotnye aku bersyukur..sbb..aku ade negara yg aman...mknan yg mencukupi...sedangkan..ade lg org yg xbernasib baik dr aku... aku sedar bila aku tgk berita2 pasal....

1)gaza-palestin selatan






di sana..ramai org yg xbersalah dijadikan mangsa....yg plg sedih wanita dan kanak yg tgh nak membesar..jadikan sasaran...padahal dorg xbuat salah pon...makanan yg xmencukupi...bahan2 ubatan yg disekat..tu dah jelas menunjukkan betapa deritanya mereka di sana....tp aku kagum sbb mereka ade semangat juang yg tinggi walaupon dlm keadaan yg sgt berbahaya...mereka tetap bertahan bahkan semangat mereka makin membuak2....kite sama2 doakan keselamatan mereka di sana...

2)rohingya-wilayah arakan








air mata aku mengalir bila mengenangkan terhadap kaum muslim rohingya..mereka dibunuh dgn kejam..xkire usia..kanak pon dorg bunuh..malah gadis2 pula dirogol...aku xtau mane letaknya sifat kemanusiaan kaum rakhine....mgkin sifat kemanusiaan tu dah bertukar kesifat kesetanan...rumah mereka dibakar..masjid jgk dimusnahkan..mknan yg dihantar pula xsampai kepada mereka..menyebabkan ramai yg mati kebuluran...



bile aku rase malang....aku rase ade ramai lg yg xbernasib baik..sepatutnya aku bersyukur pada allh(swt)sbb dah kurniakan kesempurnaan pd kehidupan aku..walupon xmewah tp semua dah mencukupi..xde yg kurang...
bersalahnya kau sbb berfikiran negetif sebelum ni....sebenarnya malang yg selalu aku rasekan tu...sebenarnya bukanlah malang tp lebih kepada ujian yg ALLAH(swt ) berikan pada insan2 terpilih...untuk menguji mereka...

Tuesday, 20 November 2012

went to kampong mak kt thailand....

Assalamualaikum (wbt).

sekali lg ye..dua entri dlm sehari(sah  dah gila berblogging)..xpe..xberdosa...lgpun tgn ni xmau benti mengetuk ye....
so aku biarkan je tgn ni menaip...manakala mata aku lak dah terpejam...memproses taik2 mata...
yerkk..xsenonoh sungguh anak dara sorg nih....

hari tu kan balik kmpong...ya allah..bnyak betol yg berubah kat kmpong tu....kat umah pon same...
cik grey ngan white pon da besar(anak kucing adik aku)..tp sayangnye aku ade gmbar si grey jer..sbb aku suke grey...die ni jinak...(aku ckp jinak cam merujuk kepada sekor singa ataupon rimau..tetibe)

suke tgk tv..




dah hbskan kdit aku..bt dek jer!!

ngantuknye....  
grey ngan white...kucing kesayangan arwah nenek..dua2 ekor ni slalu temankan arwah nenek....

hari tu aku pergi kat kb..kota bharu..siyesli..kb pon da bnyak berubah..aduh cm da lame sgt tinggalkan klntan nih..poyo jer...bkn ape..aku bila blik..jrg sgt kuar rumah..yelah...anak solehah la katekan...!
ade skli tu aku sesat...malu jer sesat kat negeri sendiri..nak tnye memang xlah kan...xpasal2 kene gelak...
tp hari tu aku pg buat pas lawatan sempadan kat wisma imigresen..aku xpnah plak bt pas sempadan kat sane...biasenya aku bt kt rantau pnjang jer...

aku dpt nom ni


 memangla nom time tu 1071...aku punye turn 1076..aku ingtkan dpt ler awl sbb kazen ku tgh menunggu kat bwh...rupenye..1071 tu hanye palsu smata2..mau dua jam gua menunggu nak siapkan bnde alah tu....

hasilnye...

ni lah hasilnye....

ok sile abaikan muke aku yg bulat cm tembikai tu..harap maklum!!kertas mcm ni ni ambik mase kat dua jam tuk disiapkan...sukenye!!

bile bnde ni siap..maka bermulalah perjalanan ku ke london..hahahahah...thailand jer pon....!!

siksa sungguh nak masuk negara org...nak cop sane..cop sini....

kat sempadan golok...sinila kene cop
ade ke patot mase aku nak cop kat sini die g ckp thai ngan aku..adekah patot..!
aku dah....hah?hah?ape..aku xphm sepatah pon....manakah ibuku time tu...!!aku da la takot..ye la kan..seram jgk dibuatnye..kang bawak kuar pistol ke hape ke...sbb?aku xpandai ckp siam....

gambar budak comot!akak aku...yg malu2 kat balakng tu ibu aku...


jln xjauh mane pon...jmpe org jual mkn kat tepi jln...terus aku mtk ma aku blikan..ma blanjer..ka kmpong ma..so ma kene blanjer
nampak best sungguh abang tu..siap bersila lg....xdela penat abg ni nak berdiri jer..bijak2...t aku nak buat cmni lah..nak jual nasi lemak..round kampong...

xsampai 5 minit...sepupu aku dtg jempot...nak ambik teksi ataupon bas..mcm jauh bebenor..mau hbs duit byr tambang jer( ceh minah ni..bajet sunggoh dikau..)kene bajet sikit....membazirkan amalan syaitan...

otw kerumah atok...

gambar ni aku snap kat dlm kete sepupu aku..nak kuar takot..xtau kenapa..nak balik punye la liat..apekan daya..nenek aku kat thai tgh sakit..xkan aku nak pntgkan diri...tp..bila jer aku ingt aku tgh berada kat thailand ni..aku jd cm agak...emm..agak takot la..pasal asyik dgr brite pasal..tembak..bom...bom..tembak...

tp ape yg buat aku heran dr dulu lg..kenapa penunggang moto kat sane pakai helmet...wlupon nak g jauh2 tetap xpakai helmet..aku terpikir..xkene saman ker...mak aku ckp..polis pon xsempat nak saman..ade bnyak lg hal dorg nak jaga...aih!helmet kan tok keselamatan....

kalau kat sini..300!

balik sane xsmpat nak amek gambar bnyak2 sbb pg satu mlm jer...kan time tu nenek kat klntan baru jer meninggal..bnyak lg nak diuruskan..so kirenya mase aku terhad sgt...aku nak amek gmbar nenek aku yg kat thai tu..tp die skang..cm amnesia..die ingt2 lupe..yg buat aku nak tergelak..first aku smpi umah nenek..die tgh mkn nasi....dah siap die mkn...die g bsuh tgn...pastu die duduk kt ruang tamu...sepupu aku masuk..pastu tnye nenek...nek dah mkn?pastu nenek jwb,belom lagi...xde selera...!...bkn td nenek dah mkn ke..aku cm dh bingung...mak ckp..die memang cmtu skrang.so aku lyn jelah...bile aku nak ambik gmbar die..die ckp...jgn ambik gmbar..die malu..pastu die majuk..ololo..so aku xbole nak ambik...t kang ngs..aku lak susah...

pastu time aku ngah lepak2 kat anjung rumah tu...tetibe aku terlihat encik ex-b yg kahwin hr tu...dh ade nak..hopefully die epy..comel anak die...tibe2 jer aty ni sayu n sdih...xpelah...yg terjadi dah pun tjadi...

ape2 pon aku doakan umur nenek aku pnjg..so aku dpt balik thai lg..n dpt tgk die lg...




jgn mcm ni....baca!

Assalamualaikum (w.b.t)

bosan rasenye menunggu nak balik kul 7 jap lg....so buke blog balik..bace entri2 lepas...xtau nak buat ape...sebenarnye bnyak jgk yg nak diluahkan...tp sebaik ke jari jemari aku menyentuh keyboard ni..semua idea2 tu terbang tah kemana....ade sayap rupenye..!

tetibe muncul satu bnde yg aku nak share kan kat sini...dah lame terpendam..dah basi dah pon...kalau besi..dah tahap karat wane oren dah..tp sebenarnye memang karat tu wane oren kan...oren ke?entah..nanti aku kaji balik..itulah..xbuat research dulu...main hentam je...xde fakta..memang sahla aku xlayak jd peguam...!

sebenarnya dah lame aku perhatikan.....(ceh..perhatikan tu!bile tah aku perhatikan...)aku xde niat nak tuduh or mengata sesape...tp kebanyakannye..mungkin juga aku sendiri...wallahualam!aku perhatikan masih ade lagi org2 kita yg ade sifat2 kurang elok atau lebih sopan lagi....sifat negatif...aku bknnye ape..kat sini kene guna bahase sopan ye..di rumah lain cerita!kekadang sikap negetif ni bkn je boleh meruntuhkan hubungan sesama manusia..tp jgk...boleh menyakitkan hati org lain..oklah aku xmau nak kupas atau kopek lebih panjang lagi....antara sikap2 negetip yg aku nak gtau kat sini adelah...:-

1)sibuk jaga tepi kain org...tepi kain sendiri...?
mule2..kite kene bezakan antara jaga tepi kain org dgn tepi kain kite..ehhh...salah pulak...dgn NASIHAT!nasihat tu memang xsalah kalau kene pada gayanya....serta pada waktunya....maksud aku..ko jgn la pg bg nasihat time org tu tgh gaduh ngan laki atau bini die..maksud aku time org tu tgh hotla...jaga tepi kain org ni..yg baik pon die cerita tp yg buruk lg lah die nak bercerita...org ni cmtu,org ni lak cmni...

"-alah....si senah tu beli sofa baru lagi..duit dari mane tah...entah2 duit...ish malas lah nak bercerita..aku ni xmau menuduh"
-padahal die xtau makcik senah tu sebenarnya beli sofa guna duit kwsp laki die....

"aku dgr anak si samad tu..kawin dgn laki org...ish..sanggup pulak tu..laki org..dah ler tua gayut"
-sebenarnya menantu pakcik samad tu bukan laki org tp duda...tua atau muda..itu dah namenya jodoh..


2)sibuk nak menentukan sape yg masuk neraka...dan sape pula masuk syurga
yang ni lah aku tgk slalu terjadi....cepat benar menentukan sape yg patot masuk neraka..sape pulak yg pantas ke syurga....sebenarnya..hakim2 yg xbertauliah ni..bkn saje dpt dosa..mls dah buat naya dekat org yg die tuduh...xpyh nak pertikaikan bnde yg kite belum pasti..Allah (SWT)tahu tu semua...

"ish....si markonah tu...xgheti2 ke nak makai tudungnye...org mcm tu..dah sah2 ler masuk neraka"
-mane taw die masuk neraka...entah2 die sempat taubat..kan dapat dosa jer menuduh...

"koriman tu..aku nengok..kuat benor melepak dkt kdai si jande tu...entah2 dorg buat bnde xelok..zina tu dosa besar...neraka jawabnye"
-mane la tw si koriman tu pg sbb nak buat bnde tak senonoh...kdg2 cepat benor menuduh tanpe bukti yg kukuh...lalu terus nak tentukan org tu masuk neraka...menuduh tanpa bukti itu fitnah..fitnah itu dosanya lebih besar dr membunuh....

3)menuduh tanpe ade bukti dan saksi
menuduh....tanpe bukti dan saksi..mcm aku ckp td..itu dah dikira fitnah...
menuduh org ni memang best lah kan..lg2 kalau menuduh demi nak lepaskan diri sendiri..well..manusia kan...
takde bukti pon boleh nak salahkan org lain...p pnh x pikiaq kalo org menuduh tu berada kat tempat si tertuduh!nangis wo...silap2 ai bulan..maki hamun org xtentu pasal sbb mnuduh dia

"si meon ngan si toin tu rapat benor aku nengok...ish,bdk2 skang ni..cinta sejenis la tu"
-padahal..si toin dan si meon tu berkawan dr kecik lg..

4)mempertikaikan kerja org dan membangga2 dgn kerja kite.
ni pnah tjadi pd diri aku..dan mgkin jgk pnh terjadi pd diri korg...sikap mempertikaikan kerja yg dibuat org lain...ade jgak yg merendah2kan kerja org lain..bahkan ade juga yg ckp org lain xbuat keje..keje die jer yg elok...apo nak dikato...!!

"alah si labu tu..bajet jer lebih..padehal duk goyang kaki jer kat opis..."
-ckp org goyang kaki kat opis...goyang kepala..goyang tangan jgk xdibenarkan!HARAP MAKLUM....

"Eh, sally..u taw x..sebenarnya bos suke sgt ngan keje i....bkn cm tijah tu..keje tah cm pape"
-even keje ko bgus dan keje org xbagus..ko xpatut kutuk org tu..cube bg nasihat or dorongan..ade baiknye...

5)membodek atau melaga2kan org demi kepentingan diri sendiri

melaga2kan org memang xelok...kdg2 kite tgk org tu baik..xsemestinya dlm pon baik...ape2 pon mak aku ckp xelok kite bersikap prejudis tehadap org..so itulah gunanya utuk kite berkenalan serta mengenal hati budi org...xkenal maka xtau apa...!

"bos tau dak...si zoriman tu..selalu mengata bos..sy pikiaq la bos..die xlayak nak sandang jawatan ketua projek kat putrajaya tu"
-kdg2 manusia menjatuhkan manusia lain...(ceh..manusia...rasa cm kat zaman batu pulak!)demi mencapai cita2 sendiri..kiranya mcm ada udang disebalik batu lah...

"zoriman..hang tau dak..bos ckp hang xlayak nak sandang jawatan ketua projek kat pj tu..aku rasa hang la paling layak...kau memang pekeja terbaik kat company ni"
-ish2.....

sebenarnya banyak lagi sikap2 yg negetip yg aku xsempat nak kupas serta kopek kat sini..
sebenarnya semua org ade sikap negetif..cuma sapalah yg nak mengaku kan...aku xckp org lain..aku sendiri pon ada sikap yg kuang baik....cuma bila kita dah sedr..kita patot usaha la..untuk ubah semua tu...



Monday, 19 November 2012

Perginya xmungkin kembali..alfatihah

assalamualaikum...(wbt) aku harapkan semua reader berada dlm keadaan sihat walafiat...sudah seminggu rasenya aku xmengupdate blog aku nih....belum berkulat lagi rasenye...cuma nampaknye karat2 dah mula timbul..aku ambil kertas pasil lalu ku tonyoh2 kat blog nih....dah agak berkilat..barulah ade mood nak menaip... untuk pengetahuan semua...nenek aku yg tercinta telah meninggalkan aku... tp aku bersyukur sbb aku smpat berjumpa dgn arwah sebelum arwah pergi... xsilap aku..aku balik kmpung pada hari selasa lepas..semua sedara mara serta sepupu aku dah sampai umah arwah nenek.....aku bertolak pukul 9.30 pagi....pukul 6 ptg aku smpai pasir mas...aku dah dijemput oleh abah n bapak sedara aku...smpi je umah..aku trus g tgk arwah...pilu hati aku... sebelum ni arwah tande menunjukkan sakit ape2..arwah sihat n aktif sgt... keesokan harinya aku n sedara aku pg ke wisma apetah...ala yg nak buat passport tuh..aku g sane untuk siapkan pas lawatan sempadan sbb nak ziarah nenek kat thailand..sbb nenek kat sane pon sakit gak...p hari tu org memang ramai yg amat...so aku tpakse menunggu...selesai je buat mende tu..aku pon singgah mkn jap...dlm kul 4 lbh cmtu...sepupu aku msj ckp nenek dah xde... pada awlnya..aku xrase pape pon..aku thn je sdh ni...mgkin waktu aku msh xpcye nenek dah tinggalkan kami...aku rase mcm semua ni mimpi jer....sehari sebelum tu..aku ade tnye..die knl aku x..die ingt aku x...aku ambik tgn die..ltak kt muke aku....die angguk tp xdpt nak bertutur dgn jelas... sekarang aku terlalu rindukan die....selama aku membesar...arwah selalu kat depan mate..(umah kami dekat sangat....)tiap kali aku kol mak...mesti ade suare die.... waktu sekolah dulu...pg2 lg die sampi kat umah aku..blikan nasi lah...kuih lah..pastu mintak aku buatkan air teh...die xsuke manis... pastu..tiap mlm aku pg umah die..die ajar bdk2 mengaji QURAAN... . Kdg2 die mintak aku tmnkan die...pastu die citer kisah nabi....tiap kali balik kmpung..aku slalu og umah die..citer mcm2 kat die...die slalu nasihat aku...slalu suh aku jgn tinggalkan solat... hari tu..iya2 die suh aku bwk MR.J balik kmpong...katenya nak tgk bakal cucu.... pastu suh aku buat majlis ak n MR.J kat umah die...beriya2 btol die time tu..die ckp,die nak tgk aku bersanding...sempat ke x..die pon xtahu...aku sdih,permintaan tu aku xdpt tunaikan.... aku terllu rindukan semua tu..aku terlalu rindukan arwah...kdg2 aku terlupa arwah dah xde..kdg2 ku tersasul..bila aku kol mak td..aku tersasul....mak,nenek ok x?mcm mane aku boleh terlupa....arwah dah xde..td ku ngs sbb aku rindu sgt kat die... aku rasekan..abahlah org plg bertuah..kerana saat2 nenek sakit..die yg uruskan nenek...waktu nenek dah xde..abah xbnyak bercakap..aku fhm keadaan abah waktu tu... ya allah...tempatkanlah arwah nenek dikalangan org2 yg beriman...cucuri dan limpahkan rahmat keatasnya............

Monday, 12 November 2012

inikah nilai dan erti persahabatan

arwahAssalamualiakum(w.b.t)

harap semuanya dlm keadaan sihat.....aku pon sihat jer....
aku sebenarnya agak shock bila mak aku kol and bgtau nenek aku berade dlm keadaan xsedar..aku
untuk pengetahuan korg..kedua2 atuk aku dah meninggal..aku ade dua nenek....yg memang sporting and baik hati...arwah atuk belah abah dekat kelantan meninggal waltu aku umor 8 thn...arwah atuk ni best..die xgarang..kdg2 die bagi aku duit...syg sgt2 dk die..waktu die xde..aku menangis sbb aku menyesal...aku xsempat nak luangkan waktu ngan die...aku rase menyesal!

arwah atuk belah mak lak aku xtaw cmne orgnye..sbb arwah atuk meninggal waktu mak umur 12 thn...kesian sgt mak waktu tu..kehilangan ayah waktu die nak meningkat remaja...

sekarang nenek aku dua2 sakit..yg belah mak kat thailand dah lama sakit..die kene strok..tp makin ok..tetibe jer aku dikejutkan ngan berita nenek kat klantan(belah abah)sakit...smpi xsedar...padahal nenek aku belah abah ni memang kuat orgnya..xreti letih..die bjalan ke sana ke mari..xkire waktu..die g surau dekat umah..die slalu smbahyang dekat surau ...

aku just doakan kedua2 nenek aku dipanjangkan umur....aku syg sgt dorang!dorg memang baik ngan aku....
waktu balik raya puasa hari tu,.nenek aku ok jer...sihat sgt..dgr mak citer..nenek jatuh kat tandas..pastu tak boleh bgn..da antar hospital..pastu  dr dah dtg umah lg..masukkan air...

so pg ni dalam kul 9.30 am aku akan bertolak balik ke klantan..moga pjalanan aku selamat smpi...

aku dah apply cuti..tu pon mengejut...nak xnak terpaksa atasan aku luluskan jgak..alhamdulillah die memahami situasi aku...

aku jgak akan balik ke thailand untuk tgk nenek aku yg kat sana...aku dah xpikir ape dah..balik je keje..kemas baju2 semua....gerak g stesen bas..biarlah xrehat pon..aku dah xdpt pkir rehat...asyik teringat kat nenek aku...

sebenarnya hari ni aku nak bercerita pasal kawan...sahabat atau friend...or whatever u call them


1)kawan diwaktu susah

sebenarnya...aku agak trase ngan beberapa insan yg xnak aku sebutkan siapa...
aku heran...knpe seseorg tu bkwn just nak dptkan pertolongn..lpas tu..blahh n diam cmtu jer...aku bknnye mengharapkan ape2..tp kekadang trase jgk diri ni diperalatkan....n lepas tu aku jd susah nak percyakan org...bla aku xbnyak ckp....bla aku diam....ckp aku ni sombong...tp sbnarnya diam tu lbh baik andai bckp tu bnyak menguris hati...betol x?and bila susah...mula la cari untuk mtk pertolongan..msj..kol lah..tp bla senang or bahagia....aku kol pon reject kot!pastu bila korg ade masalah balik..korg mengadu balik kat aku...as a friend aku cube bantu yg terdaya tp knape tiap kali membantu..aku ase mcm diperbodohkan!


kawan kahhhhhh???




2)harta,pangkat......femes???

then kenapa ade jgk manusia yg berkawan hanya kerana harta..atau pangkat..atau....sewaktu dgnnya...
kerana seseorang tu ade aset...ade harta..maka ramai yg nak berkawan dgn die...?mcm tu nilai persahabatan..maka org xkaya memang xdek kwn lah kan....dekat sekolah dulu..makin femes org tu...makin bijak dan makin lawa..maka kesimpulannya makin ramailah org berbuat baik untuk dpt jadi kwn...hipokrit pon ade gak...dan org yg femes,kaya n cantik tu lak mulalah ambik kesempatan nak memilih kawan,,,nak yg seangkatan jer...huh!

kawan kahhh?
3)kwn yg dipergunakan demi kepentingan diri!

 ni yg aku cannot go..kawan yg mengunakkan kwn untuk melepaskan diri sendiri atau untuk kepentingan diri sendiri......ibaratkan...kau gunakan die waktu kau perlukan die...bla kau dah ok..ko pandang die pon xnak....
n kalau la die ni jnis terus percaya ngan org..memang kesaian..kenal jer trus percaya...pastu org just gunakan die demi jga kepentingan sendiri..xpatot sgt...!



4)kwn waktu bosan!

berkawan semata2 sbb xde org nak temankan die waktu tu..or kwn2 "hot " die yg lain tgh busy..so die jadikan kite tmpat hilangkan boring..bwk pg sane sini...mkn..g lepak..gi jogging pastu bila dei dah dpt2 kwn2 die yg lain...die pon tggalkan org tu mcm tu jer...xde nilai at all,,,,just tmpat hilangkan boring semata!
entah mengapa org mcm ni still ade...


seandainya mcm ni lah sifat org untuk mencari kwn...aku rase nilai persahabatan tu xde maknenye...
dan andai mcm ni lah persahabatan yg korg cube cari..aku rase baik hentikan sbb bkn saje mencemarkan nilai persahabatan tp boleh buat org terluka serta sedih...

kwn bkn tempat meluah jer..tp juga tmpat untuk mendengar...

Sunday, 11 November 2012

BEST KE JADI FEMES???

Assalamualaikum....(w.b.t)

nah..nampaknya ade gak mase aku untuk menghasilkan entry hari ni....badan aku penat2..mengadap si pc ni mate pon dah lebam cam panda....apepun aku panda yg sgt comel(puji diri sendiri sbb xde sape yg sudi puji)hakahakahaktuiiii....

dulu ade sorg kawan aku nih....die cakap cmni

"wah best giler kalo jd artis"

aku pon dulu..mase "tgh2 nak up" dulu..selalu gak berangan nak jd artis...ye lah..nak ler jgk jd cam dato siti...rumah besar...kete besar..bodygad kiri kanan depan blakang...

dulu aku slalu berangan...kalaula aku ni artis..cm dato siti la kononnye...mesti aku dah pakai kete besar..pastu naik kete keliling kampong dgn riaknye(astarfirullah)..ahak!pastu buat umah 4 tingkat..siap ade eskalator atau lif kat dalam tuh....pastu nak ade kolam renang dekat umah aku tuh...pastu kan......aku nak buat taman mini..zoo mini...pastu aku nak bela rimau,gajah,ular anaconda...pastu aku nak uat rumah aku tu ala2 zoo dalam taman ....pastu kalau nak masuk 50 hengget sekepala..belum masuk 2 tangan and 2 kaki...giler kaya raya aku time tu....


tp bila dah besar ni..aku terpikir balik...xde la best sgt jd artis nih(pengaruh melodi)...kenapa aku cakap xbest jd artis..dulu kemain lg nak jd siti nurhaliza junior!!

1)kontrober-c

best tak kalau gambar serta hal peribadi anda dicanang n diheboh2kan...
tu yg xbest....pakai kasut saiz berapa...baju tidur bape helai..skandal tu..skandal ni..
gambar separuh b+*&% lah....

beruk ni peminat tegar dato siti..siap bace surat khabar mandarin

2)peminat fanatik

xkire siang..xkire malam...xkire hujan mahupon panas!mcm mane rasenya kalau tetibe dah jd famous yg amat...pastu ade pulak peminat fanatik yg asyik mengekor kite doploh pat jam...tu xtermasuk surat cinta dan bunga taik ayam yg dihantar ke rumah...mau tak gila kalo rumah kite dipenuhi bunga2 taik ayam serta surat2 cinta yg ditabur bedak johnson bebi..

sin chan 4ever!!


nasib baik lah sinchan tu kartun jer..xde kat dunia nyata..aku xdapat bayangkan kalau umah sinchan dipenuhi bunga2 sakura serta surat2 cinta....

3)putus cinta

kisah artis putus cinta memang plg top kat mesia ni...kisah putus cinta..cerai...tangkap basah...tangkap kering...mcm2..kdg2 bnde mcmtu perlukan privacy..tp xtau la kalo ade gak org yg suke pihak2 media buat liputan kejadian tangkap basah die...mane taw kan!sah2 org tu xbetol....


ekekeke... 

moralnye..trime je ape yg dianugerahkan allah(swt)..xperlu nak femes kerana nak kejar populariti..sbb bukan best pon sbnarnya,...


Wednesday, 7 November 2012

adakah saya layak menjadi juara masterchef?


ASSALAMUALAIKUM (W.B.T)

SEMALAM DAH SEDIH2..AKU BERFIKIR..TERMENUNG..KADANG2 AKU TERFIKIR KALAULAH AKU XKENAL DIE MGKIN AKU XKAN SAKIT HATI MCM SKANG NI..TP RUPE2NYE..AKU SILAP..XDE GUNANYA AKU MENYALAHKAN TAKDIR...XGUNE JUGA MENYALAHKAN DIE SBB DIE XSALAH PON KAT AKU MALAH SEJAK AKU DGN DIE..DIE XPNAH ABAIKAN AKU...YE AKU GEMBIRA...SESANGAT..XKISAHLAH APE ORG KATE..MULUT ORG AKU XBOLEH NAK TUTUP..LAINLA MULUT BALDI KE..MULUT TEMPAYAN KE BESEN OR SEWAKTU DGNNYA...AKU RASE BODOH JGK SBB SEDIH DGN ORG YG MENFITNAH SERTA MENGATE AKU...APE YG AKU NAK CKP THANKS SBB BUAT MCM2 KAT AKU..AKU CUMA HARAPKAN SATU HRI NANTI..KO RASE APE YG AKU RASE...TU JER!

"TANPE KEGAGALAN MANE MGKIN TERJADINYA KEJAYAAN"(SAID BY SOMEONE)

so aku cube lupekan ape yg terjadi even org yg bt aku ade depan mate aku(die keje same ngan aku tp deprtmnt lain)........

oklah...stop ngan scene2 sedih aku yg over tuh.....aku kan pernah cakap aku suke sgt mkn ikan singgang..so semalam i berjaya masak ikan singgang....aduh!memang ase terharu smpi nak ngs lahhh...mcm mnang master chef gitu kan....tambah2 kalau ade org hbskan lauk aku masak lg la aku rase mcm.....ok kalau habis jap g i masak balik...!

  
ok..kire lulus la eh!



sampi hancur ikan tu aku keje kan!!


pepagi lagi aku pg beli ikan kat kedai bawah...pastu terhendap2 cari ikan..siap abg  DAH Sengih2 tgk aku..HAPE INGAT XKENAL IKAN TONGKOL KER?!

"nak beli ikan ke ape dik..?"
"(dah sah2 aku dekat kedai ikan)sy nak beli kasut saiz 9 bang"!! 

Dah beli saip beli kasut saiz 9..!maksud aku ikan tongkol..aku pon...ape lagi.....!!!!kol lah mak aku..tnye cmne nak masak ikan singgang...hahaha....korg ingt aku tw masak ke...setelah aku mendapat ilmu dr mahaguru puan noriah(mak aku)..aku start bergaduh n berperang dgn periuk serta belanga kat umah!hasilnya...satu pinggan kaca milik kakak aku dah pun menjadi arwah..gagal diselamatkan!setelah aku membersihakan tempat kejadian,agar mangsa xmeninggalkan sebarang bukti yg mengaitkan aku dgn pembunuhan mangsa(pinggan pecah td) aku pon mula memasak....

ikan singgang td aku bg la mr j makan....die cakap sedap!
ADAKAH IANYA TANDA AKU DAH BOLEH MENJADI ISTERI ORG..ATAU MGKIN JGK PESERTA MASTERCHEF?? 

belah malamnye pulak...aku tetibe rase nak hirup udara segar....so aku pon mintak la mr j wk aku g klcc..td ckp nak hirup udara segar..alih2 mtk mr j bawak aku g klcc..ohh!JGN TAK TAHU...perkataan "UDARA SEGAR" hanyalah taktik semata2..tiade kaitan dgn yg hidup mahupun yg sudah meninggal dunia ok!

cantik kan,.....


               

yg posing cam ikan duyung pas beranak tu bkn dtg ngan aku ye!

aku suke lampu2 tu..aku suke sgt tmpat ni....sebelum ni jrg kua mlm..ase cm jakun giler kua g suria klcc time mlm...ase cm baru kuar dr utan jer..nak menjerit je aku tgk lampu2 tu..ohh....kekampunganku terserlah!ya aku memang anak kampung ohh anak kampung,....



Tuesday, 6 November 2012

keMAAFAN yg RUMit

Assalamualaikum...

lame juge xupdate..sibuk betul aku minggu ni...sibuk+sakit hati=nak pg jauh2......
aku jarang nak bercerita konflik cinta aku lam belog ni..t kang org ckp..aku ni ngade2 nak updated pasal cinta semata.."ingt die sorg ade balak"?..tp kali ni...entahla..maybe lame kot terpendam..dah kire tahap berkarat,kalau guna klorox xconfirm leh hilang karat2 tuh!

aku cm pompuan lain gak..aku nak sorg laki yg.......biase jer...maksud aku yg cukup bersederhana!yg pnting ade pegangan agama..why?sbb aku ni bknlah dlm kategori wanita solehah tp aku tgh menuju ke arah itu..!so nak menuju ke arah tu..aku harap suami aku boleh bimbing aku..insyaallah!

aku dah jumpe laki yang aku nak tu..hubungan aku memang berjalan baik sgt..aku slalu gak pg umah die..mak ayah die..alhamdulilah..boleh trima ape adenya aku..ayah die pulak...muke jer garang tp...sporting sgt..kakak n abg die pun baik jer..kakak ipar die pon same..senang diajak berbual..slalu ajak aku g umah die..ajar aku masak..mcm2...

tp aku xtau mane silap aku...hbgan aku mesti ade halangan...atau ade masalah...sesungguhnya aku jd binggung!setiap perhubungan yg lancar..pasti ade masalah..walau aku dah sedaya upaya jga hati smua pihak disekeliling aku...mgkin jgak aku dlm xsedar dah sakitkan hati seseorang

ade someone dlm keluarga die xsenang dgn die...bkn mak ayah die...aku tw bnde ni tlalu peribadi tuk diceritakan..tp hati aku sakit...n aku luka dgn sikap "die".....aku berfikir...ape slh aku kat die sbb slame ni aku xpnh kacau die..dpn aku die ckp elok je ngan aku..dan xpnh aku sangka blakang aku......
aku cuma ade satu persoalan yg xterjawab..ape salah aku..???knape sanggup musnahkan hdup yg aku n n mr j cube bina...knape perlu hasut org tuk membenci aku...knape patut suruh org lain rampas mr j dlm hidup aku......

ya aku xsekaya family mr.j...aku xcantik fmly die..tp aku xpenah menyakitkan hati org..aku xpnah cube burukkan org lain..aku xde mase nak buat tu semua...ape faedah aku dpt....

waktu die suh seseorang tu rapat ngan mr j..untuk buat aku putus..ya allah...hati aku cm pedih sesangat!
kau perempuan...xkan kau tak tahu perasaan sesama perempuan....aku rase putus ase ngan semua ni...
aku rase dah kalah sesangat dlm hbgan ni..aku rase xde makne nak truskan semua ni..

aku rase dah xde kemaafan untuk die yg cube musnahkan ape yg aku tgh bina..aku rase dah xde kemaafan untuk org mcm tu...mgkin hati aku keras..ntahlah.

sejak kejadian tu..aku jrg nak umah mr j walupon mak n ayah die slalu suh aku g jln2 sanew..sbb aku ls bersemuka..tiap kali aku pndang...hati aku rase pedih...sumpah aku xdpt tgk muke die...salah aku ke membenci die...

aku keliru..patot ke aku pg umah die..?aku cume pikirkan mak ayah mr.j slalu ajak aku...aku xtwlah...