There was an error in this gadget

Wednesday, 30 May 2012

i hate math

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera....

xde idea nak updated pasai pa...tp xpa la..crita psl dlu kala..hohoho..semua org pnh melalui zaman sekolah
sekolah rendah and menengah...aku ni memang xsuke math!seriously...aku xsuke mengira..and xsuke smuanya pasal math...WHY?aku memang slow bab mengira..dgn rela hati and tanpa paksaan aku mengakuinya.

aku still ingat,aku kne marah kaw2 mase darjah 2 sbb aku xreti nak tgk jam!honestly aku kne marah mcm aku buat salah besar!entahla knape... cikgu tu gaduh ngan laki die kut..ok abaikan..kite trus dgn citer kite.
and honestly aku punye markah math xpnah dpt A...tp time upsr math aku dpt A pulak!aku xmeniru ok!.....
sebenarnya aku tiru2..tp sikit je...


aku still ingat time aku darjah 3 or 4..time tu cikgu aku suh salin soklan math kat papan itam..
time tu,kwn aku(ainun,shahira and rabiatul adawiyah)tghh syok bebual..so dorg xprasaan cikgu aku bg soklan suh siapkan(cikgu blah pas bg soklan sbb ade mesyuarat guru) aku da siap salin sume soklan aku saje nak "kenekan dorg dan untungkan diri aku.".so timbul lah idea nak dajalkan org..

aku:eh..korg terror math kan?
mereka:ya,knape(dgn bangganya mereka jwb)
aku:meh kite buat kuiz math,sape cpt jwb kire paling terror antara kita.
mereka:ok,ok..aku stuju
aku:100+25-50..apa jwpan die?(soal aku sambil tgk soklan cikgu bagi)
mereka:ambik2 pensel..cpat kire..cpt 
ainun:75 kan...
aku:btol..(sambil tulis jwpn kat buku math aku)..

aku soal dorg smpaila soklan cikgu bagi dah hbs...and aku dah dpt jwpan and sume keje cikgu math da settle..tetibe si shahira tnye.."za,cikgu ade bg kje rumah  ke"?"ada,soklan2 yg aku tnye td..tu sume kje umah cikgu bg..tgk kat papan hitam tu",jwbku smbil menunding jari ke arah papan hitam...maka angin la mereka..kikikiki...





Saturday, 26 May 2012

putus cinta ke??

Assalamualaikum,w.b.t...

Korang pnh putus cinta x? kebanyakan mesti ckp pnh..n maybe segelintir yg ckp xpnh...(or xde langsung yg ckp xpnh)mcm mne rasenya?mesti korg sndiri ade jwapannye...yup,its hurt!
Dr pengalaman aku sendiri,ape yg aku dpt simpulkan.."MENCINTAI ITU INDAH TP MELEPASKAN ITU AMAT SIKSA".

Tp bukan semua cinta itu menyakitkan ye..ade je yg bahagia ke jinjang pelamin..so,jgn fobia pada CINTA.






pnh terjadi kat sorg kwn aku ni..bercinta dah lame..akhirnya kecundang ditengah jln..ya,sedih sgt!tp mungkin bkn jodoh mereka..ye semestinya sedih..aku pon xterkecuali dr merasai sakitnya,tp kejap jer..then bla da lupa..aku ok balik!and hopefully kali ni kekal...

ape yg buat korg sdih bla putus cinta:-

1)dlu kalau kluar jln2,berdua..tp bla dah break...sendirian
 


2)sesetengah kapel ade lagu tema masing2..tp bla dah break..and secara xsngaje korg terdengar lagu tu,ape perasaan korg?

3)dlu kapel korg blikan baju,teddy bear,bunga,and mcm2 la kan...ape rase bla korg renung balik brg2 tu smbil imbas balik memori lame..(meleleh woo..)pastu ade lak lagu pelamin anganku musnah berkumandang..pergghhh..





tp percaya la bnde tu smua untuk sekejap jer...korg akan baik balik..buat yg korg yg baru putus hbgan tp masih sygkan si dia..berbincang la secara elok2..and pada yg xbercadang nak rujuk balik..maybe boleh buat something yg boleh buat korg xingat si dia..

contoh..contoh je ni..kalau xjd jgn salahkan aku ye!

1)bersujud pada maha kuasa... "sesungguhnya DIA yg menghadirkan rasa cinta di hati anda..dan DIA bisa  menarik kembali rasa cinta  itu"


                          amaran:jgn lak berdoa mcm bwh ni..not nice!!

2)sibukkan diri anda,jgn biarkan anda rasa sunyi..bla anda sendirian ..anda akan ingat si dia!..alahai..nangis pulak..tp sebenarnya ALLAH S.W.T  sentiasa bersama dgn hambanya dikala susah dan senang cuma kita saje lupa DIA dikala senang,kembali padaNYA bla susah


 3)pikirkan tentang diri sendiri..ini yg penting..tiada guna meratapi insan yg tidak menghargai anda..anda still ade ibu bapa and keluarga yg menyayangi..rite?

pada yg dikecewakan,yg ditinggalkan..sabar and tabahlah..mungkin juga ALLAH (SWT) nak kurniakan pasangan yg lagi baik untuk anda...mungkin ape yg terjadi ade hikmah disebaliknya..
"pahit akan manis jua akhirnya"




 CINTA SEMEMANGNYA BEGITU!


Friday, 25 May 2012

kekejaman yang melampau!

Assalamualaikum..w.b.t

hr ni aku nak bercerita pasal kes penderaan kanak2 kat mesia malaysia(typing error) ni
honestly aku xphm kenapa bnde mcm ni makin berleluasa..aku xde niat nak slhkan sesape kan..cuma aku rasa manusia zaman sekarang lebih teruk dr "animal".Bahkan animal pon xcam ni
(tp tetibe animal yg dpt name)

Seriously aku rase malaysia ni dah xslamat dah,cehhh...maksud aku dr segi keselamatan
makin longgar ar kan..(tp alhamdulilah malaysia xde perang)kalau dlu mak n ayah xrisau lpas anak p ngaji quran sorg2..tp skarang?

Aku rase rakyat malaysia ni masih ingat ape yg terjadi kat arwah adik nurin jazlin.Bila kuar ja berita pasal mayat arwah adik nurin jazlin ditemui..sumpah aku kuaq ayak mata(serius k)kenapajd bnde cmni?apalah slh dia kt "pelaku" tu.Dan ingat lagi kes penderaan kanak2 perempuan(adik syafia humaira) oleh teman lelaki ibu kanak2 tersebut


                                                         xtau nak kata apa!!!!!








                                                      
 dah tgk video bwh ni???



 

dr penerangan si perakam video ni,..die merakam sbb nak bg bukti kat polis..bkn die xcube nak tolong tp die sendiri dipukul dan diseret rambut oleh ibu bayi berkenaan.So die rakam,sebagai bukti..n dr ape yg die ckp(perakam)si ibu ni gaduh ngan teman lelaki and menjadikan si anak sbgai tmpat lepas geram..

so far,si ibu dah pun di tahan oleh polis and sekarang tgh jalani hukuman.Hopefully pas kluar nanti jgnla buat bnde same lg!"ksianla kat bayi anda..kalaulah bayi tu saiznya lebih kurang anda dah lame anda kne smackdown.."


the end

Thursday, 24 May 2012

jom merepek....

Assalamualaikum,w.b.t

mlm ni kje ber3 tp sorg dah balek..tggal 2..boring..n xde idea dah nak citer sal ape
korg minat x citer korean..boys over flower?aku suke si kim bum ngan lee min ho
dorg agak cute la..agak?hmm..dorg mmang cute tp,my jantung hati lg ensem(jgn jeles,hrp maklum)

korg mesti ade lelaki/perempuan idaman kan?ala.....cam ciri2 wanita yg korg sukela..
aku pn ade..tp sume yg aku impikan aku dpt yg bertentangan a.k.a berlawanan
huhuhu...xleh memilih dah pasni..serius!!



dlu mase aku skolah mnengah..(bdk hingusan) tgh top citer2 korean cm full house,my girl tak mygirl..
n mcm2 lg lah..pastu pakat dok gunting gambar plakon korea dlm majalah..smpi cmtu skali!pastu gaduh,"rain aku punya lah"!pastu sorg lg jwb,"eh..aku minat die dlu".korg minat die,die?ade die kisah,janji die blakon..dpt payment..settle!

"tu dlu bro....relax ar..mase tu gua zero pasal love"!

"iye tu dlu...skg?"

"skang kteorg gduh berebut mat lutfi....(amaran:ini serius)"


bak kata mat lutfi, "curi gitar haram,curi hati xpe".

so jom ramai2 pakat curi hati die..tgk cmne..hahahah


Wednesday, 23 May 2012

bestfriend??

Assaluamualaikum w.b.t

kali ni aku nak bercerita sikit pasal bestfriend or i should called it best backstabber in my life
moga ape yg terjadi kat aku jd pengajaran kat korg..
dlu aku ade 4 kwn..5 actually, lg sorg dr kelas berlainan..mane2 kteorg pg..mesti pg bersama
tp ape yg aku amat aku kesalkan dgn sorg kwn yg bernama "S......."
die ase die plg cun among us..aku xheran,amekla title tu..

pnah x jd kat korg?dpn korg kemain lg baiknye tp blakang mcm2 die criter!..to S..thanks buddy..
 n at that time aku xcye ape yg org citer pasal die..coz she is myfriend n i trusted her!
so,nak dijadikan citer,aku kapel ngan sorg bdk laki neh..bdk ni kirenya ade aset la..muda n ade kete..baik ..but mase tuh aku bkn pikir untuk seruius cuma aku just boring n nak ade someone tmankan aku..msj ngan aku..so bla bdk laki tu ajak aku kapel..okla..bla si S tw aku kapel ngan bdk ni,die terkejut sbb cmne aku yg xcun dpt laki cm tu..so die mtk om katenya nak uji kesetiiaan n saje2 nak kwn..so i'm ok with that..aku bg nom balak aku..sbb aku pn cm xserius so aku cm bg la..n ok jer kalau die nk knl...lgpun die bkn lelaki idaman aku.




ok...after a week,balak aku cm lain...makin xlyn aku..so aku anggap die bz..bla da 3-4 hari die xcontact aku..aku pelik n aku tnye die..jwpan die..bz,pnat and so on..tp ade mase plak nak bls msj si s tu..so aku pon ckp la..kite clash cara baik kalau die suke s..tp die bt bodoh..so aku ceraikan die..

after few month..si ex aku yg amat bangang ni contact aku..so aku cm biase je la..die tnye aku..
u,i nak tnye btol ke u mcm "s" ceritakan..mcm ape,jwb aku..mcm................................(18sx)

hancurnye hati aku sbb bff aku yg sgt2 selfish citer yg bukan2 psl aku..
keesokan ari aku pg skolah dgn hati yg sgt sdh..si s ni beborak ngan aku..concesation yg berbunyi;-

S:aku gaduh ngan i(ex aku)
Aku:knape(tanpe tgk muke die)
S:ntahla,die cm truk ar..die ade contact kau x.
Aku:takde
S:Klu i(ex aku)ade contact aku..tlg jgn percya ckp2 die..aku ase die die saje cri point nak bg kite gaduh..

conclusion:tembelang kau dah pecah!

dear S,

Asal kau bermuka2..satu soklan aku nak tnye..nape kau buat aku cm ni?ape slh aku?




my banana...

Assalamualaikum..w.b.t

ape yg korang pikir bila bace tajuk entry aku..??buah-buahan tempatan?no....!
banana means pisang..dpt x?P.I.S.A.N.G so ape kaitan pisang dgn entry aku...
ok..crita ni terjadi 14 thn dlu..mase umur aku around 6 or 7..
si banana hadir saat aku memerlukan kasih syg..seorg kwn..ceh!melampau pulak..
waktu tu aku dikire anak bongsu sbb si sheera(adik aku)blum kuar lg...aku teramat boring time tu..akak n abg aku masing wat hal sndiri..ao aku yg  memerlukan belaian ni amat tersisih..(ayat nak perhatian)
so...satu hari abah aku bwk balik seekor kucing kaler putih(bulu putih)memang cute tahap maksima la kan..

lebih kurang cemgini



aku teramatlah happy,masa tu kalau xsilap aku..aku masih tadika(kemas)
si banana ni lah tempat aku meluah perasaan,mase tu mak aku bz mengasuh anak sedara,,pastu nak handle rumahtangga lg..cian ma..abah lak kje.kakak aku n abg aku memang xlyn aku..so mne2 aku pg aku bwk si banana..memang aku syg sgt!

Si banana ni xkuat mkn aw..tp 5-6 jam sekali aku bg die mkn ..ape yg aku mkn aku bg die try skali.
burger,fish n chips,nasi lemak,roti canai...smpai ma ckp,"adik jgnla bg die mkn bnyak sgt,ksian nanti sakit perut".






satu hari aku jatuh sakit.Mak aku risau sgt sbb kdg2 aku xleh nafas.then ma aku bwk g klinik.
bla da cek..doktor ckp aku ade lelah(asma)sbb aku alegic ngan bulu kucing...jeng!jeng!jeng!
doktor tnye,ade bela kucing x kat umah?ada!jwb ma tnpa berselindung lagi...

balik umah ma citer kat abah..so abah ckp banana penyebab aku cmtu!



so tanpa pengetahuan aku abah bg banana kat org lain..bla aku bgn tido aku cari2 banana sekeliling umah..
menangis2 aku...ma pn ckp.."banana lari dr umah la tu.".pandai lak si banana lari umah!
pastu aku xbela dah kucing..sbb banana aku tande gantinya k!