Saturday, 27 October 2012

3 bulan sahaja???

Assalamualaikum(w.bt)

boring pulak rasenye pepagi ni...mcm ni la jadinye kalo da memang xreti nak tido mlm...kwn sebelah da lentok awl2 lg..tinggalah daku yg kesepian nih... nak msj2,xdek insan yg sudi(kul 3 pg memangla!tido la time ni)..oh,aku ingat nak tuka n adjust sikit je kat belog aku..tetibe jd cm gini..alah..serabut pulak aku nengok..mlsnye nak buang sume tuh..nasib aku lah labi oiii......redha je lah..kang kalo aku bt tambah buruk jd nye.. xde sape sudi nak singgah...

ok...tgk tajuk atas...(xpyh suruhla,awl2 lg dah tgk!)..ohh ok...

sebenarnya...sebelum keje kat tempat sekarang ni..aku dah penah keje 3 tempat..sume xsmpi 3 bulan
mengapa ekkk....yg aku heran..nape xsampai 3 bulan....aku ni memilih keje ke?setahu ku tidak..tp keje tu memilih orgnye...kat 3 tempat keje lame aku tu..mcm2 pengalaman aku dapat...yg sedih,yg marah,yg jahat pon ade...tetibe hari ni aku nak share mengapa serta bagaimana aku cuma dpt bertahan selama 3 bulan sahaja...


1)butik pakaian muslimah

-ni lah tempat keje pertama aku....pas habis spm aku n kengkawan g cari keje kat kb...(kota bharu)
sambil2 tu aku nak beli blaus..or kemeja pompuan untuk aku la kan..xkan tok abah aku...puas aku cari..tp xde satu pon yg aku bekenan...pastu kteorg tggu bas kt stesen bas kb(g ngan bas jer time tu) tetibe aku ternampak sebuah kedai yg jual baju yg ku cari2...aku soh kwn aku tggu jap...aku masuk kedai tu..belek2 baju..bajet xlebih lima ploh hengget..lagi murah lg bagus(elakkan pembaziran kate mak aku)ade la selai baju yg aku bekenan..cm kemeja gak ar kan...tp..die punye harga rm 99.90..ade lagi...ade lagi!AFTER LESS ok!!terbaik..aku pon nak cabot..tetibe ade sorg brader panggil.aku da la nak cabot..ape lg brader ni nak...adoiyai!ni yg rase serba salah ni..nak blahh kan xmanis...

brader:"dik...minat ke baju cmni"?
aku     :"minat ar bang...canntek bang...tp harga pon chantek"(jwb ku...jujur)
brader:"oh yeke..baju ni sume baju import dik..abg tgk adik cm suke jer baju ni"
aku     :"mang suke bang..harga die mahal la bang..yg harge 29.90 belum less ade bang"?
brader:(ko ingt butik ni pasar malam)"ish..mane ade dik..cmni lah...adik ni dah kje?sbb kdai ni nak      
             pkai  pekerja dik..abg tgk adik minat an..mane tw pas kje ley simpan duit bli baju nih"
aku    :(aih..tw2 je brader ni)"sy baru abes spm bang...bole gak..mang ngah cari keje ni..".
brader:"okeh..ni nom abg..lusa adk dtg kul 8:30..papehal roger abg ek"

aku pon keje situ ngan semangat berkobar2...minggu pertama,ke2 dan ke3..ok...tp bla dah masuk bulan kedua aku keje..brader tu uat hal...si brade ni,die punye awek keje belah kedai aku kje...tiap hari si brader ni tinggal aku sensorang..die g date ngan awek die..kdg2 kul 9 kuar..5.30 balik..smpi aku nak kuar mkn pon xbole..aku lame2 fed up gak..depan bos kteorg kemain lg...bos aku xde kat kedai sbb die org kl bkn org asal klntan..dahtu..satu hari tu die kuar,dr kul 9 pg...aku bukak kedai sorg2 la...da dkt kul 5 bos aku smpi...(lawatan mengejut)pastu die tnye la aku mane brade tu..aku jwb "entahla kak..sy pon xtw"(jwpan nak kantoikan brader tu)pas kejadian tu aku benti keje..aku msj kat akak tu..aku trus trang...aku xdpt nak kje dah..

(sebenarnya..sebelum benti tu..ade customer dtg bile baju harga rm200-1 helai..kalau jual pon xkan kurang dr 180-tp aku bantai jual 150..lantaklah..penat aku jage sorg2 kedai tu..)

2)hypermarket..dot,dot,dot

-lepas aku benti blajar kat melaka...aku bekerja kat giant..semata2 nak cari duit lebih(nak bg kat mak aku)
tp antara bnyak2 tempat aku keje..kat giantla plg bnyak memori aku simpan..bnyaknya berkaitan airmata..
sedih aku waktu tu..xpyah ckpla...waktu mule2 keje..semua bnde ok..lelame..hmmm....pada awlnye aku pekakan tlinge ape org nak mengata aku..yg plg aku xbole blah..ade sekor  sorang supervisor laki nih...die mgate aku..aku dgr..nak jer aku g hentak2 muke die..aku kan pakai shawl...wane itam..baju kan putih(cashier) boleh lak die g ckp ngan supervisor lain..

"kalau pakai mcm tu baik xyah pakai tudung terus "   (DALA SUARA KO MCM SPEAKER..LEMBU BTOL!!)

pastu yg lain2 bleh bantai gelak same2..dasar bodoh..time tu aku kat kaunter depan..dekat ngan supervisor punye kaunter utama...tp bnde mcmtu xpatahkan smangat aku nak cari duit...sikit pon x sakitkan aku cuma angin jer...

insident ke 2..aku kan dok hostel..dorg bg umah flat pastu t dorg potong 50 inggit sebulan...aku xkisah ar..on jer
tp asal bdk2 lain dpt tilam free aku xdpt..manager suh bli sndiri..company punye la besar...aku pon g sewa bilik kat umah sorg mak cik ni..so sume ok ar..yg xok..die still potong gaji aku walau aku dah blah dr hostel...aku ok lg...

yg ke 3..abah aku ade kncing manis..abah aku dah 54++ kot...mak aku lak ade drh tinggi..satu hr tu..abah aku sakit..time tu aku kje..bla break aku kol mak aku..situla aku dpt tw..pas aku masuk balik jage kaunter,aku  xbg nset kat supervisor..tp kantoi lak time tu niat aku baik..aku takot mak aku kol..sbb abah aku kan sakit..die ambik balik tepon n simpan dlm loker(yg tu slh aku) pastu aku mtk cuti nak balik jenguk abah aku kat aku punye head supervisor..yg sedih die ckp:-

boleh!xboleh! lain kali jer...(terbaikkk)

korg bt aku mcm2 aku bole trime tp yg ke 3 tu..aku ase da xpatot kot...melampaui batas...so esk aku blahhh tanpe resign letter

(rindu giler kat syukri a.k.a syukkkk...die baik ar,,die slalu tlg aku time ade masalah kat tepat keje ni)




3)pam minyak

tempet keje aku yg ke 3 ni ok...xde masalah poun..tp tiap kali aku nak balik keje..slalu short..kdg2 sampai 400..hadoi..xley slh sikit...paling penting aku kene sabar ngan kerenah customer..plg aku naik angin bila ade sorg customer laki tumpahkan air kat baju aku..!sabar je...nak jer aku lempang..tp bila aku tgk body die..errr....xpe lahh...lain kali je lah!

customer memang slalu cari gaduh..gaduh plak pasal bnde yg xmasuk akal..mcm sesaje cari gaduh..
aku kdg2 xphm...kdg2 ade mamat2 poyo masuk n mengata kat bangla kat tmpat aku keje..padahal bangla tu diam xbuat ape..siap ckp.."ko balik bangla lar,menyampah aku tgk!!"

adu..muke dah mcm pakcik2 tp centeknye pikiran kau..da la org ramai..kesian jer bangla tu..trus tunduk..die xbt salah pon

memangla warga asing bnyak buang onar kat negara kite gaduhla,cabul lah...aku akui yg mcmni patot dihalau balik negara masing2 tp nape yg xbersalah pon kene tempiasnya....sorry kalau pendapat aku ni salah..






oklah...tu jer la pengalaman keje aku..semuanya xsampai 3 bulan..yg skang alhamdulilah..aku selesa sgt
keje sini..dah setahun lebih kot...kwn2 sume ok,,sume baik..aku selesa sgt..hrp2 rezeki aku xputus2..aminnnn...







4 comments:

  1. macam2 cabaran... sabar je r ye.. keje2 camtu kalau dapat majikan melayu memang camtu r jadinye.. konon nak tolong melayu tapi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang2 cabaran tu buat aku kuat...biase la keje mkn gaji ngan org kan...hmmmm

      Delete
  2. Erm...kat butik pakaian tu teringat mase aku g jumpa arwah lepas SPM. :')

    ReplyDelete