There was an error in this gadget

Friday, 26 October 2012

"AKU TEKDE...KAU ADE"


ASSALAMUALAIKUM (W.B.T)

setelah puas ku godeh2..ku hempuk2..ku tekan2(yg ni agak 18sx) mcm ni lah rupa blog aku..boring yg amat...
aku terjah sane sini...so jd la cenggini....tu lah,org ade blog ko nak ade jugak...ko satu pon xtw..dah tua2 cmni baru nak blajar belog..ekekekek...

AKU TAKDE..KAU ADE! 

huhuhu.....(gelak je keje..myampah-sape lah yg menaip nih)sebenarnya mr.j slalu ckp kat aku ni suke tiru org..
maksud die...ape org ade..aku pon nak same...contohnye:-


aku:"wah...cantiknye gelang emas die(MERUJUK PADA SORG POMPUAN),jom g tman sy beli..kot2 ade diskaun kot "
mr.j:"awk ni...pantang dpt gaji..semua awk nak bli...asal nak ikot2 org nih"

sebenarnya dr kecik lg aku mcmtu(eh,aku cmtu ker?sedar x sedar aku mgaku aku cmtu)alah..biase la kan..time tu kirenya bdk2 yg tgh nak up lah katakan...ape org ade aku pon nak jgk..hehehe..da la xmampu...nak jgk ape yg org ade..betapa aku xmatang waktu tu(skarang pon same-kate mr.j)

1)handphine  handphone


can break anything with it!!

 hah..percayakah anda?tp aku memang kagum sesangat dgn nokia 3310 nih...!bnyak kali aku main baling2..tp xpnah pecah atau seangakatan dgnnye...terbaikkkk!..mase tu baru form 1..ala mane la yw pasal nset2 canggih ni..jd dpt text kwn...kol tnye keje skolah..tu je lah! yg penting....



1 minit pastu  kwn aku balas............


 ala..time tu kan budak2 lagi..biase la kalau hal mcm kat atas tu jd..bak kate org..cinta munyit!!!
ok...bile dah ade nset..aku time tu cm happy giler ar..kan da dpt nset,asyik pgang doploh patjam..(padal 3310 je pon)pastu bila ade je aktiviti ko-kurikulum belah ptg...bawakla handphone yg sgt bergaya tu(objek nokia 3310)tp bile dah sampi sane..mcm2 net yg kengkawan aku bawa..ni xboleh jd!!aku pon nak jgk..
dahla aku da sdh sb  kwn2 aku pakai yg baru dr aku...(at least dorg punye lg kecik dr 3310 aku tuh)...balik je umah...abg aku yg sangat "baik budi pekerti " ckp cmni:-

abg :"eh..tepon ni ko pakai ke,ingt kan dah xde..."(sambil belek2 objek 3310)
aku :"yelah..ma da pakai tipun baru..aku ambiklah"(aku jwb ngan sedih)
abg: "org da xpakai tipun cmni...ni(sambil menayang2 tipun aku)kalau guna tok baling anjing confirm koma anjing tu"

sgt pedih ayat tu..xguna punye abg...berani betol memperkotak-katikan kehebatan objek 3310
pastu aku pon mintak handphone baru kt abah aku...nasib baik en.abah sgt pemurah!

 2)beskal baru!

mase skolah rendah lak aku slalu g skolah ngan beskal(mase darjah 5-6)aku pg ngan kengkawan ku yg bernama umira n farhana..hohoho....masih ingat lg..waktu tu aku pakai beskal akak aku punye..memang dah sgt2 usang..same gak umira n maybe beskal ana la yg baru sket kot(die org senang)
aku punye mcm memang stok besi buruk ar....lebih kurang cemgini...(;lagi usang dr ni  kot!)


 pape pon sbb beskal tu lah aku dpt g skolah...(xsdar diri sungguh aku nih)rindu giler kat beskal uh..kaler biru...ade raga depan....indu sgt!selang beberapa bulan..umira beli beskal baru..ala time tu beskal tu famous ar...org kampong panggil beskal jepun(xtw nape ade jepon kat blkang).......so aku pon ase nak gak..sbb aku punye slow gile..umira lak laju jer kayuh..hadoi!asyik kene tinggal..mane bleh tahan cmni...
pastu aku ckp ar kat mak aku...nak beskal cm umira...mak aku ckp..

aku:"mak nak beskal baru same cm umira"
mak:"xde duit..suh abah beli"(laju jer)

maybe time tu aku masih kebudak2kan..xtaw betapa susahnye abah bekerja tuk sara kteorg..hmm..menyesal lak mintak mcm2...pas kejadian tu aku diam jer..xmintak2 dah..

tp last mak beli jgk beskal same cam umira..kaler silver(mira punye kuning)..mcmtulah mak aku...mesti usaha untuk anak2 die...aku mang syg sgt beskal yg mak blikan tu..tp bile aku naik form 3..beskal tu kene curi..sedih sgt..dala mak aku yg hadiahkan..aku hrp pencuri tu kene balasan yg setimpal ngan perbuatan korg(buat aku angin lak)

3)cantik!pujaan ramai...

ni lagi satu..dulu kulit aku cm biase jer...xputih dan xgelap!sawo matang kate org...
tp jeles gak bile tgk kulit org putih2 semuanya...yelah mase skolah menengah..bile dah pandai bergaul..mula la jatuh hati lah..ape lah...pastu si laki lak...stakat yg bese2 memang xnak..so mase tgh xmatang(merujuk pd waktu gedik2 dlu)slalu gune pencuci muka la ape lah...reason?nak bg nampak putih la..ade yg sanggup tampal bedak dtg skolah..(aku msh berfikir brape lame die ambik mase nak tampal bdk tu kat muka)........
aku ni jenis..hangat2 taik lembu..aku pakai jap je..bla aku mls aku stop lah...skang aku xpakai pape produk pon...cuma pakai toner jer(itu pon produk jgk ekkk?) 


4)kereta

skang gaji aku..xbanyak dan juga xsikit..just nice and alhamdulilah sebab kurniakan aku rezeki yg bagi aku amat xterhingga nih....dulu aku nak bli kete..tp takot xmampu(sebenarnya bkn takot tp memang xmampu)tp bila gaji dah ok..stabil..terniat gak dlm hati nak beli seketul kereta...(sbb kwn2 da pakai kete kan........)
pastu bgtaw kat mr.j niat aku tu...

aku:"syg...............................(pnjang-tande manje la kan!)sy rase na bli kete lah..ok x"
mr.j:"untuk ape"(soalan terbaikkk-untuk buat besi buruk kot)
aku:"senangla sy nak g keje"
mr.j:"bukan ke slame ni sy yg antar awk pg keje"
aku:(nah,cmne le lupe die yg slalu antar aku)"alal,awk....kan ok kalo sy beli kete,nak balik kmpong ker..hah,cmne?"
mr.j:syg....kalo kite kawen..sy suami ke awk..sy kan?bnde tu sume awk sediakan atau suami sediakan..?suami kan?so...awk nak bape biji kete..xplu la nak membazir...awk smpn je duit nak kawen!
aku:(PDN MUKE KO..TNYE LA LAGI!!)ok awk..awk menang....


XTAU NAPE AKU SLALU NAK IKOT2 ORG.....

ok..aku kesuntukan mase sebenarnya...bnyak lg yg aku nak story...
nantikan sambungannye...


2 comments:

  1. takpe.. guna dulu ape yang ade kan.. nanti dah mampu beli r... yang penting cukup makan cukup pakai cukup nak hidup

    ReplyDelete